В медиите


Темата в предаването на БНТ „100% бъдни“ е: Какви са предимствата и недостатъците на конвенционалното образование? Може ли то да даде на детето нужните знания?

В разговорът участват психолога Милена Ташкова, а след 12-та, в студиото са домашните образователи Елиян Петков и Радослава Петкова.  Елиян и Радослава Петкови са семейство с четири деца, като двете по-големи от тях са завършили своето образование в семейството. Най-голямото от децата, Теодора, завърши университет и вече има свое семейство. По-малката, Виктория, в момента учи пиано в консерватория, в Германия. Най-малките две деца, Николай и Елизабет учат в дома, като двете си по-големи сестри. Елиян и Радослава са съучредители на Асоциацията за домашното образование и от самото й създаване, са част от екипа на Асоциацията.

Цялото предаване може да гледате ето тук.

 


"Образованието от вкъщи предоставя възможност на учениците да се развиват в своите интереси и да управляват сами времето си. На домашното образованието му е нужна свобода, а не толкова регламент, който да се спазва, тъй като един пазар дава по-добри резултати от един монопол, а липсата на социализация на учениците обучаващи се у дома е мит, който звучи правдоподобно." - Божидар Маринов, ИТ специалист, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Може да гледате запис от предаването тук, или като кликнете на снимката в дясно.

 

 


Петър Порумбачанов и Елиян Петков гостуват на предаването Социална мрежа в телевизия „Нова нюз“. Темата е „Плюсове и минуси на домашното образование“. Двамата отговориха на въпроси свързани със законността на домашното образование, с начина на обучение в дома, както и на въпроси свързани с реализацията и социализацията на домашните ученици. Разговорът е кратък, но за сметка на това съдържателен и полезен.

Може да гледате запис от предаването тук, или като кликнете на снимката в дясно.

 

 


Приятен и полезен разговор на Владо и Еленко, водещи на подкаста „Говори интернет“ с Петър Порумбачанов – Председател на УС на Асоциация за домашно образование (АДО).

Темите в разговора са свързани с дейността на АДО, както и с причините и времето в което организацията бе създадена. Говорим си за това какво всъщност е Семейно образование, какви са предимствата и недостатъците му. Нямаше как, разбира се, да подминем и вечния въпрос за социализацията, на който Петър Порумбачанов поиска пояснение, казвайки: „Моля само да ми изясн

ите за социализация или за социализъм ще си говорим“.

В разговорът се засегна темата за същностните различия между държавно централизираното и Семейното образование. Стана дума за дисциплините, които домашните ученици изучват, затова как се организира и осъществява един учебен ден, как домашните ученици спортуват или придобиват знания по предметите свързани с изкуства.

 

Тези и още много разгледани въпроси ще чуете в интервюто на Владо и Еленко с Петър Порумбачанов, след 49-та минута на подкаста.

 

 


"Домашното образование възпитава съвсем други качества по отношение на самото учене, на дисциплината за придобиване на познания, от една страна, от друга - по отношение на свободата. Този рестриктивен подход - да стоиш нареден в редички по чиновете, да работиш под време, под звънец, е силно отблъскващ. В крайна сметка обучителният процес в училищата отвращава децата от ученето, най-малкото и заради начина, по който се поднася материала. А когато учат така, че да им бъде интересно, техният естествен глад за знания прогресивно се увеличава с времето."

Цялата статия може да прочетете тук

 

 


Разговор в ефира на Националното радио, Програма "Христо Ботев", в предаването "Познати и непознати". Събеседници на Цвета Николова са Петър Порумбачанов, Елиян Петков, Георги Порумбачанов и Теодора Петкова. Темата разбира се е: Домашно образование!

Според Петър Порумбачанов, пандемията от Ковид 19 дава възможност на много родители да опознаят по-добре децата си, докато са с тях в домовете си. Освен това много родители разбират предимствата на домашната образователна форма и търсят възможност да разкрият необятния потенциал на домашното образование, свързан с възможностите на съвременните технологии. Елиян Петков намира също предимства в пандемията от Ковид 19 – Това, казва той, е възможност за анализ и проверка на основата, върху която се гради образованието. Елиян отправи предизвикателство към родителите да са по-смели и креативни. В разговорът се включиха и бившите домашни ученици Георги Порумбачанов и Теодора Петкова, които внесоха много свежест в това интервю със своя позитивизъм и младежки ентусиазъм.

Слушайте интервюто тук

 


 
По случай началото на учебната година поканихме гост, с когото да говорим за образователната система и различните методи на обучение.
Петър Порумбачанов е съосновател и председател на Асоциация за домашно образование. Той е баща на четири деца, всичките от които ходят на училище у дома. Петър организира конференции и различни събития, чрез които информира всички семейства, заинтересувани сами да обучават децата си.
Какви са предимствата и недостатъците на домашното обучение и по какъв начин то развива децата? Кои са най-важните уроци, които родителите трябва да знаят и кои са грешките, които могат да допуснат?
 
 

Петър Порумбачанов посочи, че основната цел на семейното образование е да да възпита у децата желание за учене и любов към познанието, а родителите не трябва да се превръщат в учители. 

