Победителите от конкурса "Моето голямо семейство" са част от голямата общност на домашното образование в България - Втора част

Тази седмица ще ви запознаем с другото българско семейство, което спечели наградата за най-популярно многодетно семейство от организаторите на „Седмица на брака 2022“. То също е част от общността на домашното образование в България. Благодарим на семейство Таневи, че споделиха с нас своята история.

 

ЧАСТ ІІ

Семейство Таневи

Добрият пример е заразителен


Семейство  Дани и Нори Таневи са от живописния град Сливен. Дани е професионален музикант с магистърска степен по музика. Нори е магистър по икономика и е работила в банка. Заедно водят предаването „Попитай Дани Танев“, с което помагат на семейни и несемейни хора със съвети в областта на взаимоотношенията и брака. Също така, ръководят протестантска църква в Сливен. 

Семeйство Таневи, честита награда за най-популярно многодетно семейство от организаторите на "Седмица на брака 2022"! Как смятате да отпразнувате този хубав повод?

Благодарим!
Искаме да изкажем специална благодарност на всички познати и непознати хора, които ни подкрепиха и гласуваха за нашето семейство! Благодарим и на хотел Wave Resort за прекрасната награда, която ще отпразнуваме като семейство в техния комплекс. Радваме се, че ще имаме възможност да създадем спомени заедно на едно толкова красиво място! 

Вие сте младо семейство, а вече с три деца. Имало ли е упреци към вас, че бързате с децата?

Нори: Като цяло мисленето на повечето българи е ограничено в рамките на това, че едно семейство трябва да има едно, максимум две деца. От самото начало на нашия брак ние искахме да имаме поне 3 деца. Те се родиха с много малка разлика, в рамките на 3 години и половина. Това определено беше предизвикателство и доста натоварващ период за нас, в който се налагаше да се правят жертви от наша страна. Невинаги можехме и двамата да присъстваме на събития и подбирахме какви ангажименти да поемем. Дани винаги ми е напомнял, че аз съм на първо място майка и след това човек, който да помага на другите хора и да се грижи за техните нужди. Но истината е, че първите 5-6 години бяха трудни за нас и някои от приятелствата ни бяха подложени на изпитание, защото не можехме да бъдем на разположение и да се срещаме често с хора просто така – за забавление. Поне не така, както на мен ми се искаше. 

Иначе за броя на децата не сме били упреквани, по-скоро сме срещали загриженост сред нашите близки, че това натоварване може да ни се отрази зле на здравето. В същото време виждаме как хора се вдъхновяват от нашето семейство да бъдат смели и да раждат повече от две деца.

Дани: Ако е имало, не са ни го казвали. :) Но също така знаем, че не всеки има нашите разбирания за семейство и деца. За да успяваме в живота и да правим стойностни неща, трябва да свикнем с мисълта, че не всеки ще одобрява това, което правим, и понякога ще трябва да се движим срещу течението.

Как се преодоляват според Вас негативните стереотипи в обществото спрямо многодетните семейства? 

Когато виждат добри примери на многодетни семейства и се дава гласност на такива в обществото. Ние често засягаме тази тема както в лични разговори, така и в онлайн предаването „Попитай Дани Танев“, в което говорим за брака и взаимоотношенията. Имаме зрители и слушатели, които са се страхували да имат още едно детенце, и в следствие на споделеното от нас са се решавали. В резултат на това в предаването вече имаме и родени бебета. А това определено е вдъхновяващо, защото децата са най-голямото богатство, те са дар от Бог. 

Една от парадигмите в българското общество е, че родителите няма да имат финансова възможност да отгледат децата си, да ги изучат, да им осигурят собствен дом, едва ли не да се грижат за тях цял живот. Да, децата изискват средства за отглеждане, но не е необходимо непременно да бъдат с най-модерните и скъпи нови дрехи и обувки. Децата се нуждаят най-вече от любов и здраво семейство, в което мама и тате се обичат и искат да бъдат заедно. Разбира се, трябва да снабдим техните материални нужди, но понякога материалното може да спре едно семейство от това, да се радва на живота с повече деца. Никой родител с повече деца не си е казал някога, че би искал някое от децата му да го няма, за да може да има повече пари за почивки и пътувания.

Това, за което всеки трябва да се замисли и да прецени сам за себе си, е как би искал да прекара старините си. Ние искаме да сме заобиколени от деца, внуци и дай Боже правнуци. Семейството е това, което дава пълнота и смисъл на живота на човек. Всичко друго, което правим на тази земя, е с временна стойност, ще минат десетилетия и ще бъде забравено. Но когато раждаме деца, ние оставяме поколения след нас, които ще продължат да влияят и да променят света.

