Конференция за домашно образование

2-6 септември 2017 - хотел Импулс, Узана, Габрово

До конференцията остават:

Скъпи приятели,

Предстои основното събитие за тази година – Националната конференция за домашно образование. Имаме удоволствието да Ви поканим в Старопланинската местност "Вътро поле" (Узана), където за пет дни и четири нощи ще имаме възможност да поговорим, да дискутираме, да се учим един от друг. Ще се радваме да споделим заедно това прекрасно време и да се насърчим в призванието си – да обучаваме своите деца в домовете си.

Подготвили сме няколко важни и полезни работилници както за децата, така и за нас, родителите. Ще имаме чудесни дискусии по въпроси, които ни вълнуват. Освен това ще направим еднодневен поход по планинските пътеки и ще покорим връх Шипка – прекрасно време за разговори и обмяна на опит!

Убедени сме, че конференциите са важна част за развитието на домашното образование и сме сигурни, че тази конференция ще е много важна и ценна. Очакваме Ви!

Срещи

Запознанства със семейства, обучаващи децата си у дома. Разговори, въпроси, съвети, обмяна на опит.

Идеи

Как обучавате децата си? Креативност, иновации, индивидуален подход.

Растеж

Как се развива вашето домашно образование? От малко към много. Търпение, постоянство, образование и възпитание.

Домакини

Петър Порумбачанов

Петър Порумбачанов

Председател на АДО

Петър е баща на четири деца, които се обучават вкъщи. Той е председател на Асоциация за домашно образование (АДО) и вече 11 години организира с екипа на АДО национални конференции, срещи и семинари, с цел популяризиране на домашното образование, обмяна на опит и взаимопомощ между семействата.
Йовко Хараланов

д-р Йовко Хараланов

Ветеринарен лекар

Д-р Хараланов е ветеринарен лекар с 20 годишна практика. Управлява собствена клиника в гр. Силистра и е баща на двама домашни ученика. Организатор е на много национални конференции по ветеринарна медицина.
Елиян Петков

Елиян Петков

Управител на софтуерна фирма

Елиян Петков е един от първоначинателите на домашното образование в България. Той е баща на четирима успешни домашни ученика и успешен предприемач със собствена IT фирма. Неговият пример в това да се съчетава успешен бизнес с успешно домашно образование е вдъхновение за много семейства в България.
Тодор Кремов

Тодор Кремов

Строителен предприемач

Тодор Кремов е баща на 4-ма успешни домашни ученика. Той е строителен предприемач и заедно със съпругата си Даниела са от първите семейства в България, практикуващи домашно образование.
Владимир Николов

Владимир Николов

Програмист

Владимир е баща на трима домашни ученика. Работи в IT компания, където ръководи екип от програмисти. Редовно участва в събитията, организирани от Асоциацията за домашно образование и подкрепя активно каузата на движението в България.
Георги Порумбачанов

Георги Порумбачанов

Съработник на АДО

Георги Порумбачанов е домашен ученик, който е завършил средното си образование у дома. Обича да чете и да разказва приказки, затова и малките деца ще го послушат на Конференцията. Георги вече е и лектор на събитията, организирани от АДО.
Дариел Кремов

Дариел Кремов

Съработник на АДО

Дариел Кремов е вече бивш домашен ученик, който работи в IT сектора. Той е самостоятелен млад мъж, които е извървял пътят си в домашното образование. След като спечели състезание на Google, на Дариел му бе предложено да работи за една от най-големите IT компании в света – той предпочете да остане в България. Сега е наш съработник и пример на мнозина за успешна реализация на пазара на труда, след хоумскулване.
Божидар Маринов

Божидар Маринов

Домашен ученик

Божидар Маринов е домашен ученик, който разбира езика на компютрите. Нещо повече, Боби може да накара компютрите да говорят. Той е почти завършен програмист и вече обучава екип от домашни ученици, като им разкрива тайните на програмирането.
Никола Порумбачанов

Никола Порумбачанов

Домашен ученик

Никола Порумбачанов е домашен ученик, който обича компютрите и скритите им тайни и възможности. Обича да програмира и би би правил това с часове – може би би правил само това, ако нямаше и други важни неща, което трябва да прави един домашен ученик. Ники има по-малък брат и по-малка сестра, за които съвестно се грижи. Опитът му в тази посока го прави чудесен помощник в наглеждането на малки деца – може да му се доверите.
Живка Порумбачанова

