От империя на злото до убежище за домашното образование

След шест кратки месеца ще се случи едно от възможно най-вълнуващите за мен неща: Световната конференция за домашно образование ще се проведе на едно много невероятно място. На 15 май, 2018 година, лидери, родители, законодатели, професори и други представители на домашното образование ще се съберат в красивия и с богата история град Санкт Петербург, а след това ще се преместят в Москва, Русия – сърцето на бившия Съветски Съюз – за да обсъдят този бързо развиващ се образователен подход.

Намирам това просто за невероятно.

През 1980-те и 1990-те бях млад офицер в армията на Съединените щати и можех спокойно да назова всеки Съветски летателен апарат и сухопътно превозно средство. Съветският съюз беше наш враг и аз бях обучаван да се сблъсквам и унищожавам този враг на бойното поле. В колежа изучавах руски език, така че да мога да стана офицер от разузнаването (макар това никога да не се случи … наистина).

Спомням си, как когато гледах олимпийските игри през 1980-та, хокейният отбор на Съединените щати победи „Империята на злото“ на леда. Макар никога да не бях чувал за домашно образование тогава, думите свобода и Съветски съюз звучаха несъвместимо.

Десетилетия по-късно съм пропътувал стотици хиляди километри не само, за да говоря защо домашното образование е добър метод, по който децата да се обучават, но също така и да обяснявам защо трябва да се приема като първостепенно човешко право. И докато домашното образование е незаконно в страни като Германия и Швеция, то безспирно процъфтява в Русия – изумяващ факт.

Бях учуден, когато за първи път чух, че домашното образование в Руската федерация е законно. През 2011 година с мен се свързаха защитници на образованието в Русия, които се опитваха да запазят свободата си от държавен надзор и тези усилия бяха успешни. Сега има хиляди руски родители, които обучават децата си у дома и още хиляди други, които са заинтересовани да тръгнат по пътя на домашното образование. Дори Руската православна църква, една важна институция в Русия, която е оцеляла през комунизма, подкрепя водещата роля на родителите в обучението на децата.

Прогресът в световния политически свят през изминалите 25 години е удивителен, но политическото напрежение продължава да съществува между Русия и други страни. Способно ли е домашното образование да предостави начин за успокояване на това напрежение? Родителите естествено желаят най-доброто за децата си – без значение на кое правителство или култура дължат своята вярност. Домашното образование е една от онези малко идеи, които обединяват хората независимо от политически, лингвистични, социално-икономически, религиозни, етнически и други така наречени граници.

През изминалите три години посетих два пъти Русия. Стъпих  в Кремъл, откъдето комунистическата партия управляваше с железен юмрук. Срещнах се с много хора, които говорят различен език, имат различна история и различни вярвания. Но когато запитах, какво тези хора се надяват или искат да се случи с техните деца, получих същия отговор, който съм чувал вече в десетки държави: Искат по-добро и светло бъдеще за децата си. В същността си, това е смисълът на движението за домашно образование: осигуряване на това, което е най-добро за децата, според собствените принципи и идеали на всяко семейство. Не е ли това същността на свободата?

Домашното образование се превръща в световно движение, построено на обединяващи принципи. То отхвърля държавния контрол над образованието на децата, независимо дали това е комунистическо или демократично управление.

На Запад може да се намерят достатъчно доказателства за борбата между родителите и държавно контролираното образование – видно е от десетилетия. Домашното образование представлява ответна реакция в тази борба и желанието да се обхване истинския дух на свободата, която почита важността на индивида и семейството в гражданското общество. Родителите не искат децата им да бъдат използвани като пешки в политическите борби – те искат децата им да бъдат свободни да научават това, което смятат за най-съществено.

Удивително е, че Световната конференция за домашно образование ще се проведе в Русия през май 2018 година! Може да помогнете с пожелания, молитви, финансова подкрепа и още. Докато гледаме назад към трансформацията, видна през изминалите 25 години и израстването на домашното образование в Съединените щати, трябва да се удивим над видените промени.

 

 

източник

Превод: Георги Порумбачанов

Категории: Домашно образование, Свобода и образование, Семейство, Държава, Общество