Вие също практикувате домашно образование. Кое Ви мотивира да се насочите към него.

За това решение се подготвяхме в течение на няколко години, докато децата израстваха. Видяхме много добри примери на деца на наши приятели, които практикуват домашно образование. Видяхме добри примери и на пораснали и вече изучени по този начин деца.

Впечатляващо е, че тези деца са уверени, спокойни, знаещи и развиващи се професионално според своите дарби и таланти. Сякаш те не са обременени и отегчени да учат и да се развиват. Това са деца, които са любознателни и свободно се развиват според интересите си.

Харесва ни свободата в този подход на образование. Преценяваме според възможностите на всяко дете дали трябва да забавим процеса на преподаване или спокойно можем да го забързаме. Нашите деца са много различни в темпото на учене и усвояване на нова информация. Работим индивидуално с всяко едно от тях и не преминаваме към нов материал, преди да е усвоен текущият. Целта ни е да ги накараме не просто да научат някакъв материал, но да възпитаме в тях любов към ученето. Дори да не знаят всичко, когато обичат да учат, те ще успяват винаги в живота си да намират нужната им информация и да се развиват.

Обръщам се към Дани, главата на семейството и водещ на предаването „Попитай Дани Танев“: Вашата работа е свързана с изслушване и съветване на хора. Какво бихте казали на татковците, които са скептични относно домашното образование?

Дани: Повечето мъже подхождаме рационално. Така беше и при мен. Затова моят съвет би бил да се информират, а не да боравят с несъзнателно придобити представи, изградени от системата, с която сме свикнали. Проучете какво представлява домашното образование. Срещнете се с хора, които го практикуват, за да чуете какъв опит имат те. Важно е да прецените плюсовете и минусите, но за да го направите, трябва да знаете кои са те. Повечето хора, които не са запознати с домашното образование, често изтъкват едни и същи аргументи за неговите недостатъци, които всъщност са грешни представи и заключения.

В същото време домашното образование не е за всеки. Затова препоръчвам на татковците да се срещнат със семейства, които го практикуват. Те ще им кажат положителните страни, трудностите, цената, която се плаща в буквален и преносен смисъл, и след това всеки ще може да направи преценка дали има капацитета да поеме по този път. Всеки баща иска най-доброто за децата си. Затова си струва да се увери, че дава най-добрите образователни възможности на своите деца, които е в състояние да им осигури. 

Обръщам се към Нора с един въпрос, който е актуален за много майки на малки деца: Много родители се оплакват, че не издържат на шума и нервите покрай децата си, особено в ранните им години. Вие как съхранявате психичното си здраве с три малки деца?

Нора: Децата носят със себе си много емоции и шум, така е. Нашите деца имат огромна потребност да говорят и да вземат думата, да настояват на своето. На моменти това определено нажежава обстановката. Когато бяха много малки, беше по-трудно, защото щом едното започваше да плаче, останалите също се разплакваха. Понякога си мислех, че това никога няма да премине, но истината е, че и този период остана в миналото. Това поведение на децата е напълно нормално и може би няма да го приемаме толкова лично и да се натоварваме психически, ако си напомняме, като родители, че те са просто деца.

Относно съхранението на психичното ни здраве – много е важно да имаме профилактика. Това означава да си позволяваме да се погрижим за себе си и своите нужди. Ако ние не се погрижим за себе си, няма да има какво да дадем на околните.

В първите години не се справях добре в тази област, не си позволявах да почивам, не търсех помощ. Макар и след време, осъзнах, че така не мога да бъда пълноценна за никого. Разбрах, че не е необходимо да се боря с чувство на вина, когато оставям децата на грижата на някого, или да храня недоверие, че той ще може да се справи добре с тази задача. Когато усещам нужда да се откъсна и да изляза някъде без децата, имам пълната подкрепа на Дани и той поема грижата за тях, и обратното. Признателни сме и на родителите ни, които също помагат. Благодарение на това, успяваме периодично да се откъснем от ежедневието си като двойка, за да се презаредим емоционално. 

Как се промени животът на вашето семейство, когато поехте по пътя на домашното образование? 