Живка Порумбачанова

Родител

Живка Порумбачанова е майка на четирима домашни ученика, но най-големият е вече на 20 години и не е част от домашното училище. Живка е съосновател на Асоциация за домашно образование и активно ангажиран служител в каузата, която организацията преследва.
Корнелия Хараланова

Корнелия Хараланова

Родител

Корнелия Хараланова е майка на двама домашни ученика. Обича изкуството и ръчно изработените неща. През 2010 създава свой бранд „Kornishonka“, който обединява цялостната й работа като творец.
Златка Маринова

Златка Маринова

Родител

Златка Маринова обучава своя син Божидар вкъщи от самото начало. Предизвикателството да обучаваш детето си сам, като в същото време работиш, изискват прецизна организация на времето и добро планиране на целия учебен процес.
Даниела Кремова

Даниела Кремова

Родител

Даниела Кремова е майка на четирима домашни ученика. Тя е завършила Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев” гр. Котел. Изнасяла е концерти в БНР, където е направила десетки записи на народни песни от различни фолклорни области в страната ни.
Радослава Петкова

Радослава Петкова

Родител

Радослава Петкова е майка на четирима домашни ученици, лектор и преводач на християнска литература. Работи за каузата на домашното образование от самото ѝ начало в България.
Еми Божидарова

Еми Божидарова

Съработник на АДО

Еми Божидарова е млада жена, незаменим помощник във всички мероприятия на АДО. Еми е компютърен дизайнер и прекрасен фотограф, затова и много от снимките ѝ са в сайта на АДО. Тя е нашият документалист.
Теодора Петкова

Теодора Петкова

Домашна ученичка

Теодора Петкова е домашна ученичка, която вече е говорила на АДО конференции. Освен това тя е и изявена спортистка – Републикански шампион по тенис на маса. Гостите на Конференцията ще имат шанс да пробват силите си срещу нея на тенис масата.
Виктория Петкова

Виктория Петкова

Домашна ученичка

Виктория Петкова е домашна ученичка, която освен титулувана тенисистка е и прекрасна пианистка. Виктория е печелила многобройни и престижни награди както от тенис състезания, така и от конкурси по пиано.
Емануила Хараланова

Емануила Хараланова

Домашна ученичка

Емануила Хараланова е домашна ученичка. Тя е изключително жизнерадостна и артистична млада дама, която освен че танцува чудесно, обича да помага на своя баща, д-р Хараланов в клиниката му.
Дебора Кремова

Дебора Кремова

Домашна ученичка

Дебора Кремова е домашна ученичка и прекрасен художник с няколко самостоятелни изложби.
Джесика Кремова

Джесика Кремова

Домашна ученичка

Джесика Кремова е домашна ученичка с много дарби и таланти, които ще имаме възможност да видим на Конференцията.
Ребека Кремова

Ребека Кремова

Домашна ученичка

Ребека Кремова е домашен ученик, най-малката измежду две сестри и един брат. Ребека е жизнено и много усмихнато дете, което е надарено с много таланти. Тя може да пее и танцува, ама много добре. Ребека е вече голяма и е част от нашия екип. Сами ще се убедите колко контактна е тя и защо е наш незаменим помощник.

Програма

 • 10:00 - 11:30

  Работилница: Домашно образование за начинаещи

  Петър Порумбачанов

  Петър ще отговори на най-често задаваните въпроси в началото на домашното образование. Ако още не сте започнали да обучавате децата си у дома, или сте в самото начало, ако имате притеснения или въпроси свързани с това какво и как трябва да се случи в бъдеще, то посетете тази работилница. Не се настройвайте да получите готови формули като отговори от Петър, подгответе се за провокации, ролеви игри и забавни дискусии.

 • 11:30 - 13:00

  Работилница по биология: Как функционира клетката

  д-р Йовко Хараланов

  Мнозина помним интересната презентация на д-р Йовко Хараланов от последната конференция в Трявна. Този път, добрият доктор ще покаже нагледно устройството и начинът, по който функционират клетките в телата на живите организми. Искате ли да знаете от какво е направена клетката, кои са съставните ѝ части, как клетките се делят и множат . . . Знаем, че искате. Посетете работилницата на д-р Хараланов.

 • 15:00 - 16:30

  Работилница: Kреативно писане с нашия специален гост, журналистката Вероника Лазарова

  Вероника Лазарова

  Ще имаме удоволствието да участваме в работилница, която ще ни бъде представена от истински професионалист в областта на писаното слово. Вероника Лазарова е завършила Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ Св. „Климент Охридски“. В най-добрите години на печатните медии Вероника е работила почти 15 години в най-големия за времето си седмичник „168 часа“. За този период от своята кариера, Вероника казва в интервю за Gspace: „ . . . по времето, когато активно работех там, всички бяхме свободни да избираме и правим темите си така, че да са от полза на читателите ни, да са интересно написани и максимално коректни“.

