Румънски хоумскулъри намериха съюзник в парламента

Проведената на 6-ти Май втора регионална конференция за домашно образование, в централният румънски град Сфанту Георге(Свети Георги), бе голям успех занас! Повече от 60 души присъстваха на лекциите и дискусиите. Темите на конференцията включваха: Библейската основа на домашното обучение, кой може да обучава вкъщи, социализацията, отговорността на бащите и насърчение за майките. Последните две сесии бяха проведени едновременно. Имахме и специално отделено време за въпроси и отговори. Конференцията бе голямо насърчение, както за начинаещи, така и за вече практикуващи домашно образование родители. 

По-голямата част от присъстващите говореха унгарски, а някои румънски участници трябваше да се оттеглят преждевременно, поради празнуването на румънския Великден. Въпреки това, успяхме да увенчаем края на конференцията и с лекция на Тед Трип, който по време на нашата среща бе в близкия град Брашов. След като приключихме с планираните лекции, мнозинството от присъстващите пътува до Брашов, където пасторът, съветникът и автор Тед Трип изнесе лекция относно родителството. Срещата с Тед Трип допринесе за щастливото приключване на една наистина благословена конференция.

Насърчително четиво

Много от присъстващите на конференцията купиха книгата на Крис Клика Home Schooling: The Right Choice, достъпна както на унгарски, така и на румънски език, както и книгата на Тед Трип Грижа за детското сърце, също достъпна на румънски и унгарски език. Някои родители, които искаха да разберат как семейството ми започна да практикува домашно образование получиха книга, написана от Габриелa Куркубет, която е силно свидетелство за нехристияните. 

Скоро след конференцията получих обаждане от група православни родители в Трансилвания, които искат да започнат домашно образование още тази година. По същото време, друга група родители, в Клуж, Трансилвания, реши да организира регионална конференция. Ние насърчаваме различни регионални групи да организират свои собствени конференции, за да се осъществи връзка между домашно обучаващите семейства от даден регион. Бихме искали да организираме следващата национална конференция в Брашов, в края на август 2013 г., преди да започне новата учебна година.

Натиск за по-добри закони

Както виждате, движението за домашно образование в Румъния нараства експоненциално, но това не са единствените добри новини! Напредваме с големи стъпки към легализиране на домашното образование у нас. Румънски народен представител, който иска да узакони домашното образование, работи в тясно сътрудничество с Румънската асоциация за домашно образование, с цел да състави възможно най-добрия закон за Румъния. Този народен представител вмъкна нашите предложения в проектозакона, който той изготвя и би искал да представи възможно най-скоро пред румънския парламент. 

Моля ви, молете се за румънските родителите, които присъстваха на последната ни конференция, молете се за предстоящите регионални конференции, както и за предстоящата национална конференция. Моля ви, молете се за тези родители, които биха искали да започнат или вече са започнали домашно образование, независимо от трудностите, които могат да бъдат преследване от местните образователни власти, липса на пари за училищни материали или духовни битки. Моля ви, молете се за тези хора, които чуват Словото на нашите конференции за домашно образование. Благодаря ви!

 

Габриел Куркубет е председател на Румънската асоциация за домашно образование

Статията е взета оттук

Превод от Английски език: Георги Порумбачанов

Категории: Домашно образование, Семейство, Закони