Тате, разкажи ми приказка!

Открил съм начин, чрез който твърде зает с работа баща може да увеличи времето за децата си максимално – използвайки простата технология на звукозаписа. 

Според моя опит, децата между 2 и 10 години обичат да слушат приказки. Те пускат една и съща приказка и я слушат отново и отново и отново. Децата може да познават съвършено героите от историята, но изглежда никога не се измарят да слушат една и съща приказка. Това е прекрасна възможност, бащата да увеличи влиянието си върху децата. Той може да разказва истории, ad lib, на запис. Тази идея може да изглежда малко плашеща за някои бащи, но ще е така само в началото. Бързо ще откриете, че не само ще се справите добре, но и децата ви ще се радват да слушат историите ви на запис – което ще ви даде възможност, да помагате за оформянето на характера им и да ги напътствате в много области. В същото време ще помагате на съпругата си по важен начин във възпитанието на вашите малки деца. Всичко, което ви трябва е обикновен магнетофон и няколко висококачествени касети (трябва ви записващо устройство, днес те са в повечето случаи дигитални и касети почти не се ползват – бел.ред.). Касетите трябва да са високо качество, защото децата ви ще ги слушат твърде често. Няма нищо по-лошо от това, една от вашите записани истории да се развали, тъй като историята ще бъде изгубена завинаги. Има спестяващи време начини да правите истории за децата си. Аз например, пътувам дълго до работата си, затова мога да записвам на касета истории за децата си през това време. 

Ползите от разказването на истории 

Ползите за децата ви са много. Първо, имат възможност да научат пряко от баща си, кои са важни качества на характера и да осъзнаят, че те са им нужни. Второ, децата се сближават с баща си като прекарват времето за разказване на приказка все пак с него, като слушат записа отново и отново, заедно с братята и сестрите си. Моята шест годишна дъщеря Бетани каза, че една от причините заради които харесва моите записани истории е, че това показва, че мен ме е грижа за нея! Трето, децата могат да придобият повече знание, слушайки истории от бащите. Ще ги научите как да правят нещата по правилен начин, както и какви са последиците от непокорството. Ще имате шанс да им преподадете историческите библейски принципи. Четвърто, тези записани истории дават възможност на татко и мама да сложат децата рано в леглото. Мама и татко ще имат допълнително време за себе си, докато децата слушат касетите на загасени лампи в стаята си. Пето, ако сте баща чиято работа изисква много пътуване, както е при мен, записите ще дадат на децата ви възможност да чуват гласа ви и да не им липсвате толкова много. Шесто, тези касети осигуряват на мама възможност да укроти малките деца за известно време, та да посвърши някоя и друга работа или да обърне внимание на по-големите деца. 

Основните съставки на една добра история 

Как таткото измисля истории? Главните съставки на добрата история са (1) въображение, (2) гласова интонация (не може да разкажете добра история монотонно), (3) целта е да научите детето си на специфичен урок, свързан с качество на характера или конкретни умения (4) действието на приказката да е в историческа среда (това е по избор). Тъй като познавате добре децата си, ще знаете какви уроци са важни за тях, та да изградите качества на характера и умения, които са им нужни. След като подредите в умът си тези важни стъпки, просто започнете да говорите!

 

Например, аз често започвам историята си, обяснявайки на децата ми кога и къде се случва тя. Може да обясня, че тя се случва в Библейски времена или в първите дни на нашата страна или може би в днешно време. Разбира се времевата рамка на историята отваря хиляди възможности да опишете транспорта използван тогава, вида облекло или начина на работа през дадения исторически период. Също така, имате възможност да разказвате истински исторически факти, които са се случили по време на Американската Революция, Гражданската Война или при Изхода от Египет. Възможностите да преподавате на децата история, биология, география или етика докато разказвате приказка са безгранични. 

След като съм избрал историческата рамка на своята история, описвам семейството, около което изграждам разказа си. Обикновено има майка, баща и три или четири деца на различна възраст. Давам имена на всеки един от тях. Децата се привързват много към тези герои и си ги спомнят дълго, след като са слушали историята. Ако искате, може да използвате едно и също семейство за различни истории, просто се придържайте към една и съща географска и историческа среда. Ако променяте времевия период, както аз често правя, ще трябва да започвате нова история с ново семейство и нови деца, които имат нови характеристики. Докато разказвате историята, бъдете сигурни, че децата и родителите в нея си взаимодействат. Това може да бъде постигнато, като леко променяте тона си за да покажете кой и на кого говори. Децата ми обичат да слушат как пресъздавам разговорите между героите в историята. 

