Домашно образование с малко разходи

Първо, нека да изясним за колко малко разходи говорим. Ако децата ви носят маратонки Air Jordan Nike със светещи в тъмното 60-инчови връзки за обувки, вие можете да пропуснете тази част. От друга страна, ако връзките за обувки на децата ви се държат чрез възелчета и са засукани на края с восък, тогава имам някои съвети, които могат да ви бъдат от помощ.

Времето е пари

Ето какво ще изгубите, когато икономията определя вашето решение коя програма за домашно обучение да купите. Вие разменяте пари за време. Евтините неща оставят голяма част от работата за учителя. Трябва да подготвите плановете за уроците, да правите игрите, да изрязвате формите и да събирате материалите (бобени зърна, копчета за разменни монети и пр.)

Когато купувате софтуер, учебници и скъпи програми за четене или видео-курсове, вие плащате за времето на някой друг. Така че не гледайте просто цената без да отговорите на въпроса: “Ще имам ли време да използвам това?”

Инвестирам пари там, за където нямам времето и икономисвам ресурси, когато имам време. В моя случай, аз много рядко купувам учебни помагала за съчинения или литература. Това е моята сила и любов. Обичам да измислям нови упражнения за писане и дискусионни въпроси за нашите програми по езикови изкуства. Но математиката е друго нещо. Там съм инвестирала много долари: софтуерни програми, учебници, изпитни материали, математически игри, видео-касети. Чувствам се много некомпетентна в тази част на учебната програма и съм готова да плащам за планирането и компетентност на други хора.

Ето два примера за начални програми за четене в двата края на ценовата листа. Sing, Spell, Read and Write (International Learning Systems)* се продава за 175 долара. Срещу това вие получавате опитната учителка Сю Диксън на видеокасети плюс работни тетрадки, планове за уроци, игри, аудиокасети, читанки – всичко без мивката в кухнята. Освен това всичко, с изключение на работните тетрадки, може да се използва повторно с другите деца. Или за $24 можете да купите Alphaphonics, програма за четене, съставена от Самуел Блуменфелд, която е сгъстена до обема на книга от 168 страници. До скоро тя нямаше никакъв помощен материал освен кратък абзац с инструкции за учителя към всеки урок. Подходът към фонетиката е превъзходен. (Харесвам го повече отколкото този на Sing, Spell, Read and Write. В Глава 21 обяснявам защо е така). Но трябва да прекарате много време да намерите читанки за тази програма и да развиете практически занимания, игри и всичко друго, в което е необходимо да въплътите тези уроци за вашите деца. Аз използвах Alphaphonics, но преминах към Sing, Spell, Read and Write, когато осъзнах, че вече нямам време за цялата подготовка, която Alphaphonics изисква.

Търсете материали на много нива, за многократна употреба

Без да броим видео-училищата и сателитните връзки, най-скъпият начин е да купувате учебници за конкретен клас с помощни материали от издател, който произвежда своите продукти главно за държавните училища (където данъците ви се поглъщат от повишените цени).

Ресурси, развити за индивидуално обучение или за домашно училище, могат често да бъдат използвани от повече от едно дете и покриват много нива. Това не само спестява от вашия бюджет, но също ви позволява спестяващата време стратегия да преподавате на няколко деца с един материал. Програмата на KONOS е отличен пример за това. Тя е сборник от учебни теми за всички начални класове, като използва детска литература и професионални книги (не художествени), които могат да се намерят в местната библиотека. Четенето е подсилено с нагледни дейности във всички предмети. Само от един том на KONOS ще получите нещо с многогодишна употреба. Но това е за сметка на времето – ще прекарате часове в събиране на ресурси и подготовка на вашите дейности. (Ето защо най-успешната употреба на KONOS, която съм виждала, е сред семейства, които образуват съвместни KONOS-групи и си поделят тежестта на преподаването.)

Учебниците по естествени науки на Джейн Ван Клийв* (Wiley) са друг прекрасен пример за многото ползи от една покупка. Книгите от изследователската й серия, например Microscopes, Molecules и Weather се продават за 9.95 долара и са написани за домашна употреба. Всяка книга съдържа тридесет експеримента, които могат да се извършват с домашни материали. Те илюстрират основни научни принципи и работят добре във всички нива на основното образование. В края на всеки урок има раздел със заглавие “Отбележи,” който задава научен въпрос, по който по-големите ученици могат да направят проучване в библиотеката (или в Интернет). Използвайки само книгата Molecules и няколко видео касети, ние се срещахме с друго семейство за седмични лабораторни часове по естествени науки, които продължиха през по-голямата част на учебната година и включваха деца от трети до седми клас. Не е лош резултат за по-малко от десет долара!

