"Отнемайте децата, които учат вкъщи"

Шведски политик казва на министъра на социалните служби: "Отнемайте децата, които учат вкъщи"

В противоречивата статия „Aftonbladet“, във виден шведски вестник г-жа Лотта Едхолм, един от лидерите на шведската либерална партия, призова запромяна в закона за социалните услуги на страната, с цел насърчаване на социалните работници, да отнемат деца от домашно обучаващи семейства.

Лотта Едхолм пише в блога си, че „заместник-министъра по социалните въпроси, Мария Ларсон . . . трябва да инициира промени в закона за социалните услуги така, че социалните служби да се намесват, ако родители държат децата си настрана от държавното училище.“ До този момент това е най-директната и сериозна заплаха отправена към домашно образоващите се децата и семейства им в тази скандинавска страна, където климатът за домашното образование е буквално вледеняващ.

Според Йоханс  Химмелстранд, председател на обсадената Шведска Асоциация за Домашно Образование, виждането на Лотта Едхолм, че домашното образование е несъвместимо с демокрацията обръща свободата надолу с главата.

„Едхолм твърди, че понеже държавата е осигурила образование за децата, то това автоматично значи, че държавното училище е единствената възможна опция за образование“ – обяснява Химмелстранд. Пак според нрго, „Със знанието, което притежаваме днес, това си е чисто невежество. Домашното образование е ефективен и напълно легитимен начин, по който децата учат. Аргументът на Едхолм е тоталитарен и нарушава основни демократични принципи. Няма проблем държавата да осигурява училища, но е противно на основни човешки права, да се пишат закони, които да насилват всяко дете да ходи в тези училища.“

Срещу Демокрацията 

Химмелстранд настоя, че демокрацията изисква уважение, по отношение избора на родителя и домашното образование. „Държавата не е родител” заявява той, но „за съжаление, в Швеция границата между родители и държава е силно размита. Въпреки това, образователните системи на много държави, като Англия, Канада, САЩ и нашите скандинавски съседи, показват,  че демокрацията може и трябва да направи място за домашното образование.”

Директорът „Международни Отношения“ на HSLDA Майкъл Донъли, който работи в подкрепа на домашно образоващи семейства, живеещи във враждебни към този метод на обучение държави казва, че „Швеция е направила драматичен и тъмен завой към злото.“

„Образователната политика на Швеция става все повече и повече тоталитарна.” – предупреждава Донъли и добавя: „Страна, която не позволява домашното образование, наистина не е свободна страна.” Майкъл Донъли каза още: „Работил съм с Йоханс Химмелстранд и познавам отблизо неговия случай. Йоханс е превъзходен граждански лидер и говорител на хоумскул общността не само в Швеция, но и в световен мащаб. Срещал съм  дъщеря му и знам, че той и съпругата му вършат прекрасна работа в обучението на децата си.“ 

Отнето Дете

HSLDA (Homeschool Defense Association) и ADF (Alliance Defense Fund) подкрепят семейство Химмелстранд и други семейства, както в Швеция така и в други страни, където на хоумскулингът се гледа враждебно. Има едно семейство, което особено се нуждае от подкрепа, това е семейство Йохансон. През 2009 г. Доминик Йохансон, тогава на 7 години, беше отнет от родителите си, докато той и семейството му бяха на самолет, който е трябвало да ги отведе в Индия, страната, от която произхожда майката.Семейството е напускало Швеция и преди. Властите сочат „хоумскулинга“ като причина за отнемането на Доминик.

Шведските социални служби са държали Доминик в приемно семейство за изминалите 2 и половина години. Родителите му не са го виждали повече от година. Наскоро, Шведски съд отхвърли иска на социалните служби да се прекратят родителските права на родителите на Доминик.