“Ангажиментът на родителите е да контролират образователния процес и да го насочват, защото те най-добре познават децата си и могат най-лесно да дефинират талантите и дарбите им”. 

“Говорим за индивидуален подход към образованието, който е невъзможен в класните стаи”, добави Порумбачанов. 

“Процесът е задълбочен, трябва да има ясно поставена дългосрочна цел”.

По думите на госта родителите трябва да са добре подготвени, да познават правата си, методологията на образованието, да са чели много. Той отбеляза, че домашното образование е възможно дори за тези от тях, работещи на пълен работен ден. 

“Домашното образование не е нещо ново, ако погледнем в историческа перспектива”, добави Порумбачанов, а като основни ползи от него той изтъкна това, че у дома децата са далеч по-концентрирани и мотивирани да постигат личните си цели.

Вижте целия разговор във видео материала


 

1000 семейства с домашно училище за децата си

Алтернативни форми на образование у нас бяха представени днес на конференция в Конгресния център на панаира. Тя събра родители от цялата страна, а за децата им бяха осигурени арт занимания.


 

Пандемията повиши интереса към домашното образование

По неофициални данни около 1 000 семейства са заменили класната стая с тази вкъщи, стана ясно на регионална конференция за алтернативни форми на обучение


 

Расте броят на семействата, които обучават децата си вкъщи

Репортаж на БНР Пловдив за конференцията за алтернативни форми на образование.


 

Разговор с Радослава Петкова от Асоциация за домашно образование за предстоящата конференция за алтернативни форми на образование, която ще се проведе в Конгресния център на Пловдивския Панаир на 24.08.2020 г. Връзка към интервюто.


Разговор с Петър Порумбачанов – Председател на Асоциация за домашно образование в студиото на „100% Будни“ – БНТ. В първият учебен ден, много семейства изпращат децата си в държавните училища, някои с радост, други не чак с такъв ентусиазъм. А защо някои родители са решили въобще да не предадат за индоктриниране децата си в държавната образователна система, има ли алтернатива държавното образование? На тези и на още няколко интересни въпроса ще чуете отговорите в интервюто.


 

Елиян и Радослава Петкови, заедно с четирите си прекрасни деца, пред камерите на местната телевизия разказват, за своя път и практика в домашното образование. Когато родителите си вършат добре и качествено работата, резултатите са налице. Няма по-добър начин за образование и възпитание на децата от това родителите да поемат пълната отговорност за това. Елиян и Радослава са го направили и резултатите са налице. Гледайте интервюто с това чудесно семейство и помислете за начинът, по който е най-добре да образовате децата си.

Интервюто 


 

 В интервю за "12+3" Петър Порумбачанов, председател на Асоциацията за домашно образование,  изложи аргументите си срещу обявената "Национална стратегия за детето 2019 - 2030".  

"Започнахме петиция срещу стратегията, вече за няколко дни има над 500 подписа. Тепърва ще има родителски организации, които ще излязат със становища. Опасявам се, че заклинанието "каква я мислихме, каква стана" този път няма да е достатъчно оправдание. Идеите имат последствия и съм обнадежден, че има хора, които разбират това" каза Порумбачанов.

Според него документът е пълен с абсурди.

Стратегията противопоставя децата на родителите. Тук става дума дори за това какво ядат децата.  

Решението на всички тези проблеми е свобода от държавен терор, не е държавна репресия. Репресията не води до зрялост. Хората трябва да се научат да се грижат за децата си, смята Порумбачанов.

Той даде примери с чужд опит, които не би трябвало да следваме:

"В скандинавските държави за психическо насилие над деца се смята отказът да бъдат оставени да играят до припадък пред компютрите. Може да се тълкува като репресия и това, че не се пада съответната квадратура, т.е. не се осигурява достатъчно физическо пространство. На бедността се гледа като на тотален порок. Тази стратегия трябва да бъде тотално отхвърлена, обобщи Петър Порумбачанов.

Още по темата чуйте в интервюто в звуковия файл.


Анонс на БТВ: „За последните три години децата във Великобритания, обучаващи се вкъщи, са се увеличили с 40%. За България няма такава статистика, но по неофициална информация няколкостотин семейства практикуват домашното обучение. Петър и Живка споделят в студиото как обучават четирите си деца в домашни условия.“

Очевидно е, че незнанието на журналистите свързано с правото на родителите да образоват своите деца в домовете е проблем, но ако журналистите, които правят предавания по темата, не познават тази материя, какво остава за обществото ни. Идеята на Асоциация за домашно образование да приема покани на медии, в които да се показват цели семейства, е свързана с желанието ни първо, да покажем, че домашно-образованите деца са си съвсем нормални деца, които имат своите притеснения, планове, цели и задачи. Второ, да помогнем на други семейства а преодолеят страховете и проблемите, свързани с пропагандата, че домашното образование е незаконно. Без значение колко успяваме и колко не, ще продължим да правим това, в което вярваме надявайки се, че сме полезни за мнозина.

