Светът на парите: 5 урока за деца

„Най-големият дар, който можете да дадете на децата си, са корените на отговорността и крилата на независимостта.” - Денис Уайтли

Всички ние искаме децата ни да бъдат добри стопани на изобилието, с което Бог ни е дарил, и да се превърнат в отговорни възрастни хора по отношение на парите. Все пак, повечето от нас са минали през кратко или не са имали никакво финансово обучение. Често родители ме питат: „Как дори да започна да уча детето за парите?”

През годините съм събрала практически финансови уроци и забавни тренировъчни задачи, които родителите могат да ползват. Имайте предвид, че, както при всяко учене, уроците трябва да са съобразени с възрастта им. И, разбира се, децата учат най-добре от пример и чрез участие, не от лекции!

Предлагам ви пет урока, които ще помогнат на децата ви да придобият добри финансови навици - и да се забавляват, докато го правят:

1. Парите се разменят за неща (за 4-8-годишни)

Децата не винаги правят връзка между парите и храната, дрехите и играчките, които се появяват в дома ви - особено ако ви виждат само да вадите пластмасовата карта от портфейла си в магазина! Използвайте следните дейности, за да затвърдите тази връзка.

Сортирайте заедно банкноти и монети. В зависимост от възрастта и математическите им умения, можете да кажете на детето да подреди на купчинка 10 монети по 1 ст., които да размени за една монета от 10 ст.

Съставяйте заедно списъци за пазаруване. Позволете на детето да напише списъка с покупки. Покажете му как решавате какво да купите в магазина. Обяснете защо не включвате други продукти в списъка.

Плащайте в брой в магазина. Плащането в брой има две преимущества. Първо, ще помогне на детето ви да схване връзката между парите и купуването на неща. Второ, изследвания показват, ще всъщност ще похарчите 20% по-малко - без да се почувствате лишени от нещо.

Позволете на детето да избере и купи нещо малко с монети. Дайте му да преброи монетите и да даде правилния брой на касиера. Допълнителното време, което отнема това, ще си струва увереността, която ще придобие детето!

2. Изготвяне на планове за харчене (за 4-12-годишни)

Дори малките деца могат да започнат да решават за какво ще изхарчат парите си. По-големите могат да си поставят по-дългосрочна цел и да управляват по-големи суми.

Направете картинки „Харча, Споделям и Спестявам”. Обсъдете какво означава всяка категория. „Харча” е за нещата, които те ще си купят през дадената седмица (за по-големите деца през дадения месец). „Спестявам” са парите, заделени за по-голяма покупка или цел. „Споделям” са парите, които те ще дарят за достойна кауза по техен избор или ще дадат за десятък в църквата. Нека те изрежат или нарисуват картинките, които според тях представят тези концепции.

Определете проста цел за всяка категория. За малките деца целите трябва да са много прости и не много отдалечени във времето! Но дори и четиригодишно дете може да си постави за цел „да спести 1,50 лв. за бедните деца”. Напишете тези прости цели на лист хартия.

Направете си пликове с „Харча”, „Спестявам” и „Споделям”. Нека детето направи цветни пликове за трите основни части от бюджетния си план. Всеки път, когато получи пари, може веднага да ги раздели между тези три плика.

Създайте Планове за харчене. Деца, които са малко по-големи и имат някакви математически умения, могат да се придвижат от пликовете към създаване на прости планове за харчене. (Вижте примера за такъв план от Фиг. 1.) Започнете със седмични планове, след това им помогнете с месечните планове, веднъж щом се заемат с тях.

3. Парите се печелят (за 4-12-годишни)

Не, парите не растат по дърветата! Но децата не винаги схващат, че това, което вие или другият родител правите по цял ден, докато сте далече от къщи (или това, което работите от дома), е това, което ви позволява да сложите храна на масата и играчки в сандъка за играчки. Помогнете им да разберат как семейството ви печели пари и им дайте възможност сами да спечелят известна сума.

