Иска се максимално наказание за родители обучаващи децата си вкъщи

Тоталитарната държава и нейното училище:

Томас и Марит Шаум ще влязат зад решетките, защото не искат да поверят децата си на държавното образование. Опитът на държавата, да накара родителите от северен Хесен, чрез налагане на максимално възможното наказание, да действат пряко вярванията си, мирише на тоталитаризъм. Случаят ще бъде разгледан в регионалния съд в Казел на 16 Октомври 2013.

Вече двадесет години семейство Шаум отказва да изпраща децата си в държавно училище. Никакви официални запитвания, съдебни процедури или парични глоби, успяха да пречупят семейството, та да позволи на държавата да хване юздите на образованието на децата им. В същото време, домашното им образование дава добър плод. Фактът, че на децата не им липса нищо, е в потвърден дори в писмени документи на съда, а местните власти отговарящи за младежта, публично са свидетелствали, че благосъстоянието на децата не е „застрашено“ по никакъв начин. По-големите деца са дали много добри резултати на държавните изпити и тестове, а сега вече имат и професионални кариери.

През Май 2013 г. родителите Шаум бяха осъдени, от местен съд, да платят глоба от 1400 евро. Държавният прокурор по делото Йоахим Щинтзерлинг обжалва тази присъда, като недостатъчна. Според него, обвиниямите били „непоправими“ и за да им се повлияе драстично  е нужна дълга затворническа присъда. Прокурорът изискал максимално по закона наказание за бащата и майката на деветте деца Шаум - шест месеца затвор, без право на обжалване. Според Щинтзерлинг всички досегаши наказания „не са повлияли на родителската позиция“. Тук не става въпрос за това да се приложи закона, за да се поправи неправда. Щинтзерлинг говори за промяна на убеждения, чрез налагане на наказания. Осъдената двойка обжалва, и поради това съд от по-висока инстанция ще преразгледа и реши делото.

Ако трябва със сила

Семейство Шаум са убедени християни, които живят според библейско основаните си вярвания. Едно от тях, разбира се, е да отгледат и образоват децата си добре. Обаче: „Днешната държавна образователна система се стреми към точно противоположното на това, което ние смятаме за добро и редно.“ – обяснява Томас Шаум. Поради това те не искат да оставят образованието на децата си в ръцете на хора и институции, които им се виждат съмнителни. „Ние, като родители сме подозирани, че не можем да подготвим децата си достатъчно добре за да могат в последствие сами да управляват живота си. В същото време сме карани насила да вярваме, че държавата ще направи това по-добре от нас.“

Според чл.182.1, от Училищният закон на Хесен: „Ако някой, възпира постоянно и упорито, трето лице от посещаване на задължителното държавно училище, ще бъде наказан със затвор до шест месеца или с парична глоба, в размер на работната му заплатата за 180 дни.“ Това постановление се отнася за всеки не само за родителите. То напомня забраната за фалшифициране на пари („който фалшифицира пари или вкарва в обръщение фалшиви пари . . .!) и опасва „задължителното образование“ със защитна стена срещу въпроси, понеже съдаржанието му не може да бъде подлагано под съмнение.

В най-лошият случай – държавна измяна

Присъда от шест месеца затвор редовно се дава за престъпления, където присъства телесна или финансова вреда. Но семейства като Шаум не вредят на никого чрез домашното образование. В най-лошият случай, вгорчават живота на някои педагози, които биха искали да се позабавляват с децата им. Държавата е абсолютно наясно с този факт. Поради това, тя е склонна да превръща „задължителното образование“ в нещо поддържащо самата нея, но това няма нищо общо с германската конституцията.

Всъщност, германската, социална, поучително настроена държава-бавачка, никога не би се отказала от договора “Schulpflicht”, който с противоречива  законност дава власт на държавата да господства над всички „нейни“ деца. По-скоро ще бъде унищожено едно семейство, което отказва да предаде на държавата децата си, но няма да се признаят и защитят правата на родителите, нито пък ще бъде толерирана една световна алтернатива на държавното образованието – домашното образование.

Статията е взета оттук

Превод от Английски език: Георги Порумбачанов

Категории: Домашно образование, Религия и образование, Свобода и образование, Семейство, Държава, Общество, Закони