Цялото интервю вижте тук 


Анонсът на BGONAIR ГЛАСИ: „Димо Александров от Асоциация за домашно образование е на мнение, че от ранна възраст трябва да се говори с децата за опасностите, които има в инетрнет. Това е отговорност на родителите, смята той. Александров допълни, че децата могат да получават пълноценно образование в дома си, без да ходят на училище. Но законодателството в България не разпознава това като правилен модел.“

Разбира се, Димо Александров, както и всички в Асоциация за домашно образование (АДО) са убедени, че законодателството в България категорично разпознава домашното образование като законно! Това, че мнозина от обслужващите Системата чиновници са правно неграмотни е наистина сериозен проблем за обществото ни и се надяваме, че просветителската дейност на АДО донякъде ще помогне за преодоляването на този проблем.

Интервюто на Димо може да видите тук


 

Димо Александров, който заедно със съпругата си Дори обучава 10-годишния си син Алекс вкъщи, разпалено разказва как като малък все не можел да се удържи и разглобявал домашното радио, колкото и проблеми да му навличало това, а още преди да е тръгнал на училище, сглобил първия си компютър от различни части, и то във време, когато много възрастни не били и чували за тези машини. Когато пораснал, се впускал в какви ли не поприща и често професионалният му път следвал траектория тип "Дисни приказка от Силициевата долина" – започвал от най-ниското стъпало на компанията, след което усилията и работната му етика го издигали до мениджърски позиции. Така разбрал, че ценните и полезни умения човек учи сам, а не като част от пословичната "система". Сега е твърдо убеден, че "привилегиите не са даденост, а се получават в замяна на усилия и изпълнени задължения". Към цялата статия

Уроци по домашно образование: 

 

 

Преди 5 години, когато си говорихме с Петър за домашното образование, по неофициални данни семействата, решили сами да образоват децата си у дома, бяха над 100. Днес те са над 700. 19 от тях ни допускат в домовете си, разказвайки за ежедневието и трудностите сам да обучаваш детето си, за ценностите и светогледа, който искат да им предадат, за малките радости и за големите победи.Всичко това се случва в книгата „Домашното образование в България – разкази на домашно образоващи  български семейства“? Неин съставител е именно Петър Поръмбачанов, който е баща на 4 деца - Георги на 21 години, Никола на 15, Павел на 12 и Ралица на 7 години. Заедно със съпругата си ги обучават сами у дома. Петър е на 44, председател на Асоциацията за домашно образование. Към цялото интервюто


 

Ничия земя - Епизод 37, Сезон 4 

НоваТВ

Кратък, 40 минутен филм за Божидар – домашен ученик и неговата главна учителка, майка му -  Златка. Какво е да учиш в дома и какво въобще е да учиш? Какво е да печелиш олимпиади, без да си стъпвал в училище и защо училището се страхува от домашни ученици, като Боби? Във филмът ще чуете мнението на Боби и Златка по тези и много други въпроси, но не само. Бабата и дядото на Боби, които активно подкрепят него и майка му в начинът, по който се обучават вкъщи, са изключително позитивни и благодарни заради плодовете на домашното образование, които виждат. Работата е там, че на тях и мнението им може да се вярва – те са пенсионирани учители, които познават прекрасно системата. Филмът е хубав, въпреки несполучливите опити на режисьора, разказът да бъде уплътнен с музиката на Пинк Флойд и Били Айдъл. Заслужава си, гледайте го.


 

Домашното образование - право на избор или недопустимо социално ограничение

БНР

"Смятам, че е изключително неадекватно във времето, в което живеем да се предлага подобно нещо, при положение че домашното образование е разпространено в целия свят. И един наистина драматичен случай  - става въпрос за този в "Люлин 7", не може да бъде използван като претекст, като предпоставка за унищожаването на един принцип, свързан с отговорността на родителите да образоват, да дават най-доброто образование на своите деца според своите убеждения", каза в ефира на "Хоризонт" Петър Порумбачанов от Асоциация "Домашно образование" в коментар на идеята родители, които не изпращат децата си на училище да носят наказателна отговорност. Предложението дойде от ВМРО: "Водихме сериозни консултации с различен кръг специалисти - юристи, педагози, психолози. Повод да поставим на дневен ред идеята беше случаят в столичния квартал "Люлин", където три дъщери бяха лишени с години от право на образование", заяви народният представител доцент Милен Михов. Той подчерта, че "ако един родител не праща детето си на училище, това е кражба от неговото бъдеще, престъпление към личността и трябва да се преследва от закона, подобно на кражбата на собственост или пари". Още


Скандалът, който беше посипан с пепел

BiT

Само преди две седмици един смел човек изнесе покъртителни данни свързани с работата на Министерството на образованието. И на зам.- министърката Деница Сачева. Става дума за това, че чрез платформа за издирване на деца, които не посещават училище, са били изнесени данни на над милион деца. В личните данни пише адрес, училище, улица . Всеки може да открие едно такова дете, ако реши да се занимава или с отвличания или с педофилия, или с търговия. Избухна мъничък скандал и неговият съзидател Петър Порумбачанов - председател на „Асоциацията за домашно образование“ гостува в студиото та „Честно казан“ , за да внесе яснота по темата.