  Вероника ще ни покаже колко важно е децата ни, а и самите ние, да можем да се изразяваме писмено. В днешно време сякаш пропускаме да добавим в програмите на децата си дисциплината „Креативно писане“. Само че това е изключително важно умение, винаги е било и ще ние нужно все повече – особено във века, в който живеем. Може би децата ви ще поискат да си направят блог или сайт, но за да бъде проектът им успешен, те определено се нуждаят от умението да пишат добре, правилно и увлекателно. Има ли програми за креативно писане, как се добива подобно умение, всеки ли може да пише? Отговор на тези и други въпроси очакваме от нашия специален гост Вероника Лазарова.

  Днес Вероника е главен редактор на онлайн списанието Lifebites. Това е уникален проект, който тя успява да поддържа от Великобритания, където живее със семейството си.

 • 16:30 - 18:30

  Дискусия: Среща на бащите

  Модератор: Елиян Петков

  В две поредни вечери, бащите ще се срещнат за да . . . за да си поговорят по мъжки. Идеята за подобна работилница става актуална с израстването на първото поколение домашни ученици в България. Бащите ще се запознаят, представят и ще разменят своите бизнес контакти. Ще обсъдим възможностите за сътрудничество в областта на домашното образование и бизнеса. Ще помислим, по какъв начин можем да сме полезни един на друг, като помагаме за реализацията на порасналите домашни ученици. Една добра практика е стажуване на домашните ученици във фирмите, които управляваме. Можем да приемаме и обучаваме домашни ученици в уменията и занаятите, които самите ние практикуваме. По тези и други теми свързани с бизнеса, ще си говорят бащите.

 • 16:30 - 18:30

  Дискусия: Среща на майките

  Модератор: Радослава Петкова

  Майките на домашни ученици ще се съберат за да обменят опит и да дискутират върху теми, свързани с практиките в домашното образование. В тези работилници, ще стане въпрос за програми, методи и цели в обучителният процес. Ще се говори за ресурсите, които са нужни в обучението по математика, история, езици, науки. Какво може да бъде обучението по изкуства и спорт? Как може да се организира един ден в домашното училище, за да се използва времето максимално полезно? Каква е ролята на майките в постигането на добра организация и дисциплина в процеса на обучение. По тези и други теми свързани с домашното образование ще дебатират домашно образоващите майки.

 • 10:00 - 11:30

  Работилница: Да научим народна песен I

  Даниела Кремова

  Даниела Кремова е майка на четирима домашни ученика. Тя е завършила Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев” гр. Котел. Изнасяла е концерти в БНР, където е направила десетки записи на народни песни от различни фолклорни области в страната ни. Даниела ще покаже на децата ни радостта, емоцията и красотата на българската народна песен. Ако искате вашите деца да научат различни техники при изпълнението на българските народни песни, тази работилница е за вас.

  Децата ще имат възможност да научат една песен заедно с Даниела Кремова и след това да я изпълнят пред всички по време на Вечерта на талантите. Не пропускайте този интересна работилница! Кой знае, може децата ви да заобичат прекрасният български фолклор – това със сигурност е нещо, на което е хубаво да ги учим.

 • 11:30 - 13:00

  Работилница по биология: Как функционира клетката

  д-р Йовко Хараланов

  Мнозина помним интересната презентация на д-р Йовко Хараланов от последната конференция в Трявна. Този път, добрият доктор ще покаже нагледно устройството и начинът, по който функционират клетките в телата на живите организми. Искате ли да знаете от какво е направена клетката, кои са съставните ѝ части, как клетките се делят и множат . . . Знаем, че искате. Посетете работилницата на д-р Хараланов.

 • 14:30 - 17:30

  Работилница: Изследователи на природата

  Детска природна академия "Узана"

  Организирано посещение на деца с интерпретатор

  • Пристигане в Детска природна академия „Узана“
  • Кратка сесия за представяне и разделяне на малки групи
  • Да бъдем нещотърсачи (в 2 части) – букет от сетивни и изследователски активности в гората за опознаване на гората и биоразнообразието там
  • Размяна на групите

  Детска природна академия „Узана“ е създадена в Посетителски информационен център в Узана от Българска фондация „Биоразнообразие“ (БФБ) в рамките на проект „За Балкана и хората“, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество, в партньорство с Община Габрово. Детската природна академия обучава деца и младежи чрез асоциация, преживяване и игри.

