Коя е най-добрата възраст за започване на уроци по пиано?

Никога не е твърде късно да започнете да учите пиано, но съществува и златната възможност да се възползвате от изумителната детска способност на възприятие като започнат уроците рано!

Родители, които предоставят на децата си дара на музикалното обучение ги насочват по пътека, която ще обогати живота им по много различни начини. Изучаването на музика изгражда дисциплина, ръце-очи координация, интелект и помага за придобиването на умение, което е способно да донесе радост както на изпълнителя, така и на всички, които го слушат. Според една скорошна статия в „LA Times“  6-годишните деца, получили обучение по пиано, са отчели по-бърз растеж на мозъка и по-добра фина моторика в сравнение с останалите свои връстници. Уроците по пиано са толкова хубаво нещо, защо да не започнем колкото се може по-скоро? 

Някога твърде рано ли е? 

Вярно е, че може да намерите 3-годишни деца, които свирят Моцарт в YouTube, но това не означава, че 3-годишното дете, което обича да подрънква на клавишите трябва непременно да се запише на уроци. Децата под пет години, които показват интерес към пианото би трябвало да се оставят да изследват и учат по своя собствен ритъм. Възможно е да не възприемат добре при наложена от възрастен учебна структура. Вместо това, родители на деца под 5-годишна възраст трябва да се насочат към дейности, целящи да създадат основен интерес към музиката. Пеенето, танцуването, слушането на записана музика и записването към добри музикални програми за малки деца ще позволи на детето да изследва музиката по забавен начин и така да се подготви да изучава инструмент, когато дойде подходящият момент. 

Изискванията, показващи подготвеност 

Най- добрата възраст за започване на уроци по пиано е различна при всяко дете, но повечето са готови между 5 1/2 - 8 години. Ето кратък списък с неща, от които детето се нуждае, за да има добър старт като ученик по пиано. 

1. Размер на ръката 

Дете, което взема уроци по пиано би трябвало да може комфортно да разположи петте си пръста едновременно на пет поредни бели клавиша. За някои 5-годишни, това е голямо разтягане! Преди да започне уроци по пиано, бъдете сигурни, че ръцете на детето ви са достатъчно големи, за да може да използва клавиатурата спокойно. 

2. Индивидуално движение на пръстите на ръката 

Дете, което взема уроци по пиано се нуждае да може да движи своите пръсти индивидуално. Добър тест за това е  урок номер 1, „Hot Cross Buns.“ (безплатен е!) от Академия Хофман. Дете, което може да ползва три различни пръста на три черни клавиши, за да свири „Hot Cross Buns“ е готово за уроци. Дете, което може да свири единствено чрез използването на един пръст, вероятно не е готово. 

3. Интерес към музиката и желание за учене 

За всяка възраст мотивацията е важен фактор при определянето на готовност. Ако детето не иска да ходи на уроци по пиано, тогава родителят би трябвало вместо това, да отдели време да създаде интерес към музиката. 

Една дума за четенето 

За учениците по пиано, които използват метод базиран на учебник, може да е по-добре, ако започнат на седем или осем години, след като вече са се научили да четат гладко. Ученици, които започват използвайки метод, базиран на слух като Suzuki Method-а или  Hoffman Method-а, могат да започнат по-рано, на около 5-6 години. 

Някога късно ли е? 

Не! Разбира се, че не е. Уроци могат да се започнат като се започне от девет и се стигне до „възрастен“. Предимствата на малките деца, като гъвкави ръце, способността по-лесно да се сдобиват със сложни мозъчни умения, могат да бъдат компенсирани при по-големите деца и възрастните чрез съмостоятелност, търпение, самоконтрол и вътрешно желание за учене, което по-малките деца може и да нямат. 

И така, коя е най-добрата възраст за уроци по-пиано?

За тези, които изпълняват изискванията за размер на ръката, самостоятелни пръсти и желание, отговорът е - колкото се може по-скоро. Възползвайте се от възможността да потопите умът на вашето дете в езика на музиката. Ако сте пропуснали тези първи години, никога не е късно за кое да е дете или възрастен с истинско желание за учене. Изучаването на музиката на коя да е възраст е нещо добро за тялото, ума и духа и нещо, в което може да се наслаждавате цял живот. 

Щастливо свирене!

 


 

Джоузеф Хофман е профисионален пианист, диригент, университетски преподавател по музика и композитор. Използвайки метода на обучение, който започнал да разработва още докато преподавал пиано на децата от квартала, за да може да си плати университетското образование, той осъществява мечтата си да създаде музикална академия , което прави през 2007 година в Портланд, Орегон. Целта му е била да развие искрена любов в учениците си към пианото и музиката. Най-новият му проект е да споделя своя “Hoffman Method”  със света, създавайки серия от безплатни видео уроци по пиано на неговия уебсайт HoffmanAcademy.com

 

Статията е взета оттук

Превод от английски език: Никола Порумбачанов

Категории: Домашно образование, Свобода и образование, Семейство, Практични насоки