Повече от думите на Порумбачанов и още от Честно казано – ТУК

 


За домашното образование и предизвикателството да бъдеш свободен

БНР

Образованието на едно дете в уютната обстановка на дома може да звучи чудесно, но до този момент то не е признато от образователната ни система за алтернатива на държавното училище. Въпреки това в рамките на страната стотици семейства са избрали този начин на учене за своите деца поради лични убеждения, а понякога дори невъзможност на децата да посещават традиционната класна стая. Петър Порумбачанов е председател на Асоциация за домашно образование в България. Според него основна цел на този вид учене е да се възпита любов към знанието и да се стимулира любопитството на децата.

Цялото интервю


Петър Порумбачанов: За поколенията след нас училищното образование ще е изключение

uchi.bg

Петър Порумбачанов е баща на четири деца, които не са посещавали конвенционално училище и са домашни ученици. Преди 12 години Петър, заедно с няколко други семейства, които също обучават децата си у дома, организира и провежда първата Национална конференция за домашно образование в България. От тогава, всяка година се организират различни мероприятия, с цел популяризиране на домашното образование у нас. През 2005 г. е направен и първият в страната ни сайт за домашно образование – Училище в дома, който става впоследствие и официална страница на Асоциацията за домашно образование, която се учредява през 2010 г. От самото ѝ създаване Петър е неин председател.

Цялото интервю


 

Предимствата на домашното образование

БНР, Радио "София"

Какви са предимствата на домашното образование и с какво то е по-добро от традиционното училище коментира пред Радио София Петър Порумбачанов, председател на Асоциацията за домашно образование: 

Предимствата на домашното образование са свързани с индивидуалния подход, който родителите предприемат по отношение образованието на своите деца, т.е. подход, съобразен с техните индивидуални таланти, заложби, желания. Така процесът върви по-лесно и е много по-ефективен, когато ти е интересно да учиш. Особено, ако човек успее в ранна възраст да си свърши основната работа, която всеки родител, според мен, трябва да свърши – преди всичко чрез личен пример и много любов, да възпита у децата онова желание за учене, което системата твърде бързо унищожава.

В звуковия файл можете да чуете цялото интервю.


 

Петър Порумбачанов: Над 200 семейства обучават децата си вкъщи

БНР, Програма "Хоризонт"

Поне 200 семейства обучават децата си вкъщи, като тенденцията е бързо този брой да се увеличи, каза в "Хоризонт до обед" Петър Порумбачанов, председател на Асоциация за домашно образование. Той поясни, че писмата, които се получават от родители в асоциацията, са свързани основно с това по какъв начин могат да изтеглят децата си от държавните училища, методологията, която се използва, за да се обучават децата вкъщи, както и дали домашното образование е скъпо. Това са основните въпроси, които вълнуват родителите, както и периферните, свързани със социализацията, с учебните материали и т.н.

Според Порумбачанов домашното образование не е скъпо:

Смятам, че е по-евтино, отколкото държавното образование. Образованието е спряло да бъде отговорност на семейството и е станало проблем на държавата, за мен това е проблем.

В звуковия файл можете да чуете цялото интервю.


 

Да дадем на децата училище вместо на училището – децата си

Капитал K:ids

"Семейството е центърът, а не мястото", смята председателят на фондация "Асоциация за домашно образование" и баща на четири деца, които учат у дома, Петър Порумбачанов. 

Петър Порумбачанов е роден в Силистра преди четиридесет и две години. Прекарва по-голямата част от живота си там, а отскоро заедно със семейството си се мести в малко селце до града. "Обичам Добруджа, земята, полето – обичам да работя с ръцете си и съм благодарен на Бога, че съм предал тази любов и на децата си", споделя той. Заедно със съпругата му Живка са семейство от двадесет и една години ("виж ти, това е половината ни живот, до момента") и имат четири деца – Георги на двадесет, Никола на тринадесет, Павел на единадесет и Ралица на пет. Всички малчугани са обучавани вкъщи и никога не са прекрачвали прага на "родното училище". "Разбира се, като пионери в домашното образование сме приели и мисията на живота си: Да разкажем, но още повече да покажем, че родителите имат важна, всъщност най-важната роля, по отношение образованието на собствените си деца", обяснява Петър. От шест години той е председател на фондация "Асоциация за домашно образование", която събира над триста семейства, които обучават децата си вкъщи. Още


 

Домашната класна стая

Капитал K:ids

Как изглежда животът у семейство Петкови, където училището е навсякъде, учениците са членове на фамилията, а учителите са мама и тате 

Радослава и съпругът й Елиян имат голямо семейство. Поне така у нас наричаме двойките, които имат повече от две деца. Във фамилия Петкови те са три, а четвъртото е на път. Всички живеят в Асеновград и видимо изглеждат наистина доволни от живота си там. Едно средностатистическо, голямо семейство, в което обаче... децата не ходят на училище. Поне не и в този смисъл, в който сме свикнали да го разбираме. Защото учат постоянно, навсякъде и по всякакъв начин, дори без да разбират как става това. Изкушихме се да усетим тяхната история отблизо. Благодарим им, че ни допуснаха в своя свят и ни направиха част от своето ежедневно обучение по... човещина. Още


Домашното обучение

Nova & Vbox7

Гости в предаването „На кафе“ по NOVA, са Петър Порумбачанов, баща на 4 деца учащи в дома, Елиян Петков, също баща на 4 деца, които се обучават в дома, Теодора Петкова (най-голямата дъщеря на Елиян) и Дариел Кремов, който е най-голямото дете от семейство с 4 деца. Това е добра тенденция . . .