 • 17:30 - 19:00

  Работилница: Домашни ученици представят - Моето хоби

  Модератор: Емануила Хараланова

  В тази работилница може да участва всеки домашен ученик, който желае да изнесе кратка презентация за своето хоби. Скъпи домашни ученици, може да представите вашето хоби на изработено от вас табло, чрез PowerPoint презентация или като просто демонстрирате хобито си пред всички. Може да покажете какво изработвате и как го правите или просто да разкажете за хобито си на всички останали. Ще се радваме да чуем какво обичате и как го правите.

 • 11:30 - 13:00

  Работилница по биология: Как функционира клетката

  д-р Йовко Хараланов

  Мнозина помним интересната презентация на д-р Йовко Хараланов от последната конференция в Трявна. Този път, добрият доктор ще покаже нагледно устройството и начинът, по който функционират клетките в телата на живите организми. Искате ли да знаете от какво е направена клетката, кои са съставните ѝ части, как клетките се делят и множат . . . Знаем, че искате. Посетете работилницата на д-р Хараланов.

 • 15:00 - 16:30

  Приказки за най-малките

  Георги винаги е обичал да му четат, когато е бил малко дете. След като се научи да чете, Георги чете и чете, без да спира, до ден днешен. Освен това, Георги има двама по-малки братя и една сестричка, на които е чел мнооооого книжки. Днес Георги е вече голям и самостоятелен, за него много неща са се променили, но любовта му към книгите си остава вечна. Затова, той е решил, да сподели своята страст към интересните книжки, с най-малките дечица, които ще слушат приказките, които той ще им чете.

 • 17:30 - 19:00

  Работилница: Домашни ученици представят - Моето хоби

  Модератор: Емануила Хараланова

  В тази работилница може да участва всеки домашен ученик, който желае да изнесе кратка презентация за своето хоби. Скъпи домашни ученици, може да представите вашето хоби на изработено от вас табло, чрез PowerPoint презентация или като просто демонстрирате хобито си пред всички. Може да покажете какво изработвате и как го правите или просто да разкажете за хобито си на всички останали. Ще се радваме да чуем какво обичате и как го правите.

 • 10:00 - 11:30

  Общност: Семейна образователна мрежа

  Златка Маринова

  Родителите обучаващи децата си в дома, често се нуждаят от ресурси, съвет или просто възможност да споделят своя проблем или своя опит с други хоумскул родители. Златка ще представи виртуална платформа, разработвана от екип от домашни ученици, която може да се използва от семействата за създаване и споделяне на учебни материали.

 • 11:30 - 13:00

  Етика: Момчета и момичета - пълноценни взаимоотношения

  Елиян Петков

  Децата, които обучаваме в домовете си неизбежно ще пораснат един ден. Ние ги подготвяме за живота на възрастни, като полагаме усилия да изградим у тях умения с пазарна стойност, но обръщаме ли достатъчно внимание на тяхната емоционална и сексуална зрялост? За какво трябва да са подготвени родителите, когато се появи ухажор на дъщеря им или когато синът им се влюби в момиче? Как и кога се случва това? Какви са разговорите, които трябва да водим с децата си по тези теми? Можем ли да дадем адекватни съвети на децата си по отношение избора на брачен партньор? Отговор на тези и на други въпроси, очакваме от Елиян Петков.

 • 15:00 - 16:30

  Работилница: Изграждане на общност

  Живка Порумбачанова

  Това ще е работилница, в която ще се говори за обединение на база общи интереси. Изграждането на общности с цел да сме си взаимно полезни не е нова практика. Чували ли сте за кооперативи между родителите, обучаващи децата си в домовете? Знаете ли по какъв начин може да си помагаме и сътрудничим на локално ниво, по градове и райони? Колко от нас са активни в тази посока или се спасяваме поединично? Има ли практика на подобно сътрудничество между домашно образоващите семейства в България? В тази работилница ще споделим опита си и ще потърсим път за изграждане на устойчиви общности, които могат да са части на едно цяло, в национален план. Ако искаме да успеем, трябва да сме отворени за коопериране и да споделяме и даваме даром онова, което сме получили даром.