Изграждайте характера на децата си с истории 

Може да доведете историята, която разказвате, до определена поука. Например, преди време живяхме близо до открит басейн, затова разказах на малките си деца история за дете, което не се покорило на родителите си, след което се оказало твърде близо до басейна и паднало вътре. Пресъздавах целия ужас свързан с това, че детето не можело да плува и почти се удавило. . . Друг пример е да разкажете история, която обяснява какво става, когато детето лъже и как една лъжа води към друга, като по този начин членове на семейството биват наранени. Разказвал съм много истории за деца, които се озовават в ситуации, където техните връстници ги принуждават да направят нещо, което е противно на родителското възпитание. Моите измислени герои редовно се молят, хвалят и благодарят на Господа, често четат Библията. Това помага на децата ми да осъзнаят важността на един последователен живот в служба на Бога. 

Други истории включват деца, които общуват с баща си за това кой е Исус Христос и какво Той е направил за нас. Понякога децата разказват на съсед за Исус и съседа Го приема за Бог и Спасител. Друг път децата разказват на някого за Исус и този на когото благовестват ги срязва или поставя под въпрос думите им. Всичко това позволява на децата ми да се запознаят с проблемите, които ще срещнат в света и видовете хора, които ще се опитат да ги убедят, че не трябва да следват Исус. Ако разберете, че децата ви са се били помежду си или са се държали неуважително към майка си, може да се възползвате за да разкажете история включваща деца, които се държат по подобен начин. Можете разбира се да направите връзка с Писанията и да разясните последиците от подобно държание. Възможностите са безкрайни. 

Направете една история вълнуваща 

Историите трябва да са вълнуващи, за да задържите вниманието на децата си. Това вълнение може да бъде предизвикано от корабокрушение, от дете, което се е загубило или семейство, което открива ранено кученце и се грижи за него докато оздравее. Децата могат да бъдат развълнувани лесно. Вмъкнете в историите си семейство живеещо във ферма, което трябва да се бие с вълци или дете, което е непокорно и причинява голяма катастрофа . . . Много пъти правя дори звукови ефекти, когато разказвам история. Децата обичат вълнуващите части от приказката, но в същото време поемат и всички уроци, на които ги учите. 

Научете децата си на практични умения чрез историята си 

Още нещо, когато описвате дадено семейство, може да отделите известно време за да обясните вида работа, която бащата работи. Работата може да е дърводелство, дресиране на коне или пък работа на компютър . . . Това ще ви даде възможност да обясните на децата определени видове работни умения. Може да ги запознаете с това, в какво се състои работата на адвоката или задълженията и отговорностите на майката. Може би бащата в историята ви е полицай или пожарникар или е кандидат за правителствена позиция. В друга история, младежът във вашия разказ може да научи някои основни умения в областта на механиката или да се отличи в някой спорт. Може да говорите за това как електричеството работи или как се проследява животно в горите. 

Всеки баща има богатство от знания, което да сподели с децата си. Разказването на истории позволява това знание лесно да се предаде на децата. Това също така дава възможност, малките слушатели да видят как дадено умение работи в реалността и как покорството към родителите може пряко да изгради живота им. Определено можете да ги научите на разликата между добро и лошо поведение. Можете да разпалите детския апетит за знания, да възбудите интерес към историята, да провокирате желание у децата да придобият определени умения. 

Над всичко стои задължението, бащата да осигурява обучение на децата, като се грижи за тях и ги насърчава в Бога („И вие, бащи, не дразнете децата си, но възпитавайте ги в учение и наставление Господно”. – Ефесяни 6:4) Освен това, децата ви ще имат възможност да станат по-близки с вас, като виждат желанието в сърцето ви да прекарвате качествено време с тях, чрез разказване на истории.

 

Статията е взета оттук

Превод от Английски език: Дариел Кремов (домашен ученик)

Категории: Семейство, Практични насоки