Ксилифор 2018

Още една Национална конференция, която няма да забравим.

 

Между 27 и 31 август, в красивата местност Ксилифор, край Велико Търново, се проведе XIII Национална конференция за домашно образование. Семейства от цялата страна се събраха в хотел „Момина крепост“, за да чуят лекторите от Асоциация за домашно образование, да общуват, да обменят опит и идеи, да са заедно.

По време на това прекрасно събитие, чухме, видяхме и разбрахме много неща. Може би най-важното от всички тях е, че в България има все повече семейства, които искат да образоват децата си в дома. Тези семейства знаят какво искат, но не чакат някой друг да свърши работата им, те просто дават най-доброто образование на своите деца, защото са активни участници в него.

Присъствахме на премиерата, на 2 нови книги, които Асоциация за домашно образование представи – „Домашното образование в България – разкази на домашно образоващи  български семейства“ и третата книга от поредицата на „Апология“ „Млад изследовател“, „Изследване на творението с химия и физика“.

Говорихме си за различни образователни методи. Споделихме предизвикателствата пред нас, като родители, да възпитаваме момчета и момичета. Участвахме в различни и вълнуващи работилници по математика, биология и история. Имаше и работилница за децата с тема „Оцеляване в дивата природа“. Освен това, децата гребаха в езерото на „Ксилифор“, на туристически каяци, катериха се на стена и проведоха урок по ориентиране. Разбира се, традиционната Вечер на талантите бе прекрасна, изпълнена с емоции, аплодисменти и много усмивки. Имаше и прекрасно научно изложение, в което деца демонстрираха своите проекти пред публиката и заслужено получиха като награда новата енциклопедия, издавана от Асоциация за домашно образование. Бяха наградени и призьорите във фотоконкурса, който бе с тема „Как учим вкъщи“. Няма как да не споменем и натоварващият и изморителен поход от Ксилифор до Арбанаси, който бе неизменно свързан, както винаги, с възможността да общуваме помежду си.

Пет дни са малко за да си кажем всичко, но е важно че ги има, това споделиха участниците в Националната конференция. Отново е време за усилна работа, свързана с образователния процес в домовете на всички ни и сме убедени, че това, което видяхме и чухме ще ни помогне да сме още по-добри родители на своите деца. 

Не можем да опишем благодарността си към всички над 200 участника в конференцията. Можем просто да кажем: Благодарим ви, бяхте уникални! Ще се видим отново и точно това е обещанието, с което се разделихме. До нови срещи, приятели!

Потопете се в атмосферата на XIII Национална конференция за домашно образование, чрез прекрасните снимки на Еми Мирославова:

В края на Вечерта на талантите бяха представени два филма, правени от домашни ученици. Може да ги видите след галерията от снимки.