Поглед към домашно образование в Русия и Китай

Макар да е законно в Русия едва от края на Студената война и разпадането на Съветския Съюз през 90-те години на миналия век, домашното образование е пораснало дотолкова, че днес обхваща около 100 000 деца. Това нарежда Русия на второ място по брой домашни ученици в Европа.

Председателят на Международната дирекция в HSLDA(Home School Legal Defense Association) Майк Донъли, който по времето на Студената война e бил офицер в американската армия, ни обръща внимание на промените настъпили в Русия през изминалите две десетилетия, включително значителното увеличение на институциите основани на религиозна основа, икономическото развитие и множеството други свободи, чието съществуване  е било нещо нечувано, докато страната е била позната като СССР.

На първо място, Донъли отбелязва, бързото разрастване на домашното образование:

„Видях едно съзряващо движение за домашно образование водено от защитници, които изразиха искрен оптимизъм за бъдещето. Макар откровени относно предизвикателствата пред които са изправени, тези водачи също така изявиха увереност в плановете си за постигане на  съществен растеж.“

Свободите на домашното образование се увеличават:

Председателят на борда на организацията „За семейни права“ Павел Парфентиев, който е и автор на първата руска книга за домашно образование, казва че най-голяма полза домашно обучаващите семейства в Русия извличат от малко по-приятелското законодателство, което се явява като рязък контраст на враждебното и рестриктивно законодателство, което е съществувало по време на Съветския режим.

„Вярвам в по-доброто бъдеще, което стои пред домашното образование в Русия.“ Каза Парфентиев пред HSLDA. „Руският основен закон изрично заявява, че родителите са основните образователи на децата си. Но винаги има какво още да се желае.”

Той спомена още, че бързо развиващата се мрежа от домашно образоващи семейства е все още в пионерските си дни, отбелязвайки, че свободата на семействата да обучават децата си вкъщи има и някои наложени ограничения, тъй като им е наложено задължително да се придържат стриктно към държавните общо-образователни стандарти. Донъли описва руските стандарти като: „Стандарт наложен отгоре-надолу, един размер за всички, еднакъв подход към ученето, модел който е вече отхвърлен от движението за домашно образование в САЩ.“

Парфентиев казва, че пред младото движение има някои препятствия, които то трябва да преодолее, свързани с държавни ограничения.

„Задължителните стандарти са проблем, понеже понякога не са особено добри“ каза защитника на руските домашно обучаващи пред HSLDA. „Наше право е да променим това - да се сдобием с повече свобода - но е трудно.“

Повече подкрепа

Донъли посочи редица фактори показващи, че възхода на домашното движение в Русия е нещо много повече от моментно увлечение.

„Положителната страна е, че домашното образование в Русия е добило признание както в медиите така и в обществото като цяло. Част от това се дължи на растежа му до момента.“

И въпреки, че процента русначета обучавани вкъщи е далеч под този на децата в САЩ, днес Русия е една от държавите с най-голяма хоумскул популация в Европа.

„Водачи от движението в Русия сочат, че учащите в домовете си деца са между 50 000 и 100 000,” съобщава Донъли. Макар този брой да е доста под 0.5% от руските деца в училищна възраст (за сравнение хоумскулърите в САЩ са около 4% от децата в училищна възраст), той поставя Русия единствено зад Обединеното кралство, сред европейските държави.

Поради бързото разрастване на движението, родителите днес не са така скептични спрямо идеята да хоумскулват деца си.

„Когато за пръв път започнахме да работим в тази сфера, повечето хора бяха или критични или неразбиращи спрямо това, което правихме. Сега, повечето хора признават домашното образование като нормална и добра образователна опция за родителите и децата.” – Разказва Павел.

Това е в ярък контраст с отношението към домашното образование в някои други европейски страни.

„Докато в Германия, Швеция и Съединените Щати през близките години бушуват сериозни спорове, в Русия, движението за домашно образование съзрява и расте.“ съобщава WND..

Въпреки че домашното образование среща сериозна съпротива, както от правителства така и от родители из целия Евройпейски Съюз, адвокатите от HSLDA често са успявали да помогнат, за прокарването на законодателство, в някои държави, което толерира родителският избор, по отношение образованието на децата.

„HSLDA, като водещата световна организация за защита на домашното образование, се бори за правата на родителите да обучават децата си - нещо, което често е неотменима част от международните спогодби и договори,” обяснява Боб Унру от WND.

Призив към всички християни ...

