Съдебна победа: „Благодарете на небесата и на HSLDA“

 

Семейство Гонзалез, което живее близо до Аликанте, Испания, благодари на Бога и на HSLDA  (Асоциация за правна защита на домашното образование) след като тази седмица съдия прекрати заведеното дело срещу тях.  Семейството беше изправено пред опасността да му бъде отсъдено, да върне своето дете в държавното училище, след като прокурори започнаха съдебно дело срещу решението на семейството да започне домашно обучение. HSLDA депозира официалното писмо до испанските власти и оглави международна петиция в полза на семейството. 

„Съдията отхвърли обвиненията на прокурорите . . . вярваме, че вашият доклад е бил много важен елемент за решението на съдията. Благодарим на всички, благодаря Майк, благодаря на небесата“, пишат Мила и Родолфо Гонзалез в имейл до Майкъл Донъли, директора на международните отношения в HSLDA. 

Семейство Гонзалез бяха много загрижени, че само след една година домашно образование ще трябва да изпратят сина си в държавното училище. Семейството присъства в съда на официалното изслушване миналия Петък, 9 Септември, където предадоха официалното писмо на HSLDA заедно с други доказателства и материали в подкрепа на решението да обучават своето дете в домът си. Семейство Гонзалез очаквало решението на съда по техният казус да се забави дълго във времето. Станало обаче ясно, че испанският съдия, повлиян от петицията на HSLDA и от официалното писмо, депозирано пред него, прекратил делото в понеделник сутринта, позволявайки на семейството да продължи да обучава детето си вкъщи. 

Майкъл Донъли, който се срещнал със семейството по време на скорошното си пътуване до Испания сподели, че е много щастлив от резултата. Той е особено радостен от позитивния ефект на официалното писмо и на петицията от HSLDA, подписани от домашно образоващи семейства из целия свят. Петицията, подкрепена също така и от ALE - Asociación por la Libre Educacion (Испанската асоциация за домашно образование), най-голямата национала хоумскул група в Испания, събра почти 1200 подписа само за няколко дни. 

„Това е важна победа за семейство Гонзалез и съм сигурен, че е окуражаваща за други испански семейства, които образоват децата си вкъщи. Нашия екип преведе официалното писмо до съдебните власти в Испания, за рекордно кратко време, та да може да бъде представено при изслушването в съда. Вълнуващо е да чуя, че съдията е бил повлиян от него. Благодаря на хилядите хоумскулъри в Америка и по света, които подкрепиха семейството, като подписаха петицията. Когато работим заедно, можем да допринесем за каузата свързана със свобода за домашното образование ", каза Донъли. 

HSLDA получи в понеделник сутринта един простичък, едноредов имейл от адвоката на семейството, след като съдията постанови своето решение. Джоагуин Родригез написа на HSLDA „Hemos gabado!“, което означава „Спечелихме го!“ 

Семейство Гонзалез изрази благодарността си към HSLDA така: 

„Всичко в нашият случай стана по-лесно, благодарение на HSLDA. Вярваме, че вашето официално писмо беше изключително важно за решението на съдията. Такова ясно решение по нашия случай е великолепна новина! Съдията прекрати напълно прокурорското разследване, което означава, че нашият син може да остане хоумскулър!“ 

Има други семейства в Испания, които срещат трудности при домашното образование. HSLDA вярва, че помага на всички домашно образоващи семейства, когато се бори за свобода, ако тя е заплашена. За да подкрепите международната работата на HSLDA посетете Фондацията за Домашно Образование и обмислете възможността да участвате в Международния Фонд.

 

Новината е взета оттук

Превод от английски език: Георги Порумбачанов (домашен ученик)

Категории: Свобода и образование