Домашното образование спасява милиони деца от Зуум

Пандемията от Ковид-19 променя перспективата ни към живота и отваря очите на хората за алтернативите на държавното образование

Милиони семейства се сблъскват с проблемите в училищата, които ту отварят, ту затварят, и с физически нездравословното и психически натоварващо ежедневие, състоящо се от часове наред прекарани пред един екран. Техните опасения не са свързани само със заплахата от зараза с Ковид-19, но също с общото и разбираемо желание да предпазят децата от неясно и непредсказуемо бъдеще. В отговор на това милиони родители се насочиха към домашното образование, за да помогнат на децата си да учат.

Национално социологическо изследване в САЩ[1], проведено за почти шест месеца от април до октомври тази година, откри, че милиони деца се обучават вкъщи. Моята организация, Асоциацията за правна защита на домашното образование[2], е обект на безпрецедентен интерес и увеличение на членската маса. Докато държавните училища се оплакват от отписването на десетки хиляди ученици заради това, че родителите дърпат шалтера на „Зуум училището“, почти всеки бизнес, който е свързан с домашното образование, съобщава за невиждано досега увеличение на търсенето към неговите продукти и услуги.

От десетилетия домашното образование е малко, но постоянно растящо движение. С времето то постигна впечатляващи и положителни резултати, въпреки че те не бяха достатъчно добре изследвани и отразени в медиите. Проучванията показват, че домашно образованите деца са социално компетентни[3], успешни са във висшето образование и са по-толерантни в политическо отношение[4].

Академичният успех на домашно образованите деца[5] продължава да бъде ярко свидетелство за това, че домашно образованите ученици се справят по-добре със стандартизираните тестове за академични постижения и често имат по-висок среден успех в университетите[6]. Служителите от приемните комисии на колежите редовно споделят, че домашно образованите студенти са по-добре подготвени за академичния живот и се захващат с голям ентусиазъм с нови неща.

За нещастие общественото образование се е променило драматично от началните си дни, когато е било форма на обучение в местната общност, ръководена от родителите. От скромното си добронамерено начало, то се превръща в държавен монопол. Изследванията показват, че регионалните управления на училищата отделят много по-малко средства за самото обучение в класната стая, отколкото за административни разходи, че са увеличили своята бюрократизация, и са съсредоточени основно върху стандартизацията.

Да, въпреки многото добри хора, които се опитват да дадат най-доброто от себе си за децата, националните проучвания показват нарастващо недоволство от държавното образование. Нарушеният ритъм в образованието, който се случва в момента, показва, че репликирането на модела на класната стая чрез Зуум не е най-добрият подход. Но докато училищата се опитват да намерят решение на този въпрос, родителите намират сърдечен прием в общността на домашното образование.

Домашното училище винаги е позволявало по-голяма гъвкавост, поставяло е нуждите на детето в центъра и активно включва родителя в процеса. Това са ключовите фактори, които допринасят за неговите положителни резултати. Моите очаквания са, че ще има все повече удовлетворение сред семействата и децата, които учат вкъщи, предвид постепенното нарастване на броя на родителите, които преживяват тези ползи и приемат домашното образование като дългосрочно решение.

Със сигурност може да се каже, че домашното образование не е за всеки, но то трябва винаги да е свободно избираемо от всеки. Макар да има място за образование, което да се управлява от държавата, винаги трябва да съществува образователна свобода в нашето плуралистично, разнообразно общество.

Историята показва, че може да се случат катастрофи, когато държавата контролира и диктува какво и как се преподава в училищата и как то се измерва. Днес наличните свидетелства показват, че дори и съвременните демокрации могат да изгубят визия и да започнат да мислят, че  за обществото е добре да има повече държавен контрол над образованието.

В своите усилия да смаже ислямския радикализъм и сепаратизъм френският президент Еманюел Макрон наскоро обяви, че иска да премахне възможността за домашно образование и дори да праща в затвора родителите, които се осмеляват да обучават децата си вкъщи. Проблемът е, че има малко сведения, които свързват по някакъв начин домашното образование и ислямския радикализъм или сепаратизъм. Германия от години се е прочула със своята враждебност към домашното образование, което доведе до бягството на хиляди семейства към други страни, за да могат да си учат свободно децата.

Все пак има добри новини на някои места, като Бразилия, където домашното образование преживява голям разцвет. Администрацията на Болсонаро подпомага каузата на домашното образование с подкрепящо законодателство, което също изисква от домашните ученици да бъдат ваксинирани и да полагат националните тестове, за да продължат в тази форма на обучение. Възползвайки се от благоприятния момент, защитниците на домашното образование в Бразилия се надяват, че Федералният конгрес скоро ще го направи изрична алтернатива на общественото училище.

В края на краищата образованието не означава само посещение на училище, процент на завършили ученици и оценки от тестове. Неговият смисъл не е просто да създаде послушни граждани, които да гласуват и да ходят на работа. Предназначението му е да помогне на индивида да постигне на максимум своя потенциал. Образованието е процес, чрез който индивидуалният човек акумулира знания, узрява в своите разбирания и започва да осъзнава своя уникален капацитет, интереси и представите си за личностна реализация.

Едно силно и социално приемливо движение за домашно образование е добро за Америка, защото подкрепя самите идеали за плурализъм и самоуправление, които са стълбове на нашата нация. В самата си същност бъдещето на нацията ни изисква силна защита на творчеството, личната свобода и изобретателността. Домашното образование е прав път към тези цели и трябва винаги да бъде свободно и достъпно за всеки, навсякъде.

Майкъл Донели е доктор на юридическите науки, старши партньор в ХСЛДА , преподавател в колежа Патрик Хенри и баща, който заедно със своята съпруга, образова вкъщи седемте си деца.

Превод: Радослава Петкова

Източник


[1]https://www.census.gov/data/experimental-data-products/household-pulse-survey.html

[2]Home School Legal Defense Association (HSLDA).

[3]https://www.stetson.edu/artsci/psychology/media/medlin-socialization-2013.pdf

[4]https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/15582159.2014.875411

[5]http://efinstitute.org/academic-achievement-of-home-schooled-students-literature-review/

[6]http://i.bnet.com/blogs/homeschool.pdf

Категории: Домашно образование, Свобода и образование, Семейство, Държава, Общество