55 причини да обучавате децата си вкъщи

55 причини да обучавате децата си вкъщи

 

от Националната Мрежа за Домашно Образование

 

  1. Прекарвате повече време заедно като семейство.
  2. Прекарвате повече време с децата си, когато са отпочинали и свежи, а не уморени и раздразнени, каквито са след училище.
  3. Избягвате борбата, свързана с това, да накарате децата си да свършат уморително скучната работа, която толкова често бива изпратена вкъщи под вида на домашна работа.  
  4. Домашното образование позволява на децата да учат предмети, които обикновено не се преподават в училище.
  5. Децата имат повече време за да задълбочават изследванията си – повече време, отколкото е позволено в училище.
  6. Домашното образование позволява на децата да учат със свой собствен ход, нито твърде бавно, нито твърде бързо.
  7. Домашното образование позволява на децата да учат на нивото, което е подходящо за тяхното развитие. Различни умения и концепции биват представени на децата, точно когато те са готови за тях.
  8. Домашното образование осигурява на децата време без прекъсвания за писане, четене, игра, мислене или работене, по такъв начин, че детето е в състояние да се ангажира със сложни, комплексни дейности и мисловни процеси.
  9. Домашното образование осигурява концентрацията и фокуса на децата над учебния материал, което е непостижимо в претъпканите класни стаи, пълни с твърде много разсейващи елементи.
  10. Домашното образование насърчава детето само да си налага темпото на учене – нещо невъзможно в класните стаи, където програмата е направена така, че да държи всяко дете постоянно заето.
  11. Домашното образование позволява да се прекарва много време навън. По-здравословно е от това, делничните дни да се изкарват в претъпкана и задушна класна стая.
  12. Прекарването на повече време сред природата води до по-голямо усещане на сезоните, както и за малките, често пренебрегвани чудеса в природата.
  13. Децата се научават да помагат повече в домакинството, по този начин развиват чувство за лична отговорност.
  14. Децата научават умения, нужни за живота – да речем готвенето, което те учат по естествен начин, прекарвайки време с възрастни, които са заети с тези дейност.
  15. Повечето време, което се отделя за домашните отговорности, заздравява семейството, защото хората се посвещават на неща, в които са инвестирали (в този случай, като работиш за семейството си).
  16. Децата имат повече свободно време за неакадемични дейности, като рисуване и музика. Това води до много по-богат и щастлив живот.
  17. При домашното образование, децата не се чувстват като пасивни получатели на предмети, избрани от техните учители. Децата се научават да учат сами и да поемат отговорността за това.
  18. Децата разбират, че в домът може да се учи по многобройни и разнообразни начини.
  19. Вместо да разчитат, че учителят ще осигури всички отговори, вкъщи децата се научат да търсят помощ от много различни източници.
  20. По-спокоен, не толкова напрегнат начин на живот е възможен, когато родителите не са принудени да учат заедно с децата си вечер и през почивните дни, макар че децата са били през цялата седмица по цял ден в училище.
  21. Пренатоварването може да бъде избегнато.
  22. При домашното образование, ученето може да бъде по-ефикасно, тъй като могат да се използват методи, които отговарят на учебния стил на детето.
  23. В домът децата не са насилвани да работят в „кооперативни учебни групи“, в които се включват деца, имащи твърде некооперативни характери.
  24. При домашното образование децата учат повече за свое, вътрешно удоволствие, отколкото за външни награди.
  25. При домашното образование децата нямат мотив „да вървят по тъч линията“, за да свършат точно толкова работа, колкото ще задоволи учителя. Децата се научават да бъдат съдии, за качеството на собствената си работа.
  26. При домашното образование децата са по-склонни да поемат рискове и да бъдат креативни, тъй като не трябва да се притесняват за това, че може да се изложат пред връстниците си.
  27. При домашното образование децата са по-уверени, тъй като няма да бъдат под постоянен страх, да не би да станат обект на критика от страна на учителите.
  28. В дома натискът от страна на връстниците е париран. Домашните ученици не са притискани да харесват това, което не харесват в областите на модата, музиката, езика. Не са пресирани да проявяват интерес към противоположния пол, по-рано от времето, в което ще са готови за това.
  29. При домашните ученици социалните взаимоотношения са следствие от избор и са базирани на общи интереси.
  30. За домашните ученици приятелите могат да бъдат далеч по-разнообразни и да не са само децата, които са на същата възраст и ходят в същото училище.