В предаването ще видите изпълнение на пиано от Теодора Петкова, която впрочем свири по-скоро за удоволствие и въпреки това е наистина добра, както и интервю с работодателят на Дариел Кремов, които е изключително доволен от работата на домашните ученици в компанията му. Видео  

 


Класна стая у дома

bgnow.eu

20-годишно момче от Силистра не може да продължи образованието си у нас, а е поканено да учи в няколко големи университета в САЩ. Семейство Порумбачанови разказва как обучават четирите си деца у дома без голямо междучасие и без лятна ваканция, съобщава Нова ТВ. Те никога не са чували първия учебен звънец. 15 септември за тях е просто дата от календара, защото те са едни по-различни ученици. Извън стереотипите и извън системата. Георги никога не е ходил на училище. Не е правил контролно, не се е явявал на матура, нито е кандидатствал в университет. Той, двамата му братя и малката им сестра се обучават у дома с помощта на родителите си.  Още (Видео)


 

Класната стая прави децата социални инвалиди

Versinaj

Г-н Порумбачанов, в новия закон за училищното образование вече е регламентирана възможността за индивидуално домашно обучение. Има ли интерес към тази форма у нас?

- Интересът към домашното образование е пропорционален на интереса на българите към образованието въобще. Ако има осъзнато общество, което се интересува от бъдещето на нацията ни, то със сигурност ще стигне до въпросите, свързани с образованието. А когато си зададе правилните въпроси, неизбежно ще стигне до фактите, сочещи истината, че конвенционалното държавно образование е в криза и не работи. Домашното образование е една от алтернативите на тоталитарната държавна система и все повече семейства го осъзнават, след като в България има около 500 деца, учещи в домовете си. Още


Домашен ученик

webcafé

В днешно време всички сме някакъв вид документалисти - къде целенасочено, къде по неволя. Снимаме, записваме, споделяме мигновено - и така малко или много „взимаме хляба" на професионалистите в областта. Или пък не съвсем?

Всъщност, улесненият достъп до технологии не е променил съществено ролята на класическия документалист. Той продължава да търси теми, които по някакъв начин раздвижват обществото и предлагат различна и неочаквана гледна точка.

Това успя да направи един от опитните наши документалисти - Ралица Димитрова, заедно с обичайния си партньор, включително и в живота - оператора и продуцент Пламен Герасимов. Тя го постигна, повдигайки един противоречив въпрос - имат ли право родителите сами да образоват децата си. Още


За и против домашното образование

TV7 & Vbox7

„Много често бъркаме понятието „частен ученик“ и „частно обучение“, и разбира се „образователна система“ и „образователна система“, като цяло.“

Разговор за домашното образование в предаването в „Още нещо“ по TV7, с Петър Порумбачанов и Георги Порумбачанов. Видео


 

На 15 септември ще си остана вкъщи

binar

Домашното образование – една от най-интересните теми, за която съм искала да науча повече и да се срещна със семейства, които са избрали тази форма на обучение.

Честно казано, в навечерието на 15 септември аз съм щастлива, че няма да ходя на училище. Че този етап от живота ми е приключил преди около 10 години и нямам вече вземане-даване с институцията.

Все още обаче сънувам, че имам тежко класно по математика, на което знам, че съществува огромен шанс да ме скъсат. Ходя на частни уроци при учителка от квартала. Тя е отчаяна. Усеща, че просто ми взима парите… Решаващият момент идва. Не става дума само за моята оценка, а за успеха на целия клас, випуск, за престижа на училището. Напрежение, образувам лек тик. Още


Между 70 и 100 семейства в България практикуват „домашно образование”

Darik news

Между 70 и 100 семейства в България практикуват „домашно образование”, но никой не знае точния брой на родителите, избрали да обучават децата си вкъщи. Това каза в интервю за Дарик Радослава Петкова - майка на три деца от Асеновград, която заедно със съпруга си е решила децата им да не посещават училище, а да бъдат образовани у дома. Решение, което родителите са взели още преди раждането на децата.

Казусът с „домашното образование”, което не е разписано в родното законодателство, влезе отново в медийното внимание след новината, че 15-годишният Божидар Маринов от Смолян не посещава училище, но печели състезания по информатика. Още


Петър Порумбачанов за домашното образование

Vesti.bg & Vbox7

„Най-важното, което струва ми се хората трябва да разберат, е че когато кажем думата „домашно“ не става въпрос за дом в смисъла на постройка, на къща . . . Когато кажем „дом“, имаме предвид семейство.

