Учи по нещо всеки час

Това е писмо от Джеймс Александър (1804-1859) към по-малкия му брат. Джеймс е презвитериански свещеник и най-големият син на Арчибалд Александър (1772-1851). В писмото си той дава някои отлични съвети на брат си, които са също толкова необходими и днес, повече от 150 години по-късно.

 

 

Скъпи братко,

Не трябва да предполагаш, от това което ти писах в предишното писмо, че училището е единственото място където можеш да придобиеш знания. Не искам да играеш през цялото време, в което не си зает със задачите си. Има много часове, особено през дългите зимни вечери, в които можеш да пълниш ума си с нещо полезно. За тази цел, винаги трябва да имаш някоя поучителна книга под ръка. Родителите ти имат много такива книги и винаги биха се радвали да ти дадат да ги ползваш.

Съжалявам когато виждам, че четеш предимно книги с разни измислени истории. Някои от тях наистина са полезни, а и са харесвани от младите хора. Но повечето са глупави, ако не и вредни. Момчетата често пъти толкова се запалват по този вид книги, че не поглеждат нищо друго освен приказки, разкази и романи. И по този начин те отслабват умовете си и губят цялото предимство, което биха могли да спечелят от образователните книги.

Сега, ако помислиш за това, ще разбереш, че има книги, които са много забавни, и същевременно много полезни. Имам предвид книги за история, пътешествия и пътувания, биографии, естествена история и философия. Ако някога вкусиш колко са приятни те, много бързо ще изхвърлиш книгите с измислени истории, които са подходящи най-вече за детската стая.

Разбира се, ти не можеш постоянно да четеш, а и това не е необходимо. Има и много други начини за получаване на полезни знания. По-голямата част от това, което вече знаеш, си научил докато си слушал това, което баща ти и майка ти са говорили. Ако всичко, което ти казваха те биваше записвано, биха се събрали томове с информация. Ти запомняш това много по-добре, отколкото ако го беше прочел в някоя книга. Следователно, трябва да научаваш по нещо всеки ден от родителите си. Те винаги са готови да те учат и винаги, когато имаш някакви затруднения и въпроси, можеш да ги помолиш да ти ги обяснят. Има хиляди неща, които те биха били щастливи да ти кажат и от които би имал полза. Когато седиш с тях, опитай се да ги накараш да те научат за нещо.

Можеш да направиш същото и с всичките си приятели. Ако си само скромен и примерен, те няма да решат, че си любознателен. Всички разумни хора се радват, когато видят, че момчетата желаят да учат. Създай си правило да научаваш по нещо от всеки, защото няма никой, голям или малък, който да няма поне малко знания, които биха ти били полезни. Например, имаш приятели, които идват от различни части на страната. Може да получиш повече информация от тях, като попиташ за местата където живеят или като ги накараш да ти опишат всичко забележително в техните квартали. Търговците и работниците пък могат да те научат на много неща, свързани с професиите им. Голямо предимство има човек, който знае нещо за различните видове търговия или други професии и няма да можеш да научиш това от книгите толкова добре, колкото ако отидеш в работилниците и задаваш въпроси на хората, които работят там. Когато видят, че наистина искаш да знаеш, те ще се радват да отговорят на всичките ти въпроси. Бих искал да си запознат с всички подробности за всеки вид търговия и индустрия.

А като пътуваш до друго място в страната, екскурзиите ти ще са много по-приятни, ако се стараеш да научиш от фермерите всичко за отглеждането на земята. Трябва да разбереш колкото се може повече за различните операции в селското стопанство; сеитба, жътва, и други подобни, както и за замеделските продукти, отглеждането на говеда и овце, както и начини за подобряване на почвата. Ще откриеш, че много фермери, които не са чели колкото теб, имат голямо съкровище от знания и мъдрост. Понякога ще попаднеш в компанията на хора, които са пътували в чужбина. Това ще ти даде една добра възможност да научиш от тях всичко, което искаш да знаеш за тези части на света, които те са посетили.

Ако пътуваш през ваканциите, трябва да държиш очите си отворени за всичко забележително и да научаваш повече за местата, през които преминаваш.В стари времена това е бил основният начин за получаване на знания. Вместо да ходят по колежи и университети, древните гърци са пътували в продължение на години до Азия и Египет, както и до други земи. Това е метод, използван от Питагор и Платон, и други исторически личности. Когато отидеш на непознато място, трябва да се постараеш да разберете какво е забележително там разпитвайки приятелите си.

