Шест съставки на успешното домашно образование: Съставки четвърта, пета и шеста

Четвърта съставка: притежавате инициатива и дисциплина

За да сме успешни в домашното образование не ни трябват дипломи или огромно количество креативност и талант, това което ни е нужно е известна доза зрялост на характера. Нужно е да сме способни да подхванем нещо на мига, както и да притежаваме способността да се ограничим, когато е нужна дисциплина.

Ако тепърва започвате с домашното образование, сега сте изправени пред трудната част. Трябва да инвестирате много време в четене, подготовка, търсене на най-подходящите методи за обучение и да се научите да управлявате времето си.

Трябва да сме способни да кажем „не“ на другите възможности и да имаме спокойствие в избора си, когато другите хора не разбират защо сме направили така. Две от нещата, които съм се научила да правя с дисциплина е да си лягам навреме и да игнорирам телефона си. Понякога се случва хората да са ми ядосани или да са разочаровани, но поне имам мир и спокойствие в деня си.

Хобита, приятелства, служения, работа – може да се окаже нужно да жертвате много неща, за да може да хоумскулвате спокойно. Всичко зависи от визията ни, която определя параметрите, чрез които оценяваме изборите пред нас. Успешното домашно образование изисква от нас да поемем радикален контрол над време си. Ако не направите това, никога няма да уцелите целта.

Пета съставка: достъп до подкрепяща среда

Поддържащата ви среда може да е формална или неформална, но трябва да бъде съставена от достъпни хора, а не от държавен бюлетин или хоумскул списание. Трябват ви хора, които да могат да застанат до вас и да се посветят на това, да ви помогнат да се справите. От колкото повече пластове е съставена тази подкрепяща среда, толкова по-бързо ще се справяте с обезкуражаващите трудности.

Подкрепата ви е нужна. Измъкнете се от лошите положения, ако това е възможно. Намерете църква, която подкрепя семействата, решили да направят този избор и намерете приятели, които хоумскулват. Предполагам не може да се отървете от роднините си, но съм виждала много дядовци и баби, чието негативно мнение се променя, след като видят плодовете в живота на внуците си. Реакцията им е породена от любов и загриженост, така че не ги съдете твърде сурово.

Някои хора ще ви нарекат отцепници, но първия ви приоритет, когато тепърва започвате е да си подготвите здрава основа. На първо време подредете си къщата. В ранните години ние се потопихме в хоумскул общността. Говорихме за това безспирно и се почувствахме привлечени към хора с подобни на нашите виждания. Това беше нужен сезон от живота ни. Това изискваше цялостно нашето внимание.

Впоследствие нещата се балансираха. Семейството ни имаше много близки приятели, които не хоумскулваха. Появиха се други кръгове на интереси, към които се приобщихме. Но да направим това и в същото време да продължим да бъдем ефективни в дома се дължи изцяло на здравата основа от подкрепа, която вече бяхме изградили зад нас.

Шеста съставка: готови сте да потърсите помощ

Домашното образование не трябва да се извършва в изолация. Не е здравословно нито за вас, нито за вашите деца. Без мнението на други хора не ще може да придобиете балансирана перспектива над нещата. Макар да имах педагогическа образователна степен и много опит в работа с деца, все пак ми беше нужно и търсех мнението на други хора. Посещавах семинари, четох книги и говорих с родители, стигнали по-далеч по този път.

Ако сте свикнали да учите, винаги ще се оглеждате и ще се ослушвате за по-добри начини, чрез които може да направите фина настройка на обучителната си програма.

Когато сте обезкуражени или немотивирани, смирете се и поговорете с някой силен във вашите слаби области. Библията казва, че ако не търсим мъдрия съвет на други, то значи сме горди и Бог ще се противопостави на пътищата ни. Намерете зряла християнка, която очевидно успява с децата си и потърсете нейния съвет. Бъдете готови да й послужите в замяна на времето, което ви дава. Всяка година посещавайте семинари, слушайте аудио информация и четете книги – през цялото време се обучавайте. Това е най-бързият начин да се квалифицирате да обучавате децата си.

 

Предишна статия

 


 

 

За авторката:

Катрин (Бел) Гомес

Аз съм дъщеря на Дебра Бел и цялото ми обучение до 12 клас е преминало у дома. Имам бакалавърска степен по математика от Питсбъргския университет и магистърска степен по педагогика от университета на Пенсилвания. През изминалите 7 години преподавах гимназиално ниво математика във Филаделфия. В момента провеждам онлайн курсове по математика за SAT и Алгебра 1, използвайки много от това, което научих чрез домашното образование, за да направя уроците си възможно най-ефективни.

Категории: Домашно образование, Семейство, Практични насоки