  31. Екскурзии могат да бъдат предприемани много по-често. 
  32. Екскурзиите могат да бъдат много по-приятни и продуктивни, когато в тях не е включена голяма училищна група, с която идват и проблеми, като твърде бързото придвижване от обект на обект, да не говорим, че има и постоянни разправии и деца, които разсейват тези, които наистина искат да научат нещо.
  33. Екскурзиите могат да бъдат пряко свързани с учебната програма на домашните ученици.
  34. В семейната програма могат да бъдат включени доброволчески служения. Службата в полза на обществото, може да се окаже от огромно значение за развитието на детето и ще е великолепен опит за него.
  35. При домашното образование програмата е гъвкава и поради това позволява да се пътува в не толкова скъпи и пикови месеци от годината. Това дава възможност да се пътува повече, което е прекрасно за обучителния процес.
  36. При домашното образование децата не сравняват знанията или интелигентността си с други деца и поради това е малко вероятно да се възгордеят или да се почувстват незначителни.
  37. Религиозни и семейни празници могат да се планират и празнувани без да се съобразявате с училищни ангажименти. 
  38. При домашното образование децата прекарват повече време с хора (семейство и приятели), които наистина ги обичат. Децата се сплотяват повече с братя, сестри и родители, тъй като прекарват повече време заедно с тях играейки, работейки и помагайки си.
  39.  При домашното образование проверката на работата на децата е бърза и адекватна. Не е нужно да чакате учителя да оцени и върне работата на детето, за да видите дали е разбрало всичко правилно. 
  40. У дома проверката на знанията може да бъде много по-полезна и пълноценна от това, просто да се отбелязват някои отговори като грешни или да се поставя оценка. 
  41. При домашното образование тестовете са пожелание. Не е нужно да се отделя време за тестове или подготовка за тестове, освен ако родителя и/или детето не го иска.
  42. Наблюдението и обсъждането на работата са постоянни у дома, те са и допълнителни методи за оценка. Тестването, ако се използва, се използва за да покаже области за по-нататъшна работа. 
  43. Оценяването може и да се ползва в домашното образование, макар че само по себе си ученето е достатъчна мотивация. Знанието е наградата за ученето, а не оценката (или точките, или одобрението на учителя и т.н. )
  44. При домашното образование децата биват последователно въвеждани в семейните ценности и имат възможността да ги научат като ги виждат и като участват активно в живота на семейството.
  45. При домашното образование децата се научават да отдават енергията и времето си на активности, които ТЕ мислят за полезни.
  46. При домашното образование децата имат възможност да научат повече за техните етноси, по начин, който няма да е унизителен за тях. Децата ще бъдат в състояние да разберат мултикултурализма в истинския му смисъл, а не от псевдо-мултикултурните материали, представени в държавните училища от гледна точка на доминиращата култура.
  47. В домашното образование децата не се учат да се борят за фалшив престиж и позиция в обществото, вместо това, се учат да ценят моралността и любовта повече, отколкото статуса и парите.
  48. Докато децата учат в дома не е нужно да чакат определена възраст за да започнат сериозно да изучават това, което обичат. Те могат да започнат живота си още сега, отдавайки се на любимите си занимания.
  49. Вкъщи образованието на децата може да бъде по-завършено от това, което предлага държавното училище.
  50. При домашното образование децата, които са „различни“ по какъвто и да е начин, избягват нещастието да са обект на постоянното и безмилостното дразнене, подигравки и насилие, които често се наблюдават в държавното училище.
  51. При домашното образование деца със специални нужди ще бъдат насърчавани да достигнат пълния си потенциал и няма да са ограничени от "помощните" образователни методи, използвани в училищата.
  52. При домашното образование ниските стандарти или очаквания на училищния персонал не влияят и не ограничават умението на децата да учат и да се отличават.
  53. При домашното образование децата са в по-голяма безопасност от банди, наркотици и оръжия.
  54. При домашното образование родителите решават кое е важно да знаят децата, а не държавните бюрократи. 
  55. При домашното образование семейството не е насилвано да работи в рамките на традиционните училищни часове, които просто не се вписват в работния план или нуждата от сън.  
Статията е взета оттук

Превод от английски език: Георги Порумбачанов (домашен ученик)

Категории: Практични насоки