Също така, има изключително много обикновени неща, които виждаме всеки ден, но които са много интересни. Много момчетата носят часовници в продължение на месеци и години, без да знаят въобще какво ги кара да работят. Чарлз Харви имал часовник, който му бил подарен когато станал на петнадесет години. Той бил много доволен от подаръка, но не можел да се успокои, докато не отишъл при часовникаря и не го накарал да му обясни какво има вътре в часовника. Часовникарят разглобил часовника на части и му показал как работи всичко. Той му показал навитата стоманената пружина, която постоянно се опитвала да се отвие и отпусне. След това му показал оста, на която се закрепвала пружината и как отвиването й карало оста да се завърта. Показал му как оста задвижвала голямо зъбно колело, което премествало други и в крайна сметка завъртало стрелките на часовника. Но не можеш да разбереш това лесно с четене. Ако попиташ един часовникар, той ще ти обясни всички тези работи в рамките на няколко минути.

Някои момчета си живеят безгрижно без да разпитват за нещата и така никога не научават нещо стойностно. Познавах едно момче, което ходеше до мелницата през няколко дни, но никога не полюбопитства как така водата, която пада върху голямото колело може да накара воденичния камък да се върти. Някои момчета често притежават собствени оръжия, без изобщо да се замислят как е направен затвора или как спусъка кара останалите части да се придвижат, или пък как се прави барута. Надявам се, че няма да бъде така с теб, но винаги, когато видиш някоя машина, няма да се успокоиш докато не разбереш всичко за нея.

Когато си на борда на някой параход, намери някой да ти обясни как работи парата. Попитай за котела, за кондензатора, буталото и клапаните.

Разбери начина, по който помпата в двора изтласква водата, и какво кара живакът да се покачва или пада в термометъра.

Най-важното е винаги да бъдеш питащ. Питай и ще научиш. Учи нещо всеки час. Спомни си историята "“Eyes and no Eyes" и прочети "Travels about Home". Всеки път, когато се разхождаш, можеш да научиш нещо. Би трябвало да можеш да кажеш името на всеки вид дърво в гората по кората и листата, или по формата и начина, по който то изглежда от разстояние. Лесно можеш да научиш имената на основните растения и цветя, които растат по полето. Ще бъде жалко, ако пораснеш, без да знаеш как да различиш една птица от друга по формата, оперението, песента или начина им на летене. Когато започнеш да разглеждаш нещата по-внимателно, ще откриеш много интересни различия в мъховете и лишеите, които растат по оградите и камъните и изглеждат като плесен.

Това е начинът да станеш философ. Философът обича мъдростта. Причината, поради която някои мъже стават философи е, че те разпитват и научават нещо ново всеки час. По тази причина, д-р Франклин стана толкова известен, откривайки природата на гръмотевицата и светкавицата, за които никой преди него не знаеше.

Чел съм и за бедни момчетата овчари, които са станали велики философи по същия начин.

Ако само решиш да учиш нещо през цялото време, няма съмнение, че ще се подобряваш постоянно. Когато приятелите ти видят, че това ти е полезно, ще се радват да ти помагат да правиш експерименти или да ти предоставят книги и инструменти. Така че това, което ще ти е много забавно, същевременно ще ти донася и много полза. Сигурен съм, че ще ти е много по-интересно да експериментираш с малка електрическа машинка, отколкото да играеш с топка или стъклени топчета. А в същото време ще изучаваш една важна наука. Може да прекараш един-два часа в печатница, изучавайки начина, по който се изработват книгите, и да ти бъде много по-забавно, отколкото да играеш на детската площадка.

И така, виждаш, че дори когато не си в училище, можеш постоянно да подобряваш ума си. Не можеш да гледаш наоколо, без да видиш нещо, което би могъл да проучиш по-подробно, и колкото повече проучваш, толкова повече ще знаеш.Това е една голяма разлика между хората - някои искат да се учат, докато други не се интересуват дали ще научат нещо или не. Бъди буден, скъпи ми братко, и помни, че времето е кратко, и че трябва да си отговорен, за начина, по който прекарваш всеки един момент. Колкото по-големи са знанията ти, толкова по-полезен ще бъдеш на хората около теб.

Твой привързан брат,
Джеймс

Превод от английски език - Златка Маринова

Статията е взета оттук

Категории: Практични насоки