Да приемаш по презумпция, че човек се социализира само на едно място, което е затворено, ограничено, е меко казано нелепо.“ Видео


Социализацията при домашните ученици е доста по-интензивна

Академика

– Господин Порумбачанов, новият проектозакон за училищното образование, внесен от ГЕРБ, ще позволи въвеждането на домашно обучение. За кои деца е подходящо то?
– В проектозакона, внесен от ГЕРБ, няма регламентирано домашно обучение, има самостоятелна форма на обучение, която е обвързана с учебната програма в държавните училища и със сигурност ще бъде подходяща за много деца и много родители, които имат възможност да обучават децата си в къщи, според стандартната конвенционална образователна програма. Определено има семейства, които биха искали да обучават децата си в къщи, за да им обръщат повече индивидуално внимание – нещо, което не може да се случи в държавното училище, но в същото време да имат гарантирана опция за получаване на диплома в края на образователния им период, било то начално, средно, основно образование. Познавам много родители и семейства, които с радост ще се възползват от тази възможност, стига тя наистина да бъде приета. Още


Домашно образование - защо някои го предпочитат

Dnes.bg

В домашни условия в България се обучават над 400 ученици, точният им брой трудно може да се определи, но над 100 семейства са попълнили анкетата към сайта на Асоциацията за домашно образование в България, а повечето от тези семейства имат по три-четири и повече деца. Такова предположение направи в пресклуба на БТА председателят на асоциацията Петър Порумбачанов. Неговият син - Георги Порумбачанов, който присъства на пресконференцията, е 18-годишен домашен ученик, също никога не е посещавал училище.

От асоциацията съобщиха, че домашните ученици у нас се обучават по чужди дистанционни образователни програми, като към тях имало и списък с университети от цял свят, които приемали тези ученици, за да продължат висшето си образование. Още


 

Зрелостниците у нас са като „резервни части“ за спрени от производство автомобили

Lifebites

В днешно време денят на българската просвета, култура и славянска писменост се приема и празнува повече като празник на училището и учителите.

Но през далечната 1856 г. той е свързан не с мястото и просветителите, а с тези, които черпят знания. Тогава Йоаким Груев предлага денят на Кирил и Методий да бъде отбелязван като празник на българските ученици.

Век и половина по-късно ви запознаваме с един друг тип ученици: тези извън класните стаи, извън системата и стереотипите. Домашните ученици. Т.нар. хоумскулъри. Защо знанието е важно и трябва да бъде разпространявано навсякъде и по всяко време. Още


Домашно образование: Учение без училище

Lifebites

Георги от Силистра се научава да чете за една седмица, когато е на 7 години.

Година по-късно има зад гърба си около 14 хил. изчетени страници. След 13-тата си година той ежедневно се „отчита“ с около 140 страници, а днес за същото време 19-годишният вече младеж задължително минава по една средно дебела книга, без значение дали тя е на български или английски. Освен тези езици говори френски, владее и латински. Още


Закон разрешава домашното образование

Стандарт

Новият проектозакон за училищното образование, внесен от ГЕРБ, ще позволи въвеждането на домашно обучение. При това не само в забавачката, а и в училище. Преди време именно родителите на деца, които се обучават у дома и не ползват традиционната образователна система, протестираха срещу "принудителната институционализация" на децата. Затова и в новия проект им се дава възможност да обучават наследниците си в т. нар. самостоятелна форма. Това обаче разбуни духовете, тъй като доста учители и родители смятат, че по този начин се затруднява социализацията на малките и тяхната адаптация към обществото. В същото време част от самите родители на домашни ученици също недоволстват, защото децата им въпреки всичко ще трябва да доказват знанията си пред държавни институции. Още


Баща спря децата си от училище, било опасно

24 часа

13-филип от Видин сега трябваше да завърши VI клас, но не ходи на училище от февруари.

Баща му Явор Костов го спрял, защото решил, че училището е твърде опасно място – във физическо и морално отношение.

Образованието у нас обаче задължително до 16-годишна възраст и това е основание отделът за закрила на детето да започне административна процедура срещу него, както и да сезира прокуратурата.

Явор Костов е категоричен, че ще стигне докрай във войната, която повежда срещу институциите. Още


САЩ признават дипломи на българчета, обучавани у дома, МОН – не

24 часа

Домашното образование не е като домашната лютеница или домашното сладко, то ти дава поглед към света, учи те да си практичен и гъвкав в реалния живот. Това обяснява Петър Порумбачанов, шеф на Асоциацията за домашно образование в България. Силистренецът има 4 деца. 3 от тях (Ралица е само на 2 години) не ходят на училище.

Не защото родителите им ги карат да работят в семейния бизнес или просто са немарливи и безхаберни, а защото още преди да се родят, са решили, че няма да ги оставят на „конвенционалното“ образование, а ще ги обучават вкъщи. Всъщност оттогава горе-долу този вид просвета е популярен у нас. Още


Държава и община умуват в кой клас е 12-годишният Божидар

24 часа

„Може да изглежда като провокация на системата на образованието, но това е наш избор. Мислим, че този вид обучение е по-полезен за бъдещето“, каза майката на Божидар Маринов от Смолян, Златка.

12-годишният ѝ син не е посещавал нито един ден училище, но има куп грамоти от състезания. Божидар е ходил на 10 състезания по математика и 1 по информатика. Миналата година се явил на 2 кръга на олимпиада по математика. И на двата кръга спечелил пълен брой точки. Още

 


Дете, което не ходи на училище, печели състезания по информатика

btv

Според майката на Божидар Димитров, чиято основна цел е да предаде на детето си християнските ценности, училищната среда е „деградираща и място за обучение на характера няма”. Пред bTV тя обясни, че монополът на държавата в сферата е „наследство от комунистическото минало” и „образованието трябва да бъде в ръцете на родителите, както е било при Възраждането”.