 • 16:30 - 18:30

  Дискусия: Среща на бащите

  Модератор: Петър Порумбачанов

  В две поредни вечери, бащите ще се срещнат за да . . . за да си поговорят по мъжки. Идеята за подобна работилница става актуална с израстването на първото поколение домашни ученици в България. Бащите ще се запознаят, представят и ще разменят своите бизнес контакти. Ще обсъдим възможностите за сътрудничество в областта на домашното образование и бизнеса. Ще помислим, по какъв начин можем да сме полезни един на друг, като помагаме за реализацията на порасналите домашни ученици. Една добра практика е стажуване на домашните ученици във фирмите, които управляваме. Можем да приемаме и обучаваме домашни ученици в уменията и занаятите, които самите ние практикуваме. По тези и други теми свързани с бизнеса, ще си говорят бащите.

 • 16:30 - 18:30

  Дискусия: Среща на майките

  Модератор: Живка Порумбачанова

  Майките на домашни ученици ще се съберат за да обменят опит и да дискутират върху теми, свързани с практиките в домашното образование. В тези работилници, ще стане въпрос за програми, методи и цели в обучителният процес. Ще се говори за ресурсите, които са нужни в обучението по математика, история, езици, науки. Какво може да бъде обучението по изкуства и спорт? Как може да се организира един ден в домашното училище, за да се използва времето максимално полезно? Каква е ролята на майките в постигането на добра организация и дисциплина в процеса на обучение. По тези и други теми свързани с домашното образование ще дебатират домашно образоващите майки.

 • 20:30

  Вечер на талантите

  Водещ на Вечерта на талантите: Петър Порумбачанов

  Вечерта на талантите е весело мероприятие, в което очакваме да се включат хора с таланти и хора без таланти. Всеки може нещо специално или уникално, затова очакваме всеки да покаже, че и да разкаже, това дето го може, за да не отложи нашите аплодисменти и искрени комплименти.

  Всяко семейство, което участва във Вечерта на талантите в пълен състав, без изключение и приповдигне зрителското настроение, ще получи награда, каквато му се полага.

 • 10:00 - 11:30

  Работилница: Да научим народна песен II

  Даниела Кремова

  Даниела Кремова е майка на четирима домашни ученика. Тя е завършила Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев” гр. Котел. Изнасяла е концерти в БНР, където е направила десетки записи на народни песни от различни фолклорни области в страната ни. Даниела ще покаже на децата ни радостта, емоцията и красотата на българската народна песен. Ако искате вашите деца да научат различни техники при изпълнението на българските народни песни, тази работилница е за вас.

  Децата ще имат възможност да научат една песен, заедно с Даниела Кремова и след това да я изпълнят пред всички ни, по време на Вечерта на талантите. Не пропускайте този интересна работилница! Кой знае, може децата ви да заобичат прекрасният български фолклор – това със сигурност е нещо, на което е хубаво да ги учим.

 • 11:30 - 13:00

  Работилница: Основи на логиката

  Владимир Николов

  Деца, знаете ли какво е логика? Чували ли сте някога думичките „теза“ и „хипотеза“, а сложното словосъчетание „логическа импликация“? Знаете ли кога логиката е възникнала като наука и кои са били първите философи в историята, които говорят за логика? Мислите ли, че използваме логиката в нашето ежедневие или логичното мислене е сложен процес, който трябва да се упражнява, за да се владее. Очаквайте много интересната работилница с Влади Николов – Основи на логиката, бъдете готови за интересни, забавни и поучителни задачи по логика.

 • 15:00 - 16:30

  Занимателна отборна игра

  Няколко отбора ще се опитат да изпълнят дълъг списък от забавни задачи за определено време. За да ги направят, децата ще трябва да се сработят бързо в екип и да си помагат. (Има задачи и за най-малките участници в отборите.)

 • 16:30 - 18:30

  Спортни игри с Теди и Вики

  Теди и Вики Петкови

  Искате да поиграете тенис на маса с републикански шампион, сега ви се е паднало. Теди и Вики Петкови са две уникални, домашно образовани деца, каквито впрочем са и всички домашни ученици. Сестри Петкови са спортисти и музиканти, две чудесни момичета, които са вече част от служението за домашно образование в България. Те ще организират за децата ви работилница по тенис на маса. Не сте държали хилка за тенис, няма проблем, те ще ви научат. Искате да спортувате? Усетете удоволствието от игрите с Теди и Вики.

  Теди и Вики са част от 6 членното хоумскул семейство на Елиян и Радослава Петкови. Двете момичета винаги са учили в домът си и освен спортните занимания и любовта им към музикалното изкуство, са инициатори на прекрасния хоумскул блог Girls of Christ.

