Осем причини, поради които децата учат най-добре у дома

След като приключих с образованието на децата си, самата аз се запътих обратно в училище, за да направя докторат по психология на образованието. Исках да разбера по какъв начин децата учат най-добре. Помислих, че това би била много полезна информация за всички бащи и майки, обучаващи децата си вкъщи. 

Всичко, което научих, ме остави меко казано изненадана. 

Мога да обобщя всичко научено в едно изречение: Ако изградим училище, съобразявайки се с всичките научни изследвания, на практика ще изградим дом, семейство. 

Как ви се струва, това не са ли вдъхновяващо добри новини? А не е ли и напълно логично? Най-добрата среда за обучение, на което и да е дете е тази, създадена от Бог -  семейството. 

Ето защо:

  1. Децата учат най-добре, когато вярват, че учителя и съучениците им са наистина загрижени за тях и се интересуват от тях.
  2. Децата учат най-добре, когато имат възможност да следват интересите си.
  3. Децата учат най-добре, когато имат свобода да вземат решения за собственото си образование.
  4. Децата учат най-добре, когато могат да наблюдават други ученици, които постигат успехи и по този начин определят как изглежда успеха.
  5. Децата учат най-добре, когато имат учител, който да им дава обратна връзка и да ги насърчава.
  6. Децата учат най-добре, когато работата, която им е зададена, отговаря на способностите им.
  7. Децата учат най-добре, когато могат да изпитат практично това, което учат.
  8. Децата учат най-добре, когато имат достатъчно физическа дейност, слънце и чист въздух. 

Помислете за трудностите, които децата трябва да преодолеят в традиционната учебна среда, за да покрият тези осем изисквания. Дори най-всеотдайният учител не би могъл да предоставя тези възможности на всички деца ежедневно. Но вие, родителите, го правите и най-вероятно дори не се замисляте за това.

Никой не се интересува от детето повече от мама и татко. Двамата могат редовно да отговарят на всякакви въпроси и да насърчават напредъка на детето си. По-големи братя и сестри и естествените групи, сред които попадат, предоставят модела за успех и приятелство. Вкъщи децата имат достатъчно свободно време да преследват интересите си, както и достатъчно време, което да прекарват навън, попивайки всички облаги на природата. Възможностите за екскурзии и практически опит са безброй. Родителите могат да нагласят бързо целите и методите си според способностите на детето. Имаме възможността да оставим децата си сами да избират какво да четат, какви предмети да изучават и по какви учебници да учат. Насърчаваме ги да вземат образованието си в свои ръце, когато посещаваме семейно различни образователни събития.

Уловката е в това, че трябва да видим Божият план в действие и да се възползваме от предимствата, с които ни е дарил. Надявам се, че мога да помогна с това, като разясня подробно и точно как може да се възползваме от всички възможности, които едно семейство предоставя на всяко дете.

 

Дебра Бел е автор на наградените бестселъри Ultimate Guide to Homeschooling", "Ultimate Guide to Homeschooling Teens и Ultimate Planners for moms, teens and students.

Дебра наскоро издаде новия си курикулум “Writers in Residence.” Публикуван от Apologia, “Writers in Residence”. Той е насочен предимно за домашни ученици от 4-ти до 8-ми клас. Може да разгледате 100+страници безплатно и да изтеглите безплатна книга, пълна с полезни хоумскул-ресурси и информация тук

Дебра Бел е преподавала писане и литература над 30 години на малки и големи ученици, както и AP English на гимназисти в продължение на десетилетие. Дебра има бакалавърска степен по комуникационно образование, магистърска по английски език и докторат по образователна психология, взети от Temple University.

 

Статията е взета оттук

 

Превод от английски език - Георги Порумбачанов

Категории: Домашно образование, Семейство, Практични насоки