Обучението вкъщи обаче поставя въпроса за социалното включване на децата. Божидар Димитров казва, че общува с други деца по интернет, контактите му на живо са значително по-малко в сравнение с тези на децата, които посещават класните стаи.

По думите на майка му в училищата „няма вида социализация, която ние си представяме” и комуникацията по интернет не е особен проблем. Още (Видео)


Родители и организации подкрепиха домашното образование

Cross

Днес, по време на пресконференция, "Асоциацията за домашно образование", заедно с подкрепата на "Национална мрежа на родителите" и "Асоциация общество и ценности", се обявиха в защита на правото на родителите да изберат образование според собствените си предпочитания и възможности.

Членовете на управителния съвет на "Асоциацията за домашно образование" и нейния председател Петър Порумбачанов представиха ползите от домашното образование и как то се практикува в България и по света. Те споделиха информация, че към момента само чрез сайта на Асоциацията са постъпили данни за над 100 семейства у нас, които се обучават у дома. Според тях броят им надхвърля 400. По-голямата част от тези семейства са високо образовани и използват дистанционни програми на обучение. Някои от децата са търсени от водещи университети. Всички домашни ученици посещават извънкласни занимания, контактуват с други деца, имат достъп до професионалисти, специалисти и педагози в различни области и взаимодействат с широк кръг хора. Още


Дисквалифициран от МОН

BNews.bg

Божидар Маринов от Смолян, който спечели състезание по информатика, но МОН му отказа участие в националния кръг, защото не ходи на училище, се е записал  за американска олимпиада.

Това съобщи пред медиите майка му Златка Маринова. Тя поправи тиражираната в медиите грешка, че образователното министерство му е отнело медала.

"Наградата не му е отнета, медалът е вкъщи.

Забраниха му обаче да участва в други състезания. В живота на сина ми обаче няма големи сътресения - записахме го да участва в олимпиада по математика в САЩ, която е отворена в първите пет кръга, обясни майката. Още


Силистренска фамилия обучава децата си у дома

Порталът на Силистра

"Батко, стани от компютъра, и аз да поуча", казва 6-годишният Павел. "Защото татко казва, че учим, като си играем", допълва малчуганът. В дома на семейство Порумбачанови учебният ден не започва със звънец и ставане на крака при влизането на учителя. Вместо това - идва мама и подхващате забавна задача по математика, написана на английски. Силистренската фамилия е една от около стоте у нас, които са избрали да обучават децата си у дома, вместо да ги дават на училище. Системата, популярна в САЩ и някои европейски страни, се нарича "хоумскулинг". И засега у нас е все още в пелени. Още


Домашното образование е алтернатива и път към познание (ИНТЕРВЮ)

Портал 12

Тази година в град Трявна в дните между 2-ри и 6-ти септември ще се състои единадесета поред Национална конференция за домашно образование, организирана от Асоциация за домашно образование. Портал12 се свърза с председателя на Асоциацията - г-н Петър Порумбачанов, за да ни разкаже какви са предизвикателствата за родители и деца по отношение на обучението вкъщи и какво ще се случи на конференцията тази година.

Организирате през септември Национална конференция за домашно образование. Какви са целите, които искате да постигнете чрез нея?

Конференцията в Трявна през септември е единадесета поред. Когато направихме първата конференция, през лятото на 2005-та година, дори не сме предполагали, че това ще продължи 11 години... а то продължава. Продължава, защото общността от семейства, обучаващи децата в домовете си се увеличава прогресивно, а с това и нашата отговорност (на хората в Асоциацията), като пионери на това движение в България. Още


Петър Порумбачанов: Домашното образование и индивидуалното внимание кара децата да обръщат повече внимание на неща, които техните връстници обикновено игнорират

Фокус

Фокус: Господин Порумбачанов, новият проектозакон за училищното образование, внесен от ГЕРБ, ще позволи въвеждането на домашно обучение. За кои деца е подходящо то?
Петър Порумбачанов: В проектозакона, внесен от ГЕРБ, няма регламентирано домашно обучение, има самостоятелна форма на обучение, която е обвързана с учебната програма в държавните училища и със сигурност ще бъде подходяща за много деца и много родители, които имат възможност да обучават децата си в къщи, според стандартната конвенционална образователна програма. Определено има семейства, които биха искали да обучават децата си в къщи, за да им обръщат повече индивидуално внимание – нещо, което не може да се случи в държавното училище, но в същото време да имат гарантирана опция за получаване на диплома в края на образователния им период, било то начално, средно, основно образование. Познавам много родители и семейства, които с радост ще се възползват от тази възможност, стига тя наистина да бъде приета. Още


Училище вкъщи

DW

Училището вкъщи като начин на живот

Докато някои родители, подобно на германците Нойбронер избират домашното образование, защото се оказва, че училището в класическия му вид не се отразява добре на едно от децата им, има семейства, за които обучението вкъщи е просто начин на живот. Такова е българското семейство Порумбачанови от Силистра. Те имат трима сина – на 3, 6 и 13 години. Петър Порумбачанов е на 35 години, има частен бизнес и е убеден, че домашното образование е нещо съвсем естествено. Още