Отговорността за образованието на децата е голяма, но в същото време домашното образование носи свобода и гъвкавост, които ние като личности обичаме много. Нашият живот е динамичен, свързан с пътувания поради служението ни, и често децата са с нас. Домашното образование ни даде криле да вършим своето призвание, без да се притесняваме, че децата ще отсъстват от учебни занимания. Ние организираме учебния процес според динамиката на живота ни. Планираме почивните им дни да съвпадат с наши пътувания и ангажименти. Невинаги почиват, когато почиват другите деца, но това важи с пълна сила и в другата посока. Често те почиват, когато другите деца са на училище. Самите деца харесват тази гъвкавост и се радват на свободата си. Разбира се, трябваше да пренаредим ежедневието си, защото домашното образование изисква постоянен ангажимент. Също така е голямо предимство, че когато учим децата си вкъщи, те могат от ранна възраст да развият най-различни умения и да поемат отговорности свързани с дома – да чистят, да помагат в кухнята и в семейните ни проекти.

Бихте ли споделили какъв е семейният Ви бюджет за образование? 

Все още бюджетът ни е малък, защото децата са малки, но с напредване на възрастта със сигурност ще се промени и тогава ще се адаптираме според ситуацията. Принцип, който спазваме, е да проучваме учебните програми и материали, преди да ги закупуваме. Не се впускаме да купуваме просто ей така, защото някой ни е препоръчал нещо като много добро. Но в същото време, когато проучим, че нещо си струва, не пестим пари, особено когато става въпрос за образование. Не винаги най-скъпото е най-добро, но и не сме толкова богати, за да взимаме най-евтиното.

Какви материали използвате с децата си? 

Към момента използваме платени материали на английски език – 3P Learning – Reading Eggs, Mathseeds, Mathletics, FastPhonics, на български език – Уча.се. Отделно закупуваме работни материали и книги на български и английски език. Децата са записани на обществена библиотека и с вълнение четат различни книги от там. 

Срещате ли подкрепа сред Вашите родители и приятели си заради решението да образовате децата си вкъщи?

 

Като всяко нещо, което е различно от общоприетото, нашето решение в началото не беше прието с големи аплодисменти. С течение на времето напредъкът на децата и развиването на техните знания започна да прави впечатление. Вече имаме приятелски семейства, които също поеха по пътя на домашното образование за своите деца. 

Много хора очакват от държавата да подкрепя многодетните семейства. Вие искате ли подкрепа и каква трябва да бъде тя? 

Ние не получаваме подкрепа от държавата. Справяме се и без това, но отстъпките за многодетни семейства са добра идея.

Като цяло сме скептични към държавната подкрепа, без разбира се да изпадаме в крайности и да я отричаме изцяло. Просто трябва да сме внимателни. Историята е доказала, че към държавната помощ често е прикачена някаква „кукичка“, която представлява форма на контрол.

Да очакваме нещо от „държавата“ е всъщност да очакваме други хора да плащат за решения, които ние сме взели. Смятаме, че е много по-продуктивно човек да поеме отговорност за живота си, да развива таланти и умения, и така да успява, а държавата просто да не му пречи и да създава нормални условия за живот и развитие. 

Нашият разговор отива към своя край. Ще споделите ли някои забавни случки от Вашия семеен живот? Казват, че с много деца е весело, а нашето общество със сигурност се нуждае от радост. 

Така е. Да имаш много деца вкъщи е забавно и много удовлетворяващо. Колкото повече малките растат, толкова по-интересно и забавно става да бъдем с тях и да преживяваме заедно разни неща.

Един такъв момент беше свързан със заснимането на епизод 200 на предаването „Попитай Дани Танев“. Направихме събитие в телевизионно студио и за първи път имахме публика на живо. Децата бяха с нас и беше вълнуващо като семейство да отбележим този важен момент за нашето служение. Те успяха да преживеят и усетят вълнението на хората, на които помагаме в областта на взаимоотношенията и брака.

Други запомнящи се и сближаващи ни като семейство моменти са пътуванията, които правим заедно в страната и чужбина. Създаваме много спомени, които след това си припомняме и преживяваме отново.

Децата ни обичат да ни развеселяват като си измислят разни неочаквани от нас идеи. Преди няколко дни те решиха да изразят своя „протест“ от това, че не им се купуват определени играчки, като си бяха направили лозунги от мечове и пръчки, на които бяха залепили бели листи с надписи: „Протестирам!“. След това се появиха в хола и започнаха да маршируват и да повтарят: „Протестирам!“. Протестът им беше много миролюбив, но за нас бе неочакван и определено ни беше забавно.

Категории: Домашно образование, Свобода и образование, Семейство, Общество, Практични насоки