Десет неща, които всеки млад писател трябва да знае

 


Аз съм млада писателка.

Такава съм била откакто се помня. Майка ми има една папка истории, които съм написала в началното училище и когато ни се иска да се посмеем ги изваждаме и препрочитаме.

Когато бях на 11, насърчена от баща си, започнах блог: „Какво ме учи Бог“, и редовно писах там в продължение на пет години. Блогът беше малък, тих и трафикът ми беше малък – най-вече приятели и семейството. Но все повече, докато пораствах, изпитвах желанието да достигна до повече хора.

Когато бях на 15, започнах да изпращам запитвания към списания и уебсайтове, които харесвах. Повечето никога не отговаряха. Онези, които отговаряха обикновено изпращаха учтиви откази.

След това, когато станах на 16, изпратих статия на TheRebelution.com. За мое учудване и радост, тя беше приета. Започнах да изпращам още статии и бавно изградих взаимоотношение със сайта и впоследствие се присъединих към екипа като редактор.

През пролетта на 2015, се записах в програмата на Брет Харис Do Hard Things University, и това ми помогна да разбера с внезапна яснота, че единственото нещо, което искам да направя повече от всичко друго е да напиша книга.

Имаше само два проблема: 1) бях на 17, и 2) Нямах си и на идея как се издава книга.

Точно тук беше момента, когато Брет благосклонно встъпи в ролята на наставник за мен. Той преведе тази новачка през нужните стъпки, помагайки ми да построя платформа, да създам предложение за книга и впоследствие да получа договор за книга от мечтаното ми издателство, Crossway. Книгата ми,  This Changes Everything: How the Gospel Transforms the Teen Years, излиза на пазара на 31 Март, 2017 г.

Това беше бурен и прекрасен опит във всеки един смисъл. Но също така ме научи на някои мъдри уроци. Точно тези уроци искам да споделя с другите млади писатели с надеждата да бъда насърчение за тях.

Ако сте като мен, имате страшно много въпроси за това какво е да си млад писател – откъде се черпят идеи, как се намира ментор, как се пише книга, как се запазва мотивацията, как да бъдете издадени или дори как да се научите да пишете по-добре. И така мои млади писатели, ето 10 неща, които трябва да знаете:

1. Ключът към доброто писане е четенето на добро писане.

Дженифър Еган, писателка наградeна с  Пулицър, веднъж дала този съвет: „Четете на нивото, на което искате да пишеше. Четенето е храната, която храни типа писане, което искате да постигнете“. С други думи, писането ви е пряко повлияно от това, което четете. И тя няма предвид само интелектуалните идеи, които възприемате чрез четенето; тя говори също така и за стила и изкуството на писане. Четенето на слабо писане създава слабо писане. Така че, четете дълбоките и красиви неща, които вие искате да пишете. Четете великите автори в желания от вас жанр – било живи или мъртви. Също така четете и извън жанра си. Четете пространно, но както П. Г. Удхаус подхвърля, четете дискриминативно, тъй като „лошото писане е заразно“.

2. Нужни ви са наставления

Всеки млад писател се нуждае от по-стар писател, който да го обучава, критикува, отговаря на въпроси и води през процеса. Брет беше моят ментор. Той беше извървял пътя да бъде издаван тийнеджър, познаваше бизнеса и беше по-развит и зрял писател. Книгата ми не би съществувала без него. Менторството му беше това, което предизвика и изостри писането ми, и което впоследствие ме подтикна към това да издам книга.

3. Постоянството е жизненоважно

Татко ми даде този съвет, когато започнах блога си през 2009-та. Така че години наред публикувах четири поста на седмица, без да пропусна и ден. Макар малко хора да четяха написаното, писах всяка седмица и бавно усъвършенствах способностите си. Сега осъзнавам, какъв дар беше култивацията на постоянството. Накара ме да надвия вечното отлагане и липсата на мотивация. Подбуди ме да намеря идеи. Подхранваше креативността ми. И направи писането ми по-добро.

