Къде си, вълшебна кръстнице?

На никой няма да му се размине, освен може би на вълшебната фея от приказките.

 

И те заживели щастливо до края на дните си. Но защо?

Истината е, че Пепеляшка се оказала добра съпруга за принца не заради красотата си, но защото се била научила да работи старателно с усмивка. Тя очевидно е имала добър старт в живота с любящи родители, като вас, които са я научили да бъде мила и старателна. Пепеляшка после остава вярна на техните заръки, даже и след като те изчезват от историята. С каквото и да я замервали онези грозни доведени сестри (четки, обувки, чаши или малки чинии), тя оставала спокойна, обръщала другата буза и изпълнявала каквото й казвали. Никога не спяла на работата си, както правели Аврора и Снежанка.

По всяка вероятност ежедневната работа пречела на Пепеляшка да ходи на някое училище и със сигурност не е можела да посещава библиотеката всеки ден, подобно на Бела, така че всички уроци, които усвоила, ги научила по всяка вероятност вкъщи. Много домашни ученици наблягат старателно върху академичните постижения, но трябва да помним, че академичните занимания са всъщност много малка част от живота на всеки човек, без значение дали е кралска особа или обикновен слуга. Дори лекарите и адвокатите прекарват повече от тридесет и пет години извън училище (ако имат средна продължителност на живота).

Нашите домове са наши замъци, а домашните ученици прекарват много повече време в замъците си, отколкото децата, които ходят на държавно или на частно училище. Научните проекти на домашните ученици покриват масите вкъщи, а книгите им са навсякъде по пода. Да си вкъщи по-често означава да вършиш повече неща по подръжката на дома си и повече възможности да преподаваш житейски умения. Понякога започваме да си мислим, че сме на мястото на Пепеляшка, и то не докато танцува на бала с принца. За нещастие няма да дойдат никакви пухкави животинки от гората, нито весели птички, за да ни помогнат с цялата работа!

Ако все още не сте го направили, съберете джуджетата, които живеят във вашия дом и започнете нова глава от вашата приказка. Наречете я „Домашна икономика“ (или „Почистване на замъка“) ако щете, но се постарайте да научите децата си да работят с пералнята, да готвят, чистят, да мият чинии и да вършат работата по двора. Това са работни задължения, с които на възрастните им се налага да се занимават редовно в своето ежедневие, обикновено по-често отколкото с уравнения по алгебра или с несъгласувани определения. На никой няма да му се размине, освен може би на вълшебната фея от приказките. Дори малките членове на вашето кралско домочадие могат да бъдат научени да бършат пода и да си прибират играчките и дрехите.

Постарайте се да научите вашите принцове да вършат също и женската работа вкъщи, а принцесите си – мъжката. Никога не знаете кога Принцът на белия кон ще потегли на бой с драконите, или кога Пепеляшка ще има още едно бебе, което ще трябва да откърми. Вашата принцеса трябва да знае къде да изхвърли чувалите със смет също толкова, колкото е нужно за вашия принц да може да си зашие разпорения ръкав на помпозната си риза. Не пропускайте да ги научите и как да вършат ремонти на къщата и на колата. Ако се чувствате неадекватни в някоя от тези области, или нямате представа каква е разликата между тиква и каляска, теглена от четири коня, потърсете помощ от баби и дядовци, приятели, инструктори, или дори вълшебни феи кръстници. За нещастие последните се намират много трудно.

Някои родители се чувстват като лоши хора, когато раздават наляво и надясно домакински задачи. Можете да избегнете ролята на злата мащеха като използвате следното вълшебно заклинание:

  1. Работете заедно с децата. Когато децата забележат, че всеки работи, ще им е по-трудно да се почувстват като Пепеляшка, изоставени сами да вършат всичко и в ситуация, в която всеки ги командва. Те ще приемат работата като начин на живот и ще им хареса да работят в екип.

Грешката на злата мащеха беше, че тя искаше да се излежава в леглото по цял ден, да раздава заповеди и да яде бонбони. (Кой не иска?) Освен това тя беше освободила собствените си дъщери от необходимостта да се научат да служат, което на свой ред донесе раздор в отношенията между сестрите.

  1. Говорете любезно, когато карате кралското си семейство да направи нещо, и отдавайте заслужена похвала за работа, която е добре свършена. Когато една работа не е изпълнена добре, бъдете твърди, но търпеливи. Не крещете по децата като доведените сестри; само давайте тихи инструкции.
  2. Постепенно увеличавайте списъка със задачи по поддръжка на замъка. Учете децата на домашните задължения едно по едно. Когато усъвършенстват първото и измине известно време, тогава добавяйте друго. Например, научете ги да сгъват кърпите преди да преминете към ризите и долнищата на анцузите. Това повишение може да стане на всеки шест месеца с церемония като на празник. Извадете златния скиптър и направете кралско изявление над главите им колко добре са се справили с другите си задачи, колко много са пораснали в ръст и зрялост и колко по-отговорни са станали.
  3. Уверете се, че проверявате как са свършили задачите, които сте им дали. Снежанка винаги проверяваше два пъти дали има кал зад ушите на Глупи. Децата може да изгубят мотивацията си, когато си мислят, че не се интересувате от работата, която вършат. Ежедневните, седмичните или изненадващите проверки ще ги насърчат да не се отказват от поставените им задачи.
  4. Не забравяйте, че това, което отличаваше Пепеляшка, не бе колко много работа вършеше, а с каква нагласа работеше. Един от начините да възпитате тези ценности е да накарате децата да запомнят тези стихове:

 

„Вършете всичко без роптание и без препиране, за да бъдете безукорни Божии чада всред опако и извратено поколение, сред което блестите като светила на света.“ (Филипяни 2:14-15)

„Каквото и да вършите, работете от сърце, като за Господа, а не като за човеци; понеже знаете, че в награда ще получите от Господа наследството, защото слугувате на Господа Исуса Христа.“ (Колосяни 3:23-24)

 

  1. Награждавайте усърдната работа с кралска щедрост. Дали ще бъде кралски бал, потупване по гърба, фунийка със сладолед или свободно време, постарайте се вашето кралско потомство да получи благословенията на своя труд.

Сватбите в приказките са едно нещо, но какво се случва, когато каляската и конете пристигнат в замъка? Няма повече балове и бални рокли. Принцът на белия кон иска своята вечеря, а подът на замъка се нуждае от основно почистване. Нашите малки принцеси трябва да разберат още сега, че феята от приказките повече никога не се появява след сватбата, за да мие чинии, да сгъва изпраните дрехи, или да излъсква приборите. Тя не мие прозорци, не чисти килима с прахосмукачката и не мие по вълшебен начин пода на кухнята. Придобихте ли представа за какво говоря?

Истинският щастлив край идва, когато вашите деца започнат да се оглеждат вкъщи и да вършат домашни задачи без да бъдат молени и без да се оплакват. При някои деца това се случва рано в живота, преди да успеете да замахнете с вълшебната пръчица. При други – може би чак когато самите те станат родители. Когато и да дойте, този край е щастлив – а може би не е  край, а само начало? Затова се постарайте вашите принцове и принцеси да вършат щастливо домашната си работа до края на живота си. 

 

Източник

Превод: Радослава Петкова

Категории: Домашно образование, Семейство, Практични насоки