Десет неща, които да направите преди вашето дете да започне уроци по пиано

Да започнете музикални уроци може да се окаже голямо предизвикателство.Ето няколко неща, които може да направите, за да помогнете на детето си да се подготви:

1. Слушайте заедно музика 

Нашите деца растат обкръжени от музика. Тя е във филмите и предаванията, които гледат, дори и във видеоигрите, които играят. Обогатете музикалната култура на вашето дете като умишлено подбирате музиката, която слушате вкъщи. Слушайте вашата любима музика, но също вмъквайте и някои класически пиеси, както и музика от различни култури и периоди. Вашата библиотека и Интернет могат да са добър източник на ресурси за слушане на нова музика безплатно или на ниска цена. 

2. Пейте заедно 

Първият инструмент, който откривате е собственият ви глас. Дори и да си мислите, че не сте добър певец, пейте на вашите деца и ги насърчавайте да пеят с вас. Пеенето развива много музикални умения, които вашето дете ще използва, когато учи пиано. 

3. Гледайте изпълнения на пиано 

Днес е страшно лесно да намерите изпълнения на пиано в Интернет. В YouTube може да намерите хора на всякави възрасти, които свирят на пиано, с различно ниво на умение. Ако искате да видите някои впечатляващи изпълнения, на нас ни харесват  the Piano Guys  или Jarrod Radnich. Може да посетите също и recital page на Hoffman Academy, за да видите какво децата на възраст, подобна на вашето дете, могат да научат. 

4. Игри за ритъм чрез пляскане 

Игрите с пляскане, като “Pat-a-Cake” и “Pease Porridge Hot”, не са само краткотрайни занимавки за бебето. Те изграждат чувство за ритъм и структура, които оформят основата на музикалното обучение по-късно в живота. Посетете http://funclapping.com/, за да разгледате подобни игри. 

5. Набавете си пиано или синтезатор 

Вашето дете ще трябва да се упражнява всеки ден, за да може наистина да постигне напредък и затова ще имате нужда от пиано или синтезатор вкъщи. Добре настроеното акустично пиано в добро състояние е идеално, но и качествен електрически синтезатор ще е от полза за начинаещ ученик. 

6. Бъдете сигурни, че детето ви е готово 

За да са готови за уроци по пиано, децата трябва да достигнат определено ниво на физическо и психическо развитие. Размерът на ръката, силата на пръстите, колко дълго може да му се задържа вниманието и интересът върху пианото са все важни фактори.

7. Поставете ясни очаквания 

Преди вашето дете да започне уроци по пиано, бъдете сигурни, че сте обсъдили с него вашите очаквания. Препоръчвам да уточните времето на ежедневните упражнения, всеки ден, дори и да са само по пет минути. Започнете с малко, но да е с постояннство, и така ще имате основа, на която да стъпите, когато уроците на вашите деца станат по-сложни. 

8. Изпълнете важната си роля на родител 

Няма как да подчертая достатъчно колко е важна за начинаещите по пиано помощта и насърченията на възрастен, за да може да се справят със своите ежедневни музикални упражнения. Бъдете готови да седнете до вашето дете и да му помагате да се упражнява всеки ден. 

9. Бъдете сигурни, че имате времето и енергията за това 

Осигурете си време и място във вашия живот за музикално обучение. Ако вие или вашето дете сте вече претоварени, но мислите, че пианото е важно в обучението на детето, отървете се от нещо друго, което можете да пренебрегнете. Трудно е да се намерят 15 до 30 минути на ден при пълен график, но музикалното обучение може да се окаже много по-ценно от други неща, които отнемат повече време. 

10. Разгледайте опции за уроци 

Смятаме, че Hoffman Academy е добра опция за тепърва започващите деца, но може и да има фантастичен частен учител по пиано близо до вас, във вашия квартал или град. 

Дори и ако детето ви е започнало вече уроци по пиано и все още не сте направили нещо от този списък, не се тревожете! Музикалните уроци представляват непрекъснат процес и на децата няма да им навреди, когато приложите тези принципи по кое да е време в тяхното обучение. 

Щастливо свирене! 


  

Джоузеф Хофман е профисионален пианист, диригент, университетски преподавател по музика и композитор. Използвайки метода на обучение, който започнал да разработва още докато преподавал пиано на децата от квартала, за да може да си плати университетското образование, той осъществява мечтата си да създаде музикална академия , което прави през 2007 година в Портланд, Орегон. Целта му е била да развие искрена любов в учениците си към пианото и музиката. Най-новият му проект е да споделя своя “Hoffman Method”  със света, създавайки серия от безплатни видео уроци по пиано на неговия уебсайт HoffmanAcademy.com

 

Статията е взета оттук

Превод от английски език: Никола Порумбачанов

Категории: Домашно образование, Семейство, Практични насоки, Методи