Вземете децата с вас на работа. Някои работодатели са съгласни на това, други не. Ако не можете да заведете детето си на работното си място, организирайте екскурзии, за да му обясните с какво се занимавате. Покажете им къщата, която мама е проектирала, или книгите със закони, по които тате учи, за да помага на клиентите си.

Изгответе списък с домашни задължения, подходящи за деца. Заедно решете какви малки домакински задачи могат да свършат, за да спечелят допълнителни пари. Определете „хонорар” за всяка от тях. По-големите деца могат дори да ви издават фактури на края на седмицата. (Уверете се, че сте поставили граници на сумата, която те могат да спечелят, съобразени с това, което можете да си позволите, за да не се случи така, че обещаващият млад предприемач да разори банката!)

4. Нужди и желания (за 8-12-годишни)

Деца, много по-малки от 8 г., трудно ще схванат този урок - точно както и много от възрастните, които познавам! Но е важно да помогнете на децата си да разберат тази разлика. Нуждата е по-тясно свързана с оцеляването. Желанието е нещо, без което със сигурност ще можем да оцелеем.

Разграничавайте ежедневните покупки. Съставете списък с нещата, които обикновено купувате, всичко от хляб до нови обувки. Нека детето ви ги подреди на скала от 1 (просто ще е хубаво да го имам) до 10 (нужно ми е, трябва да го имам). Обсъдете подредбата, без да поправяте грешките им.

Играйте на „Какво най-лошо може да се случи?”: като използвате този списък или други неща, които вие или детето може да искате да си купите, питайте: „Какво най-лошо може да се случи, ако не вземем това?”

Споделете вашия Списък на отложеното удоволствие: Съставете списък с всички ваши лични „липси”, които отлагате да набавите заради други приоритети. Споделете списъка с децата си и им обяснете вашите причини за това. Окуражавайте ги да си съставят собствен списък.

5. Разбиране за импулсното пазаруване (за 8-12-годишни)

Отново, по-малките деца може да не са способни да схванат този урок. Но е ключово за по-големите да са наясно с начините, по които рекламните агенции се опитват да ги манипулират!

Критикувайте рекламите. Докато гледате телевизия с децата си, ги попитайте какво се опитват рекламите да ги накарат да направят. Какво е скритото послание? Какво твърдят, че ще се случи, ако купиш или не купиш този продукт? Как изглежда продуктът в реалния живот (например онзи Биг Мак), в сравнение с образа му от рекламата?

Предложете сделки „сега или по-късно”. Например, предложете на децата си 5 лв. сега или 15 лв. след две седмици. Кое ще поискат? Обсъдете решението им. И ако решат, че искат 5 лв. днес, проверете ги пак след две седмици като ги попитате как се чувстват сега с взетото решение.

Създайте Метър за измерване на удоволствието. Нека детето направи картинка, която представя колко удовлетворено се чувства то за различни покупки. Може да изглежда като старата панаирна боксова круша, която звънка, ако ударът ви я отпрати до горе или като скоростомер, който показва от 0 до 100. (Вж. фиг. 2.) Помолете ги да оценяват потенциалните си покупки по измисления от тях метър, преди да тръгнат за магазина. Помолете ги да оценят отново покупката след няколко дни.

Надявам се, че тези уроци и упражнения са ви били полезни. Последна бележка: Едно от най-важните неща във финансовото обучение на децата ви е да им позволите да правят грешки и да ги оставите да почувстват последиците от тези грешки! Ще откриете, че няма нужда да им се карате или да ги поучавате. Ако Джими хвърли джобните си за сладкиши, няма да отиде на кино с приятели. Страхотно! Това е урок, който със сигурност ще бъде запомнен. По-добре децата ви да получат тези трудни уроци, докато все още са под вашите грижи.


Памела Йелън е експерт по финансова сигурност и автор на два бестселъра, включително „Революцията на само-банкирането” (The Bank On Yourself Revolution). Читателите могат да повишат финансовата си грамотност и да открият финансовия си коефициент на интелигнетност на нейния сайт

 

Превод: Маринела Инчовска

Източник

Категории: Домашно образование, Практични насоки, Методи