Стресът в домашното образование: 5 причини и 5 начина за справяне с него

Стресът в домашното образование понякога може да е най-лошият ви враг и да ви накара да вдигнете ръце и да обявите: „Децата тръгват на училище, и то веднага!”. Някои ситуации могат да бъдат много натоварващи, особено ако родителите са нови в тази област. Но не е необходимо обучението вкъщи да се превръща в кошмар. В тази статия ще научите какво носи стрес и какво го намалява. Надвиването на стреса в обучението може да значи, че останалата част от образователното пътуване на вашите деца е приятно и удовлетворително.

Изследване на Дженифър Ратмел и Гейл Колинс от NHERI (Национален институт за проучвания в домашното образование - американска организация, провеждаща проучвания в сферата на домашното образование в САЩ - бел. прев.) идентифицират петте най-чести причини за стрес в домашнообразоващите семейства. Те проучват и начините, по които родителите могат да избегнат тези стрес фактори.

Когато родителите успеят да открият лъч надежда в някои от стрес факторите (т.е. доброто в дадената ситуация), тревожността им до голяма степен намалява. Ако се справите успешно със събитието, ще усетите голямо удовлетворение. Ето как обясняват това Ратмел и Колинс:

„Например ‘справянето с лошо поведение’ е изтощително за домашнообразоващата майка и все пак същата ситуация дава възможност за ‘предаване на семейни ценности, преподаване и възпитание’, което преди всичко е положителният и успешен аспект на домашното образование.”

Една и съща обезсърчителна ситуация се разглежда от участниците в нея като стресираща, но все пак и удовлетворителна, ако от нея се извлекат положителни резултати.

Смазваща отговорност

Проблемът

Родителският стрес, свързан с домашното образование, често е особено силен в началото. Родителите чувстват огромния натиск на отговорността да образоват добре своите деца. Тази отговорност - която другите семейства делегират на образователните власти - се усеща с особена острота, когато образоващите у дома сравняват децата си с тези в традиционната училищна среда.

Отговорността да напредват в обучението на децата и същевременно да осигуряват ефективни възможности за социализация се чувства много интензивно.

Решението

Поемането на контрола върху тази отговорност дава сила на родителите. Когато те могат „да правят каквото решат”, вече не се усещат ограничавани от робството на учебната програма или училищния начин на живот.

Домашнообразоващите семейства не е нужно да се тревожат за лоши разписания, неефективни учители или нежелана училищна среда. Те могат да избират с кого и по кое време се социализират децата им.

Лошо поведение и липса на мотивация

Проблемът

Справянето с лошото поведение и липсата на мотивация у децата ни е причина за значително обезкуражаване и напрежение в домашното обучение.

Домашнообразоващите родители може да са изненадани да научат, че дори традиционните педагози се изтощават от изискванията за постоянна дисциплина и корекции в класната стая (фактически дисциплинирането на учениците е една от главните причини за стрес при учителите).

Тъй като родителите, образоващи у дома, прекарват много повече време с децата си, изкушението да се отнесат пренебрежително към тях е по-силно и, за наше огорчение, разкрива грешната природа на нашите сърца. (Разбира се, децата ни също знаят как да ни изкарат извън кожата, и то по-добре от всеки друг!)

Неспособността да се справим с лошото поведение може да доведе до бърнаут (това се случва и на учителите в училище, които имат „недобри умения за управление на класната стая”).

Решението

Въпреки че лошото поведение и липсата на мотивация в домашния ученик могат да ни обезкуражат, родителите могат да предадат на децата си мъдростта за това, как да се държат по-добре и да бъдат по-мотивирани. Ние можем да бъдем ментори на учениците си, а те да станат наши последователи, което е огромно насърчение за домашнообразоващите родители.

Радостта от това, да учим заедно, окуражава родителите да предадат християнския си светоглед на децата. Тази връзка ментор-последовател дарява огромна радост. Родителите могат да извадят на светло отрицателното отношение на децата си и да създадат сплотеност. Изследователите заключават: „Изглежда, че тази възможност намалява стреса от лошото поведение и дисциплина.”.

Объркване в търсенето на „правилната” учебна програма

Проблемът

Откриването на правилната учебна програма е едно от най-големите решения, които трябва да вземе домашнообразоващият родител. Това е и един от проблемите, с които той се сблъсква в началото на образователното пътуване.

Въпреки че интернет предлага страхотни ресурси и опции, що се отнася до учебно съдържание, той може и да претовари родителите - особено новите в домашното образование. За родители без обучителен опит навигирането през морето от учебни програми за домашно образование може да е повече, отколкото те могат да понесат.