Дългогодишния защитник на домашното образование, Алексей Комов, е изпълнен с ентусиазъм породен от стремителния растеж постигнат от движението, но не е особено развълнуван от наличните учебни програми - които са непълни или не подходящи.

Донъли посочва, че Комов се надява, Русия да може да възприеме класическия модел използван от домашните образователи в САЩ, като го адаптира към религиозната култура и традициите на Русия.

Алексей казва, че също така би му се искало да види увеличение на разпространението на домашното образование сред вярващите общества на нацията, особено сред християните от Православната църква. Счита се, че почти 70% процента от 150 милионното население на Русия се идентифицира като руско-православни.

Комов би се радвал да види увеличение на християнските учения в учебните програми за домашно образование.

„Всякакви групи хоумскулват днес, но християните са все още са малцинство“ - отбеляза руснакът. „Смятаме, че ако въвлечем тази група, която е преобладаваща в Русия, това ще помогне значително за разрастването на домашното образование.“

Движението за домашно образование се разраства и в страна, доминирана от комунистическата идеология:

Китай е страна, където популярността на домашното образование нараства, тъй като родителите са все по-недоволни от скования учебен стил използван там, а и поради скорошните скандали с насилие над ученици - в резултат на които много майки предпочитат да държат децата си вкъщи вместо да ги излагат на опасност като ги дават на училище.

Едно изследване проведено преди няколко години от 21st-Century Education Research Institute - базиран в Пекин, Китай - показва, че 2 000 от 18 000- китайски родители изявили интерес към домашното образование, вече са започнали обучение в дома.

Резултатите от изследването показват, че много китайци хоумскулват децата си поради същите причини, поради които това правят и американските родители.

„Ориентираната към оценки образователна система на Китай е всеизвестна със стреса, под който поставя както учениците така и семействата им,“ Wall Street Journal (WSJ) предоставя резултати от изследване по този въпрос, проведено през Август 2013-та година. Според изследването, от китайските родители, които избират да обучават децата си вкъщи, над половината (54%) го правят, защото не одобряват методиката на преподаване в традиционните училища, която по традиция е доста скована. Други, които избират да хоумскулват децата си смятат, че в конвенционалните училища, темпа на преподаване е твърде бавен, и децата им не са ценени и уважавани. Други 7% от родителите твърдят, че децата им не харесват средата в училище. 6% от родителите, включително броя на християните сред тях казват, че са избрали домашното образование поради религиозни причини.

Това е в съгласие с едно изследване публикувано от Националния център за образователни статистки (the National Center for Education Statistics) базиран във Вашингтон, които разкрива, че 36% от хоумскулващите родители в САЩ, обучават в дома за да могат да предадат на децата си морални ценности.

Джанг Кяофенг, собственик на едно малко частно училище в покрайнините на Пекин, наблегна на това как общественото възмущение относно начина, по който се третират децата в държавно-управляваните училища е създало голямо търсене за алтернативни форми на обучение:

Джанг казва: „Децата са наранявани психически и физически в традиционните детски градини в Китай. Според WSJ (Китайска телевизия), формите на телесно наказание, като дърпане на уши и пр., са често използвани в класните стаи. Властите в Китай управляват детските градини като затвори, заключвайки децата вътре.“

Джанг разказва как, когато синът му и неговите съученици са имали обедни почивки, учителите са ги заключвали в училището за да не трябва да ги наглеждат отвън.

„Родителите търсят услугите ми, защото не искат децата им да бъдат наранявани на територията на училището“ - обяснява Джанг.

Домашното образование в Китай не е просто краткосрочно решение на проблема, тъй като значителен процент от хоумскулващите родители смятат да обучават децата си вкъщи и в гимназиалния период.

Лилиян Лин от WSJ посочва, че тяхното изследването показва, че 41% от родителите в Китай, обучаващи децата си вкъщи, казват, че ще продължат да обучават децата си у дома и след като завършат средно образование. Около една трета от родителите пък твърдят, че планират да изпратят впоследствие децата си да учат в чужбина, докато друга една трета заявяват, че все още планират децата им да минат жестоко конкурентния изпит на китайските национални колежи - ГАОКАО - за да посещават университет в Китай.

Докато нелегалната християнска църква продължава да расте в Китай с милиони, все повече и повече християнски родители се очаква да хоумскулват децата си за да избегнат атеистичните, комунистически принципи преподавани в държавно-управляваните училища.

 

Статията е взета оттук

Превод от английски език: Георги Порумбачанов

Категории: Домашно образование, Религия и образование, Свобода и образование, Семейство, Държава, Общество, Закони