Френският държавен съвет и ХСЛДА са против предложената от Макрон забрана на домашното образование

Френският държавен съвет и ХСЛДА[1] са против предложената от Макрон забрана на домашното образование

На 3 декември френският Държавен съвет излезе със становище, в което заяви, че предложената от президента Макрон забрана на домашното образование е несъвместима с френската конституция.

В рамките на няколко дена коалиция от френски организации за домашно образование излязоха със съобщение до пресата, с което отхвърлиха забраната на домашното образование, а Асоциацията за правна защита на домашното образование (HSLDA) изпрати до Макрон писмо, подписано от стотици американски и международни организации за домашно образование, с което призова френският президент да преразгледа своето предложение.

Макрон призовава за забрана на домашното образование като част от по-широки мерки за борба с това, което той нарича радикализъм и сепаратизъм. Подкрепеното от международни организации писмо от ХСЛДА призовава Макрон да преразгледа своето предложение за забрана като несъвместимо с френските правни задължения, както и заради това, че е противно на основните човешки свободи.

В писмото ХСЛДА също изтъква, че:

  • няма връзка между домашното образование и радикализма и сепаратизма;
  • домашните ученици са интегрирани в обществото като децата, образовани по друг начин;
  • защитата на правото на домашно образование демонстрира твърд ангажимент да се поддържат принципите на свободата, каквито трябва да се очакват от демократични общества като Франция;
  • има многобройни международни договори, подписани от Франция, които защитават свободата на родителите и децата да избират за себе си най-добрия вид образование.

Гийом дьо Тюлоа, съветник на френски сенатор и член на управителния съвет на организацията Глоубъл Хоум Едюкейшън Ексчейндж[2], определя изявлението на държавния съвет като много важно.

Той обяснява: „Функцията на държавния съвет е да дава становища относно закони, които касаят конституционните свободи, и той обикновено отстоява свободата, макар президентът да не е задължен по закон да следва мнението на съвета. Въпреки това, ако правителството продължи с прокарването на закона, има вероятност неговото оспорване пред Конституционния съд да е успешно.“

Обединени за свобода

Коалиция от френски организации за домашно образование излезе с позиция, в която се споменава становището на държавния съвет против забраната на домашното образование.

Според съобщенията на медиите, съветът се противопоставя на забраната отчасти заради това, че „тя не е подплатена от надеждни и документирани доказателства за причините, условията и резултатите от практиката на домашното обучение; и конкретно, че не е доказано, че мотивите на родителите са свързани по някакъв начин със социален сепаратизъм или с оспорване на ценностите на Републиката.“

Съветът добавя: „При тези условия, преходът от режим на ясно дефинирана и контролирана свобода към режим на забраната, не изглежда достатъчно обоснован и пропорционален.“

Ревностна защита

Андре Стерн, виден френски защитник на домашното образование, нарича предложената забраната „края на свободата“, като отбелязва, че френските домашно образоващи семейства не са извън френското общество, но са част от неговото плуралистично естество. Тук можете да прочетете блог-поста на Стерн на френски език. Неофициален превод на английски, направен от самия автор, има тук.

Стерн твърди: „Защото не трябва да забравяме, че огромното мнозинство от тези, които практикуват домашно образование, от които ние сме част, са всичко друго освен сепаратисти и потайни: ние не се крием, обявяваме нашия начин на обучение и всяка година сме контролирани от Министерството на образованието и общинските служби. Въобще не сме маргинализирани, или „извън системата“, напротив, ние сме едно от лицата на нейното многообразие.

Френските хомскулъри се организираха в многобройни коалиции, за да се противопоставят на опита на Макрон да забрани домашното образование. Сблъсквайки се с най-сериозната заплаха за техните свободи, семействата работят усърдно, за да информират правителството и да  получат подкрепа. Дори забраната да бъде отменена, някои се страхуват, че правителството ще наложи повече ограничения, което ще направи домашното образование по-трудно от всякога.

Френските семейства с домашно образование вече са наблюдавани от национални и местни власти, които им правят домашни посещения, за да проверят как се образоват децата.

Понеже атаката срещу тяхната свобода е атака срещу свободата на всички семейства да си обучават децата, ХСЛДА призовава президент Макрон и френското правителство да уважават правата на семействата да обучават децата си вкъщи без прекомерна намеса от страна на държавата. Ние оценяваме подкрепата на всички организации, които подписаха международното писмо, и ще продължаваме да подпомагаме както можем френската общност на домашно образоващи семейства.

 

Превод: Радослава Петкова

Източник

 


[1]HSLDA е съкращение от Home School Legal Defense Association – Асоциация за правна защита на домашното образование. [Бел.прев.]

[2]Global Home Education Exchange е международна неправителствена организация за защита на домашното образование. [Бел. прев.]

Категории: Домашно образование, Свобода и образование, Семейство, Държава, Общество, Закони