 • 20:30

  Вечер на талантите

  Водещ на Вечерта на талантите: Петър Порумбачанов

  Вечерта на талантите е весело мероприятие, в което очакваме да се включат хора с таланти и хора без таланти. Всеки може нещо специално или уникално, затова очакваме всеки да покаже, че и да разкаже, това дето го може, за да не отложи нашите аплодисменти и искрени комплименти.

  Всяко семейство, което участва във Вечерта на талантите в пълен състав, без изключение и приповдигне зрителското настроение, ще получи награда, каквато му се полага.

 • 10:00 - 11:30

  Приказки за най-малките

  Георги винаги е обичал да му четат, когато е бил малко дете. След като се научи да чете, Георги чете и чете, без да спира, до ден днешен. Освен това, Георги има двама по-малки братя и една сестричка, на които е чел мнооооого книжки. Днес Георги е вече голям и самостоятелен, за него много неща са се променили, но любовта му към книгите си остава вечна. Затова, той е решил, да сподели своята страст към интересните книжки, с най-малките дечица, които ще слушат приказките, които той ще им чете.

 • 15:00 - 16:30

  Занимателна отборна игра

  Няколко отбора ще се опитат да изпълнят дълъг списък от забавни задачи за определено време. За да ги направят, децата ще трябва да се сработят бързо в екип и да си помагат. (Има задачи и за най-малките участници в отборите.)

 • 20:30

  Вечер на талантите

  Водещ на Вечерта на талантите: Петър Порумбачанов

  Вечерта на талантите е весело мероприятие, в което очакваме да се включат хора с таланти и хора без таланти. Всеки може нещо специално или уникално, затова очакваме всеки да покаже, че и да разкаже, това дето го може, за да не отложи нашите аплодисменти и искрени комплименти.

  Всяко семейство, което участва във Вечерта на талантите в пълен състав, без изключение и приповдигне зрителското настроение, ще получи награда, каквато му се полага.

 • 09:30 - 19:00

  Поход до връх Св.Никола (Шипка)

  Преход по старопланинските пътеки до връх Св.Никола (Шипка). Наш водач из планината ще е Тодор Кремов. На върха ще има интересна лекция за Шипченската епопея от Петър Порумбачанов.

  Няколко часа през гори и поляни, за забава на децата и за разтуха на душата. Ще имаме цял ден време за полезни разговори и развлечения, с много приятни емоции.

  (Нежелаещите да се включат в похода ще имат чудесен ден за почивка.)

Място

Хотел "Импулс"

Узана, Габрово

Местността Вътро поле (до 29 юни 1942 г. Узана) се намира на територията на община Габрово, в подножието на връх Исполин (1523,40 m) (старото му име е връх Коруджа), в западната част на Шипченския дял на Средна Стара планина, в сърцето на България. Най-близкият изходен пункт към високопланинската поляна е град Габрово, който се намира на 22 km по асфалтов път.

От 2009 г. местността е със статут на курортен комплекс. Тук се намира Географският център на България, който е измерен през 1991 г. Същата година е поставен знак, който отбелязва средата на територията на страната ни и представлява стилизирана форма на пирамида, оцветена в цветовете на националния трибагреник. От 2008 г. обектът е включен в Националното туристическо движение „100 национални туристически обекта" под № 19 /в по-новите издания на книжката за печати – под номер 19 а/.

Местността Вътро поле е най-широката билна поляна в Стара планина и е обградена отвсякъде с вековни букови гори. Надморската ѝ височина варира от 1220 до 1350 m, като най-високата точка е връх Марков стол (1352 m). Местността е изходна точка за територията на два парка: на запад – Национален парк „Централен Балкан" и на изток – Природен парк „Българка". Местността и регионът са подходящи за скално катерене и спелеология, пешеходни преходи, планинско колоездене.

Регистрация

Местата в хотел „Импулс“ са изчерпани.

Ако сте направили регистрация за участие в Конференцията на този сайт, но не сте успели да преведете таксата за участие, регистрацията ви не е била завършена и за съжаление, не можем да ви осигурим място в хотела.

Ако все пак желаете да участвате в Конференцията, може да заплатите таксата си за участие и да потърсите алтернативни места за нощувки. Около хотел „Импулс“, в местността „Узана“ има няколко хотела в близост до хотел „Импулс“. Ако имате нужда от съдействие, моля свържете се с Петър Порумбачанов на p.porumbachanov@gmail.com