Купувайте втора употреба

Много подпомагащи групи организират годишен търг на използваните програми. Синди Маккиън организира всяка пролет такъв в полза на CHESS, семейното училище, което ръководи. Той се организира точно преди щатското събрание на домашните учители, за да позволи на семействата да закупят каквото могат от втора употреба преди да пазаруват нови неща след две седмици. В някои области ще намерите семейство с домашно училище, което да има бизнес за доставка на материали втора употреба. Някои доставчици, които продават с пощенски поръчки, са изброени в Пътеводителя за ресурси.

Искайте дарения

Други източници на използвани материали са местната библиотека, християнско или държавно училище и колежи. Бъдете смели. Обадете им се и ги попитайте дали нямат материали, които да искат да продадат или дарят на вашата поддържаща група за домашно образование (по-добре, отколкото на отделен човек). Ще бъдете изненадани колко много ще искат.

Отстъпки за домашни училища

Great Christian Books е Супермаркетът на домашното образование. Ако са популярни сред домашните училища, то е защото го заслужават. Наскоро откриха издателски отдел, който осигури редица заглавия на пазара на домашното образование.

Great Christian Books
229 South Bridge Street
Elkton, MD 21922-8000
(800) 775-5422

http://www.GreatChristianBooks.com

Вижте Пътеводителя за ресурси и за други източници на доставки с отстъпка.

Буря в чаша вода

Все пак нека да отбележа това. Аз пазарувам в големи супермаркети като Уол Март. Но както Уол Март измести малкия, независим семеен бизнес навсякъде, където се появи, доставчиците с отстъпка за домашните училища заплашват да сторят същото. Има много прекрасни семейства с домашни училища из страната, които са инвестирали години в изграждането на бизнес, който да снабдява домашните училища с ресурси – и често когато никой друг не е заинтересован да го прави. Когато говорим за големи пари, лесно е за новите просто да копират това, което са направили другите, и да ги бият с по-ниски цени. Това се нарича капитализъм, и клиентът печели. Не бих сменила системата; ако нашият семеен бизнес не може да намери начин да остане конкурентен, ще трябва да затворим и да си отидем у дома.

Все пак има правило: Правете бизнес с тези компании, които искате да останат на пазара. Хора като Greenleaf Press, Elijah Company и Lifetime Books and Gifts не могат да дават отстъпки и едновременно с това да издържат своите семейства. Но те издават много полезни каталози и дават всичко от себе си по телефона и на изложения на учебни програми, раздавайки съвети от своя богат опит. Ако не желаем да загубим техния принос към домашните училища, ще трябва да купуваме от тях.

Други стратегии

  1. Регистрирайте вашето съвместно домашно училище или поддържащата група като организация с идеална цел. Тогава може да събирате дарения във вещи и услуги от физически и юридически лица.

  2. Събирайте поръчки на едро за да получите отстъпки. The Homeschool Resourse Center и God’s World Publications, например, имат много по-ниски цени за по-големи поръчки.

  3. Разделете с друго семейство разходите за големи поръчки. Просто предварително уточнете подробностите относно споделянето на тези ресурси. Аз закупих KONOS, том 1, а една приятелка закупи KONOS, том 2. След две години си разменихме томовете.

  4. Купувайте неща, които можете да препродадете на други домашни учители. Saxon Math; Sing, Spell, Read and Write; учебниците на A Beka и Bob Jones University могат да бъдат препродадени на почти две трети от първоначалната цена. Пазете ги в отлично състояние, за да спечелите най-добрата цена.

  5. Посещавайте годишни търгове на библиотеки и книги.

  6. Възползвайте се от обществени мероприятия и излети, които са евтини. Много паркове и исторически места предлагат свободен вход, и също издават литература с много образователна информация.

  7. Вижте Free Stuff for Kids (Simon and Schuster, 1997)* и Free Things for Teachers на Susan Osborn (Berkley Publishing, 1993).* Тези книги дават източници на безплатни или почти безплатни образователни материали.

  8. Susan Richman, редактор на бюлетина Pennsylvania Homeschoolers (напълно си заслужава абонамента за всяко домашно училище), има редовна рубрика с източници на безплатни образователни ресурси и възможности.

  9. Докато сме на думата, Pennsylvania Homeschoolers също дава списък на ресурси с умерени цени, които няма да намерите на друго място. Figure It Out съдържа предизвикателни задачи по математика за една година, които струват само три долара за работната тетрадка. Ричман също има права да дава под наем на умерени цени видеокурсове на Annenberg School (едно от най-престижните училища в нашата страна). Тези часове с ниво на горен гимназиален курс и колеж включват френски език, испански език, алгебра I, физика и химия, освен всичко друго.

  10. Най-доброто предложение, което имам за находчивите домашни учители, е използвайте библиотеката – и това е толкова голяма възможност, че си заслужава да й отделим цяла глава.

* * *
Debra Bell, The Ultimate Guide to Homeschooling
Copyright © 1997 Debra Bell
превод Copyright © 2003 Радослава Петкова