Решението

Когато родителите открият това, което според тях е правилната учебна програма, стресът по тази точка от дневния ред ще бъде облекчен. Например, ако децата използват програма по математика, която според тях е твърде трудна или неподходяща, смяната ѝ с по-добра или по-подходяща програма може да реши проблема и да намали напрежението от домашното обучение у родителите.

Домашното образование дава на родителите възможността да посрещат нуждите на децата си с повече свобода, тъй като те използват разнообразни обучителни методи и учебни програми.

Стереотипи и негативни представи, свързани с домашните ученици

Проблемът

Когато се образовате у дома, излизате извън общоприетото. Отхвърлянето на статуквото ви носи противопоставяне от тези, които го подкрепят и правят нещата „както всички останали”. Това може да създаде много напрежение у домашнообразоващите семейства.

Голяма част от противопоставянето идва от приятелите и семейството, чието мнение е доста уважавано от голяма част от образоващите се у дома.

Критиката по отношение на взетото решение може да доведе до отслабена увереност у родителите, които трябва да защитават избора си. Разговорите с хора, които не разбират вашия избор на образование, може да ви вкарат и в много неудобни положения.

За разлика от „училищните” родители, домашнообразоващите усещат нуждата да докажат правотата си, тъй като изборът им е далеч от общоприетото.

Решението

Ако се заобиколите с правилните хора, които да ви окуражават и напътстват, стресът, свързан със стереотипите и негативните представи на домашното образование, може да намалее.

За семейното ви единство и успеха на домашното образование е важно да имате подкрепящ/а съпруг/а. Други домашнообразоващи родители могат също да ви окуражат в огромна степен, тяхното менторство и подкрепа могат да бъдат разликата между плуването и потъването.

Открих също така, че да знаеш как да защитиш и подкрепиш домашното образование пред критиците може да превърне злословниците в привърженици.

Разсейване и допълнителни занимания

Проблемът

Разсейването по време на учене може да донесе напрежение и обезсърчение на домашнообразоващия родител. Присъствието на малки деца прави преподаването особено тежко, защото родителят трябва да се съобразява с тяхното време за хранене и сън. Когато родителят не може да преподава, докато се грижи за по-малките, по-голямото дете може да изостане с учебното си разписание. Това създава още повече стрес у родителите.

Многото неучебни занимания също носят напрежение, защото родителят трябва да заведе детето на тези занимания (понякога твърде далече), за да може то да участва в тях. Това е още по-затормозяващо, ако детето не е свършило с основните си учебни предмети (например език и математика).

Решението

Въпреки изоставането, можете да получите окуражение от блогове или други домашнообразоващи родители. Няколко семейства могат да се организират за съвместно учене (т.нар. кооп - бел. прев.), което ще помогне на „давещия се” родител да преподаде основните предмети и ще го насърчи.

Извънкласните занимания като учебни екскурзии също помагат на родителите да овладеят стреса, защото те виждат как децата се забавляват и същевременно напредват в ученето.

Проучвания са показали, че подкрепата от други хора е силно средство за преодоляването на стрес факторите, свързани с разсейване и извънкласни занимания.

Вашият стрес в домашното образование

След като разгледахте проблемите и решеният в тази статия, запишете вашите проблеми. Сравнете ги с горния списък и вижте дали можете да намерите решение за вашата стресираща ситуация.

Моят проблем е …………………………………………………………………………

Моето решение е ………………………………………………………………………..

Заключение

Често не се налага да свиквате с напрежението в домашното училище. Има много ефективни начини да го избегнете. Пробвайте някои от описаните по-горе решения и вижте дали ще дадат резултат. Можете да се обърнете за съвет и към по-опитни домашнообразоващи родители. Не забравяйте да оценявате периодично вашето домашно училище и натиснете бутона „Без паника!”, когато имате нужда.


Ребека Девит е получила образованието си у дома - и е обикнала този метод още тогава. Сайтът ѝ „Как аз образовам у дома” (How Do I Homeschool) е трамплин за нови домашни образователи - там те виждат как може да изглежда животът за тях и за децата им. Сега тя образова двамата си сина в дома си в Австралия, продължава да учи латински език и е активист в църквата си. Написала е и книга за причините да изберем домашното образование: “Why on Earth Homeschool”.


Превод: Маринела Инчовска

Източник

Категории: Домашно образование, Свобода и образование, Семейство, Практични насоки