Петър Порумбачанов: За нас беше важно да научим децата да обичат да учат

в.Утро

Петър Порумбачанов е от Силистра и е председател на Асоциацията за домашно образование. Със съпругата си Живка имат четири деца – Георги на 18 г., Никола на 12 г., Павел на 10 г. и Ралица на 2 г. Всички те не ходят на училище, а се образоват вкъщи. Порумбачанов е завършил „Счетоводство и контрол“ в Стопанската академия в Свищов и история във Великотърновския университет. Сега е мениджър на търговска фирма. Той беше в Русе, за да сподели своя опит в домашното образование в рамките на Четвъртата международна научно-практическа конференция „Съвременни тенденции за сътрудничество между училището и семейството“. Още


Защо родители избраха да обучават децата си у дома?

btv

В домът на Орлин и Цвети Райкови

"Въпреки добронамерените усилия на учители и директори, децата се сблъскаха с много негативизъм, с лоши примери, с груб език, с непочтеност, двоен стандарт, откровена толерантност към лъжата. Не бяхме съгласни с образователната философия в училище." Видео


В 250 къщи растат домашни ученици

в.Стандарт

Образователната комисия в Народното събрание прие на второ четене текст в училищния закон, с който разширява обхвата на домашното обучение. Ако досега то бе възможно само за деца със здравословни проблеми или с изявени дарби, с новия закон т. нар. "самостоятелна форма" на обучение могат да избират на практика всички родители и деца в задължителна учебна възраст, както и младите хора над 16 години. Всъщност и в момента у нас има Асоциация за домашно образование, в която членуват част от родителите, избрали да обучават децата си вкъщи било поради недоверие към държавната образователна система, било по други причини. За плюсовете и минусите на този тип обучение, както и за това какво въздействие ще окажат промените в закона, "Стандарт" разговаря с Петър Порумбачанов, чиито 4 деца се обучават у дома. Още


Що е то домашно образование - разказ в 1 л. ед. ч.

lady ZONE

Петър Порумбачанов е горд баща на четири деца. Заедно със съпругата си обучават малчуганите си сами у дома. През 2010 година е избран за председател на Асоциацията за домашно образование. За трудните моменти и за големите победи в живота, за това да бъдеш хоумскул родител и да преподаваш сам на децата си – разказва ни един български баща.

Интервюто е дълго, но информацията е много ценна и напоителна за всеки настоящ и бъдещ родител, който се колебае между системата на държавното образование и домашното такова. Още


Без ваканция за децата, които практикуват “хоумскулинг”

btv

Дървените и грипните ваканции, които през седмицата затвориха над хиляда училища, нямат никакво значение за поне 100 български семейства с ученици. Те са избрали да обучават децата си вкъщи, а не в училище. 

Домашното образование, или хоумскулинг, се практикува в САЩ от около 30 години. В България идва през последните няколко. Идеята е, родители и деца сами да преценяват по кои предмети да учат и по колко, за да може, ако детето има някакъв талант, да го развива пълноценно. 

В САЩ тази форма на обучение е призната. В Европа е все още противоречива - Великобритания я разрешава, но Германия остро я критикува. В България, домашното образование не е изрично забранено, но не е и разрешено. Вкъщи могат да учат само даровити деца или деца със специфични потребности. Още (Видео)


Домашното образование – за и против

БНР

Нашата мисия е да възпитаваме в децата си любов към ученето. Когато те свикнат с идеята, че това е нещо хубаво и забавно, много бързо започват сами да разширяват обема от информация, който приемат. Тогава ние ставаме почти безучастни, просто леко направляваме платната в една или друга посока.Така Петър Порумбачанов, един от родителите у нас, избрали да учат малчуганите си сами, обяснява философията и целта на домашното образование. Около 150 са семействата в България, предпочели да обучават децата си у дома, вместо да ги пращат на училище. В Европа и САЩ тази практика е доста по-разпространена, като в някои от държавите е официално призната от местното законодателство. По данни на Асоциацията за домашно образование, учредена през лятото на 2010 г., над два милиона американчета учат вкъщи. Още


Петър Порумбачанов: Родителят има дълг и отговорност към своето дете

"Ценности и общност"

Петър Порумбачанов за образованието на децата в дома

Разговор с Петър Порумбачанов, председател на Асоциацията за домашно образование, за възможността родителите да образоват и възпитават децата си в дома, а не по обичайния начин в училище.

Въпрос: Защо избрахте домашното образование за децата си?

Петър Порумбачанов: Когато решихме, че децата ни няма да бъдат записани в държавно училище, трябваше да се направи план, да определим посоката. Ако нямате посока, ако нямате крайна цел, няма да знаете накъде вървите и какво преследвате, а това е несмислено и неадекватно. Става дума за елементарна математическа стратегия, а именно: за да решим кой образователен метод е правилен за семейството ни, тръгваме от края към началото.

Това е умен и много полезен подход към живота. Първата стъпка е да определим, къде искаме да бъдем, когато направим последната стъпка. Преценявайки, какъв е изходът от конвенционалното образование и разбирайки, че ние имаме различни цели, избрахме логично домашното образование, чрез което можем да постигнем най-доброто за децата си. Още


На училище... вкъщи

в."Знаме"

Домашното образование стимулира децата в онова, в което са добри. Още