4. Доброто писане изисква тежък труд

Наскоро започнах да слушам един нов подкаст, наречен „Защо пиша“. Всеки епизод, различен писател е интервюиран относно кариерата и способностите му. Въпреки разнообразието от автори, едно нещо е общо при всички: писането е трудно. Писането на книга шеговито е сравнявано с родилните мъки. Повечето писатели обичат задачата, но знаят, че не е лесна. Изисква се усърдие, упоритост, търпение и много време. Затова е важно да се знае и следващото нещо:

5. Упражнявайте добри навици

Добрите навици за писане може би са най-важното нещо за доброто писане. Ако не притежавате продуктивна система, писането ви ще страда – или още по-лошо, никога няма да се случи. Здравословните навици включват отделяне на редовно време за писане, премахване на дразнителите, поддържане на чиста работна станция, спазване на срокове, търсене на идеи, планиране и поддържане на организация (и това са само част от нещата).

6. Нуждаете се от общност

Писането не се случва във вакуум. Нужно ви е общение с други млади писатели. Те ще бъдат вашата мотивация, вдъхновението ви, публиката ви, критиците и приятелите ви. Те ще бъдат отбора ви, близките ви съработници. Те ще ви разбират. Те ще бъдат поддържащата ви основа. Най-щастливите писатели имат процъфтяваща общност зад гърба си.

7. Доброто писане е вкоренено в истината.

Задачата на християнския писател е да бъде разказвач на истина – независимо дали пише проза, фикция, история или биография, фентъзи или роман, теология или приказки. Това означава, че цялото ви писане трябва да е основано в истината, намираща се в Божието Слово, най-великата книга в цялата история на вселената. Това означава, че идеите, които представяме, трябва да са истинни. Прославяме доброто и показваме, че лошото е наистина истински лошо. Нашето писане е свидетелство пред света.

8. Обратната връзка е ваш приятел.

Преди се страхувах да покажа написаното от мен на когото и да е. Изливах си сърцето и душата на страницата и се страхувах, че хората ще го отхвърлят. Но с времето се научих, че честната и любезна обратна връзка прави писането ми по-добро. Когато опитни писатели четяха труда ми и ми казваха какво в него е добро или лошо, или донякъде добро, или приемливо, или неприемливо, това помогна да изградя и обогатя писането си с нова яснота.

9. Съществуват толкова много достъпни за вас ресурси

Като млад писател нямах идея за всичките ресурси, които са ми били достъпни. Съществуват книги, блогове, форуми, подкасти, лекции и цели общества, посветени на това да помагат на младите писатели. Например блогът GoTeenWriters.com. Също така съществува и новият членски сайт, който Брет и аз направихме наречен Young Writers Workshop, насочен към това да изгради общност от млади писатели и да предостави практическо обучение, наставление и обратна връзка. В крайна сметка, живеем в дигитална епоха и има милиони ресурси на върха на пръстите ви. Използвайте ги.

10. Да бъдете публикувани като млад писател е възможно

Преди пет години, бих спорила с това твърдение убедено. Поне, щях да кажа, че няма начин да бъда публикувана. Може би някой друг млад писател, но не и аз. Нямах връзки. Живеех по средата на нищото. Писането ми не беше достатъчно добро. Нямах си идея как работи издателската индустрия. Но Господ ме предизвика да преосмисля всичко това. Сега вярвам в тази истина също така убедено, както преди спорех против нея. С подходящото обучение, менторство, подкрепа и идеи, младите писатели могат да се превърнат в млади автори. Наистина е възможно.

Можем да ви помогнем да успеете с вашето писане…

И двамата с Брет сме получили привилегията да ни издадат докато сме били още тийнейджъри и сме научили много неща по пътя. Сега искаме да помогнем на други млади писатели да постигнат целите си – поради което започваме нова програма следващия месец.

Нарича се Young Writers Workshop.

Толкова много млади хора се допитват до нас с въпроси за писането – въпроси за собствения ни опит като млади писатели, как да започнат, как да придобият мотивация, препоръчани източници, къде да намерят общност или ментор, как да попаднат на агент и да направят платформа, за да бъдат публикувани и още много други.

Така че искахме да създадем членски сайт, където ще можете да намерите отговори на въпросите си, уроци, които да помогнат да усъвършенствате уменията си, общност, която да ви подкрепя, менторство, което да ви води и тонове материали и ресурси, които да ви мотивират, вдъхновят и екипират.

Това е идеята на Young Writers Workshop.

Вярваме, че писането е инструмент даден ни от Бог, чрез който да го хвалим, да честваме даровете Му и да повлияваме на света.

И всъщност, това е нещото, което искаме младите писатели да знаят.

 

Статията е взета оттук

Превод от английски език: Георги Порумбачанов

Категории: Практични насоки