“HSLDA, както и ADF, подкрепят семейства като семейство Йохансон и Химмелстранд, които са избрали да хоумскулват. Правото на родителите да избират образованието, което децата им получават е фундаментално човешко право, признато във всички международни правни документи, включително и Всеобщата Декларация за Правата на Човека. По някакъв начин Шведските политици са изгубили пътя, който са следвали преди и игнорират основни човешки права. Швеция се е присъединила към Германия в репресията към образователната свобода. Изключително важно е свободните хора да се възправят срещу правителствата, които преследват собствените си граждани!“ - казва Донъли.

Краткотрайна Свобода

Вече няколко години свободата на домашното образование в Швеция е в упадък. През 2010 г. Шведският парламент промени основния закон за образованието, правейки практически почти невъзможно да се получи разрешение за домашно образование. Предишният училищен закон, постановен през 1985 година позволяваше на родителите да поискат разрешение от местните власти за обучение на децата си вкъщи, а разрешенията почти винаги са били давани. Промените, направени от Шведският парламент сега, изискват „необикновени обстоятелства“, за да могат семействата да обучават своите деца в домовете си. Освен това, вече е възможно родителите да бъдат криминално преследвани, ако не изпращат децата си в държавните училища – нещо, което не беше възможно под предишния закон. В поискан отговор, Шведският Върховен Съд посочва, че изразът „необикновени обстоятелства“ не е изяснен. Въпреки това Парламентът прие закона.

През последните две години практически няма семейства, които да са получили разрешение от месните власти за хоумскулинг. Множество семейства съобщават, че им се налагат непрестанно все по-високи глоби и че биват тормозени от властите заради това, че обучават децата си вкъщи. Семейство Химмелстранд в продължение на години защитава в съда хоумскул програмата, по която обучават децата си. Към този момент Общинският съвет в град Упсала е внесъл в съда искове за налагане глоби на семейство Химмелстранд в размер на 26000 долара. В страна, където данъците налагани върху всеки работещ човек са над 50%, подобни глоби са не само прекомерни, но и икономически осакатяващи за повечето семейства. Химмелстранд казва, че няма начин, по който едно нормално семейство да може да плати подобна глоба.

„Не изкарвам достатъчно пари, за да мога да си позволя такава глоба,“ казва той и добавя: „В Швеция, глобите би трябвало да са пропорционални на доходите на един човек. Мисля, че политиците се опитват да дадат пример за моя сметка. Аз критикувам международно Шведската политика към семейството и Шведската репресия над домашното образование. Говорил съм в ООН, в Канада и в Европейският Съюз по тези теми. Това прилича на опит да ме накарат да напусна страната си – нещо, което предпочитам да не правя, но ще направя, ако има нужда от това, за да защитя семейството си.“

Тесногръдие

Пърси Братт, адвокатът на семейство Химмелстранд в Швеция е известен като добър тълкувател на шведската конституция. Той вярва, че съдилищата и чиновниците са ненужно тесногръди, що се отнася до хоумскулинга.

„Когато преглеждам делата и съдебните решение срещу хоумскулърите в Швеция, ми се струва, че съдилищата са били изключително необосновани и догматични в решенията си,“ – казва Братт – „Не изглежда да са се занимавали с фактите или изследванията предоставени от много хоумскул семейства, които, от където и да го погледнеш, обучават прекрасно децата си.“

Сесила Фрос, известен политик в Упсала, вторият по големина град в Швеция, където живее и семейство Химмелстранд, е заявила на Майкъл Донъли, че децата трябва да ходят на училище.

Майкъл разказва: „Сесила Фрос ми каза, че ако училището съществува за детето, то детето трябва да е в училището.Тя се държеше топло и призна, че имаме различни гледни точки, но беше ясно за мен, че  тя смята, че домашното образование не е подходящо за шведските деца.“ Накрая Майкъл Донъли е споделил със Сесила Фрос: „Много съм притеснен от факта, че Швеция се превръща във втора Германия за домашните ученици.“

Търсещи Убежище 

Множество германски семейства са избягали от страната си под натиска на чиновниците, които заради домашното образование са налагали безогледно и необосновано смазващи глоби, затвор и отнемане на децата от съвършено добре функциониращи семейства. Висшите съдилища в Германия подкрепят гонението срещу домашното образование, понеже вярват, че хоумскулинга довежда до създаването на „паралелни общества“. Германските съдилища дори са заявявали, че домашното образование може да се счита за злоупотреба с родителските права.

