Планиране на учебната година

Целта на планирането на учебната година е бързо и ефективно да организираме и планираме учебното съдържание, което ще покриваме, и времето, за което ще го завършим - за да можем след това спокойно да се наслаждаваме, както на учебните, така и на почивните дни, а обучението и домакинството да вървят по-гладко.

Когато планирам учебната година, първо определям вида разписание, който ще използваме. Някои хора учат по разписанието на традиционното училище като следват неговия календар. Други го правят по малко по-различни начини. Те учат на 4-дневна учебна седмица, учат по 6 седмици, а седмата е почивна, дори учат целогодишно. Едно от предимствата на домашното обучение е, че може да изберете разписание, което работи най-добре за вашето семейство.

Определяне на учебното разписание

Някои щати изискват учебната година да се състои от най-малко 180 учебни дни[1]. Общото разписание е важно, защото помага при разпределянето на учебното съдържание, когато решавате колко урока ще трябват, за да вземете материала за седмица или за месец.

  • Ако решите да учите 4 дена на седмица, вместо 5, и целта ви е да завършите дадената учебна програма за 36 седмици, ще трябва да работите извънредно в един или повече от четирите учебни дни всяка седмица. Или ще учите двойно повече в един ден от седмицата. (Петият ден от седмицата все пак се брои за учебен, ако ходите на учебни екскурзии, занимавате се с практически проекти или с други образователни дейности.)
  • Може да учите 45 седмици по 4 дни седмично и просто да почивате на петия. (Все още остават 7 допълнителни почивни седмици за ваканции, празници и др.)
  • Може да учите целогодишно, както правим ние! Вземаме си почивни дни от време на време и почиваме по време на празниците.

Имайте предвид, че не е проблем, ако не винаги завършвате целите учебници всяка година! Някои предмети (като математиката) надграждат върху миналите уроци, затова е важно да не пропускате важния материал. Други позволяват малко повече гъвкавост и може да изпускате уроците, които не са важни, ако е необходимо.

Планиране на учебното разписание

Първо ще трябва да създадете голямата картина. Погледнете в календара си и определете дните или седмиците, за които знаете, че няма да учите. Ходите ли на годишна почивка? (Всъщност тя може да е част от учебната ви година, ако включите образователни дейности и информация във ваканционните си планове!) Искате ли да прекарате целия декември в изработване на разни неща, печене на сладкиши и срещи с роднините? (Това също може да се брои към учебната година! Математиката е част от готвенето и приготвянето на печива. Създаването на предмети от децата може също да включва математика, следване на инструкции, упражнения по моторика за по-малките и дори създаване на социални умения.) Или може би се нуждаете от известно неучебно време за спортни мероприятия или по други причини. Ние обичаме да си вземаме почивни дни от време на време, когато времето навън е особено приятно, в които просто играем навън и правим разни неща заедно. Планираме няколко почивни дни в годината специално за тази цел.

Още нещо, което е нужно да имате предвид, са препъни-камъните, на които може да се натъкнете през годината, и да ги планирате отрано. Например някои семейства си вземат почивно време през февруари или март, когато им се струва, че зимата ще трае вечно и започват да прегарят. Вместо да се налага да упорствате в работата, когато имате нужда от почивка, предвидете си известно време за забавни дейности, за да се почувствате освежени за края на учебната година.

Аз вземам годишен календар и задрасквам уикендите, отбелязвам празниците в червено и подчертавам датите, за които знаем, че ще бъдем извън града. След като свърша с това, започвам да броя учебните дни и седмиците, в които ще учим. Така е много по-лесно да видя с какво темпо ще работим по всеки предмет.

Планиране на учебния материал

След това вземете всички учебни програми, помагала и книги, които сте купили, и започнете да ги включвате в плана.

Отворете на страницата със съдържанието и прегледайте ръководството за родители, за да видите препоръчаното темпо за работа. Ако програмата е лесна за планиране, тя ще бъде разпределена на 180 дневни урока или 36 седмични части. Ако е така, е много лесно! В такива случаи просто отбелязвам в основния план, че трябва да вземаме по урок на ден или по една част на седмица и после залепвам бележка на страницата с първия урок ръководството за родители и в учебника. Премествам бележката при завършване на всеки урок, за да намирам по-лесно до къде сме стигнали. Толкова за планирането на тази книга!

Ако броят глави в книгата не пасва, първо поглеждам дали има нещо, което искаме да пропуснем. След това гледам броя на главите или уроците, които са останали, и пресмятам по колко трябва да вземаме всеки ден или всяка седмица. Пиша темпото на всяка учебна програма, която използваме, в годишен план-календар, който ще служи за ръководство за програмата през годината.

Примери:

  • Ако ще ползвам двете части на Life of Fred, първо преброявам главите в книгите (18 в първата + 19 във втората = 37 глави). Сега знам, че трябва да предвидя в разписанието по една глава на седмица, за да завършим и двете книги в рамките на учебната година. Тъй като има 37 глави (а годината има 36 учебни седмици), вероятно ще планирам да вземем две глави през първата седмица и по една глава след това.
  • Ако ще ползвам Explode the Code и искам да завършим първите 3 книги през годината, първо броя страниците в книгите. После, при положение, че ще имаме този предмет всеки ден, разделям броя им на 180, за да видя по колко страници ще трябва да минаваме всеки ден.

Това е приложимо и за практическите проекти. Например, поглеждам в списъка с темите, които ще изучаваме, и проверявам материалите, които сме събрали. След това ги планирам за учебната година. За практическите проекти оставям повече време, в случай че даден проект ни отнеме повече време или ако искам да добавя нещо непланирано. Винаги можете да държите няколко мини-проекта под ръка, в случай че ви останат няколко незапълнени дни. Практическите проекти обаче изискват повече планиране, отколкото позволява начинът, описан по-горе!

След като преминете през тези стъпки на планиране и организиране преди началото на учебната година, просто дръжте учебната програма и разписанието под ръка - вече сте готови за първата учебна седмица, а и за тези след това. А ако се обучавате вкъщи от по-дълго време, може би имате и свои идеи за планиране, които най-добре пасват на начина на живот на вашето семейство.


Триш Корлю има трима сина на възраст 20, 18 и 16 години. Живее в малка ферма в провинцията в Тенеси. Занимава се с домашно обучение от 2009 г., като най-често използва стила Монтесори със силен фокус върху практическите проекти. Тя е част от управлението на бизнеса, стоящ зад няколко блога за домашно обучение: https://onlypassionatecuriosity.com/ , https://recipes.hiphomeschoolmoms.com/ и https://hiphomeschoolmoms.com/ .

 

Източник

Превод с адаптация: Мринела Инчовска


[1] На това изискване се базират учебните програми на американските чартърни и дистанционни училища, използвани от много български домашни ученици. За България МОН определя 32 учебни седмици за 1-3 клас, 34 учебни седмици за 4-6 клас, 36 за 7-11 клас и 31 за 12 клас (чл. 4., ал. 1. от Наредба №4 за учебния план. - бел. прев.

Категории: Домашно образование, Свобода и образование, Практични насоки, Методи