В драматичен имиграционен случай от 2010 г. на семейство Ромеики от Германия беше дадено политическо убежище в Съединените Щати, на база факта, че те са хоумскулъри, а Германия преследва хоумскулърите. Семейството беше представлявано от HSLDA, а самият случаят бе внесен като жалба пред Федералният Апелативен Имиграционен Съд през Юли 2010-та. Имиграционният съдия заяви по отношение на този случай, че политиката на Германия, свързана с преследването на хоумскулърите е „противна на всичко, в което вярваме ние, американците.“

Донъли казва, че HSLDA се противопоставя на възгледите на хора като Лотта Едхолм, за да може да попречи, подобни идеи да пуснат корени в САЩ, защото в Американската правна общност вече има хора, които ратуват за одържавяване на децата.

В книгата си, „Какво е добро за децата“, професор Марта Абертсон-Файнмен от Emory University School of Law твърди, че „. . .не е достатъчно децата да имат възможността за обучение в  училище – те всички трябва са в държавното училище, което означава, че домашното образование и частните училища трябва да бъдат забранени.“

„Това е една от причините, поради които е важно американските домашно образоващи семейства да са заинтересовани от всичко, което става отвъд Океана с хоумскулинга. Борейки се против тези идеи, където и да се появят по света, ние можем да попречим да намерят почва и тук.“, завършва Донъли.

Липса на Подкрепа

Роджър Кишка е адвокат от ADF позициониран в Европа, който е внасял в Европейският Съд по Правата на Човека (ЕСПЧ) многобройни дела свързани със семейни проблеми, включително и такива, отнасящи се до домашното образование. Кишка казва, че Европейският Съд по Правата на Човека не подкрепя особено домашното образование:

„ЕСПЧ помага и осигурява спокойствие за шведските репресивни мерки спрямо домашното образование. Проблемът е, че съдебните решения на ЕСПЧ и шведските съдилища, както и германската политика спрямо домашното образование е в противоречие с международно признатите правни стандарти, които гарантират правото на родителите да ръководят образованието на деца си. Всеобщата Декларация за Правата на Човека на Организацията на Обединените Нации и други документи за човешките права признават, че родителите на децата имат фундаменталното право да избират вида образование, което децата им получават. Ние сме се посветили да работим заедно с HSLDA, за да утвърдим това право. Ние ще застанем до семейства като Йохансон и Химмелстранд и ще стоим до тях докато не победим.“

Въпреки, че това агресивно преследване от страна на шведските власти представлява значителна заплаха за хоумскул семействата в Швеция, Донъли казва, че има едва забележима светлина в тунела:

„Шведският Апелативен Съд прие за повторно разглеждане три различни дела, свързани с искане от страна на семейства да хоумскулват. Вярно е, че и в трите случая съдът отказа да даде разрешение за домашно образование, но преди година, шведските съдилища отказваха всякакви молби за обжалване от страна на тези семейства, на които местната власт е забранила да хоумскулват. Въпреки това, докато съдът не предприеме действия в посока либерализиране режима за домашно-обучаващите семейства, ситуацията остава страшна за всички, които устояват, като семействата Химмелстранд, Сандберг, Ангерстигс, Йохансон и много други, които биват потискани от властите, заради решението си да обучават деца си вкъщи.“

 

Статията е взета оттук

Превод от Английски език: Георги Порумбачанов

Категории: Домашно образование, Семейство, Държава, Общество